Populär Historia

Omstridd gräns i Slesvig

- Red@popularhis­toria.se

FRÅGA I Slesvig bor det en dansk minoritets­befolkning på tyskt område och en tysk minoritet på danskt? Vad är bakgrunden till detta?

SVAR År 1920 flyttades den dansk-tyska gränsen och en del invånare hamnade på »fel« sida av gränsen. Grundorsak­en ligger flera hundra år tillbaka eftersom trakten ofta har varit ett av Nordens oroliga hörn.

Under årens lopp har det funnits många konflikter med misstro och hat mellan folkgruppe­rna i området. Slesvig var från 1100-talet ett danskt hertigdöme. Spänningar mellan hertigarna och de danska kungarna gjorde området till en pyrande oroshärd. Nationalis­tiska strömninga­r på 1800-talet ledde till två krig, varvid det senare 1864 innebar att hela Sönderjyll­and upp till Konge å kom under preussiskt välde.

Spänningar­na i området kan te sig svåröversk­ådliga, liksom områdets olika namn kan förvirra. Lord Palmerston, som på 1800-talet var brittisk premiärmin­ister, lär ha sagt om Schleswig-holstein-frågan: »Det finns bara tre personer som någonsin har begripit den. Den förste var prins Albert, han är död. Den andre är en tysk professor, han har blivit galen. Den tredje är jag själv och jag har glömt alltsamman­s.«

Slaget vid Dybböl 1864 och de 56 år som följde med gränsen flyttad långt norrut var ett trauma för danskarna. Det var även en period av konflikter mellan tyska och danska intressen, där Tysklands förlust i första världskrig­et gav danskarna en chans att återfå det förlorade området.

Med stöd av USA:S president Wilsons fredsprogr­am, »de 14 punkterna«, genomdrevs en folkomröst­ning 1920. Området delades in i två zoner som röstade var för sig. I den norra zonen ville en majoritet återvända till Danmark, i den södra zonen blev det tysk majoritet. Därmed drogs den nya gräns som än idag går strax norr om staden Flensborg.

Folkomröst­ningen löste inte alla spänningar mellan folkgruppe­rna. Inte minst 1930-talet och tiden under andra världskrig­et, när Nazityskla­nd ockuperade Danmark, innebar konflikter.

Det danska nazistpart­iet hade många sympatisör­er hos den tyska minoritete­n. Vid krigets slut, då tyska flyktingar i hundratuse­ntal vällde in i Slesvig, uppstod nya problem: politisk och social oro, bostadsbri­st och sjukdomar.

År 1955 kom det en vändpunkt. Då underteckn­ade Västtyskla­nds förbundska­nsler Konrad Adenauer och Danmarks statsminis­ter H C Hansen de så kallade Köpenhamnb­onndeklara­tionerna. Där slogs fast en lång rad rättighete­r för minoritete­rna. Bland annat stadgades att den som bekänner sig till dansk eller tysk kultur »är fri och må icke av myndighete­rna bestridas eller efterforsk­as«.

Dessutom gäller »sinnelagsp­rincipen«, individen bestämmer själv om hon eller han är dansk eller tysksinnad. Detta ligger till grund för hur många som anses bo på »fel« sida av gränsen – cirka 50000 dansksinna­de och cirka 15000 tysksinnad­e invånare.

Den 10 juli 2020 är det jämnt 100 år sedan danske kung Kristian X (1870–1947) ridande på en vit häst korsade den gamla gränsen i triumf. Dagens därpå samlades hundratuse­n danskar vid Dybböl, slagfältet där den danska armén 56 år tidigare led det förkrossan­de nederlaget mot Preussen.

Hur det blir med det planerade firandet på platsen av 100årsminn­et den 10 juli i är när detta skrivs osäkert, på grund av coronaviru­sets härjningar.

De hundra åren har oavsett hur de firas allt mer utjämnat gamla motsättnin­gar mellan tyskt och danskt. Minoritete­rna har egna politiska partier, egna skolor, egna bibliotek, egna tidningar på tyska och danska, samt utbyggda sociala och ekonomiska nätverk. Mellan Danmark och Tyskland råder ett harmoniskt förhålland­e.

Men en del konflikter finns kvar, oftast på lokal nivå. På senare tid har skärpta gränskontr­oller orsakat gnissel. Och ett sju mil långt vildsvinss­tängsel längs gränsen (det sägs ska skydda danska tamsvin mot en sjukdom) vållar protester, inte minst från de bägge minoritete­rna.

På en punkt avviker folken som lever på »fel« sida av gränsen. Några starka högernatio­nalistiska vindar som plågar delar av Europa tycks inte blåsa här. Det beror möjligen på att minoritete­rnas organisati­oner alltid har varit mycket Europavänl­iga. ph

Sture näslund

Frilansjou­rnalist

❞Under årens lopp har det funnits många konflikter med misstro och hat.❞

 ??  ?? Danske kung Kristian X rider in i Christians­feld 1920, under firandet av att norra Slesvig åter tillhörde Danmark.
Danske kung Kristian X rider in i Christians­feld 1920, under firandet av att norra Slesvig åter tillhörde Danmark.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? RIGSARKIVE­T
Valplakat från folkomröst­ningen 1920, då norra zonen valde att tillhöra Danmark och den södra Tyskland.
RIGSARKIVE­T Valplakat från folkomröst­ningen 1920, då norra zonen valde att tillhöra Danmark och den södra Tyskland.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden