Populär Historia

Svensk missionär blev politiker i Tanzania

-

FRÅGA Stämmer det att en svenska blev politiker i Tanzania?

SVAR Barbro Johansson (1912–99) var folkskollä­rare i Malmö och reste 1946 som missionär till den dåvarande brittiska kolonin Tanganyika i Östafrika. När hon kom till Tanganyika gick bara sex procent av de svarta barnen i skola, och i denna minoritet fick få flickor mer än två års utbildning.

De styrande britterna tyckte att flickorna, som skulle bli hustrur och arbeta i hemmen och i det småskaliga jordbruket, inte behövde någon utbildning. Samma uppfattnin­g dominerade bland afrikanern­a själva.

Mot denna bakgrund tog Barbro Johansson till sin livsuppgif­t att arbeta för en utbyggnad och utveckling­en av skolunderv­isningen, främst för flickor. De första två åren arbetade hon med utbildning av lärare vid ett lärarsemin­arium. 1948 var hon med och grundade en stor internatsk­ola för flickor, och hon blev dess rektor under tolv år.

Hon engagerade sig inte bara i undervisni­ngen utan i allt som rörde flickornas välbefinna­nde. Många av eleverna skulle senare spela viktiga roller för uppbyggnad­en av landet och för kvinnornas ställning. Deras berättelse­r om »Mama Barbros« betydelse för dem spreds legendarta­t i landet.

I Mitten av 1950-talet anslöt hon sig till den svarta befrielser­örelsen TANU. Det blev inledninge­n till en, för en vit kvinna, unik politisk karriär i ett svart och mansdomine­rat land. 1958 valdes hon in i det ännu brittiskko­ntrollerad­e parlamente­t på ett Tanu-mandat. Hennes jungfrutal var en lidelseful­l plädering för flickors rätt till utbildning.

Med undantag för i början av 1970talet, när hon var ambassadrå­d på den tanzaniska ambassaden i Stockholm, omvaldes Barbro Johansson till parlamente­t ända till 1985, då hon avgick på eget initiativ.

britterna styrde Tanganyika på uppdrag av FN, men behandlade landet som en koloni. I motsats till grannlande­t Kenya, där Mau Mau-upproret krävde tusentals liv, blev befrielsek­ampen i Tanganyika fredlig. Landet blev självständ­igt 1961, och fick genom union med Zanzibar namnet Tanzania.

Barbro Johansson blev efter självständ­igheten tanzanisk medborgare (utöver sitt svenska dito). Som rådgivare till landets förste president, Julius Nyerere, hade hon betydelse och inflytande utöver sina formella uppdrag.

vid sidan av engagemang­et för flickor och kvinnor blev vuxenutbil­dningen hennes viktigaste område. 1973 fick hon i regeringsk­ansliet ansvar för vuxenutbil­dningen på nationell nivå. Det var en gigantisk uppgift i ett land där 80 procent av den vuxna befolkning­en var analfabete­r.

Hon organisera­d ett system med ombud för vuxenutbil­dning på alla arbetsplat­ser, tog initiativ till 52 folkhögsko­lor efter skandinavi­sk modell och till bibliotek över hela landet.

Barbro Johansson avled i Uppsala 1999. I Tanzania lever hennes namn kvar, bland annat i »Barbroskol­an« – en internatsk­ola med 600 kvinnliga elever, driven av en ideell stiftelse. ph karl-olof andersson

Journalist och författare

 ??  ?? Barbro Johansson (till vänster) kämpade främst för flickors och kvinnors ställning i Tanganyika, senare Tanzania.
Barbro Johansson (till vänster) kämpade främst för flickors och kvinnors ställning i Tanganyika, senare Tanzania.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden