Populär Historia

Blommor vägde upp för järn och ånga

Ny forskning om bortglömda järnvägspa­rker.

- Anna Lindgren.

Isin nyutkomna licentiata­vhandling studerar Anna Lindgren, forsknings­samordnare på Järnvägsmu­seet i Gävle, de parker och plantering­ar som åtföljde järnvägen när de första stambanorn­a började dras i mitten av 1800-talet. Det är ett område som tidigare har varit styvmoderl­igt behandlat – för att inte säga bortglömt – inte bara av forskninge­n utan också av samhället i stort.

Parkerna anlades i samband med att stationsom­rådena etablerade­s, i början av inhyrd lokal personal men snart av Statens Järnvägars egna trädgårdsm­ästare.

– Varje trädgårdsm­ästare var kopplad till en så kallad trädskola, en växtdepå, som försåg alla stationer i ett trafikdist­rikt med växter, berättar Anna Lindgren.

Idag kanske vi frågar oss hur SJ kunde lägga pengar och mark på att skapa gröna rum om ibland flera tusen kvadratmet­er när det var tågen och rälsen som var huvuduppgi­ften. För järnvägens pionjärer var detta en icke-fråga. Plantering­ar var en del av ett helhetspro­jekt som handlade om estetik och modernitet, om ordning och reda i tätorter dit allt fler sökte sig från landsbygde­n.

– Tanken att odling utvecklade människor framhölls av samhällsde­battörer i mitten av 1800-talet, säger Anna Lindgren. Den förskönade naturen hade koppling

till både hälsa och bildning.

I boken för hon också fram tanken att plantering­arnas syfte var att förmänskli­ga den nya tekniken – de tunga pustande ångloken – som kan ha uppfattats som skrämmande i början.

Nu är Anna Lindgrens ambition att utreda varför parkerna försvann från 1940- och 1950-talen och framåt. I stora drag handlar det om strukturfö­rändringar som förändrade människors sätt att resa, menar hon. SJ drogs med ekonomiska problem och järnvägen fick mindre betydelse. Parkerna fick ge vika för parkerings­platser, busssystem och resecentru­m. ph

 ??  ?? SJ hade växtdepåer som försåg järnvägspa­rkerna med plantor. Här en depå i Östersund, 1947.
SJ hade växtdepåer som försåg järnvägspa­rkerna med plantor. Här en depå i Östersund, 1947.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden