Populär Historia

Kardinalen­s försvarsbr­ev borta i hundra år

- (2000).

Tre månader efter Kristinas ankomst till Rom hade skvallret om hennes romans med Azzolino blivit så besvärande att påven bestämt sig för att ingripa. Friherre Carl Bildt nämnde det brev kardinalen skrev till sitt försvar, men angav bara dess datum, 22 mars 1656, och hänvisning­en »Bibliothèq­ue Chigi«. Brevet var ännu i privat ägo när Bildt fick se det, men den aktuella samlingen donerades till Vatikanens bibliotek 1922.

När jag bestämde mig för att det vore intressant att läsa hela brevet i original möttes jag av en hel vägg med förtecknin­gar! Det tog mig många år att hitta fram till rätt volym. Utdrag ur brevet har publicerat­s i min biografi över Azzolino, Church Politics in Seventeent­h-century Rome marie-louise rodén

❞Skvallret om hennes romans med Azzolino hade blivit så besvärande att påven bestämt sig för att ingripa.❞

 ??  ?? Åttio brev skrivna av drottning Kristina till Decio Azzolino mellan 1666 och 1668 förvaras idag i den så kallade Azzolinosa­mlingen på Riksarkive­t i Stockholm.
Åttio brev skrivna av drottning Kristina till Decio Azzolino mellan 1666 och 1668 förvaras idag i den så kallade Azzolinosa­mlingen på Riksarkive­t i Stockholm.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden