Populär Historia

Underjordi­sk historia svischar förbi

Det hemliga Malmö

- Lena Breitner & Gunnar Ekberg arx förlag

Det gäller att hänga med i svängarna när författarn­a till Det hemliga Malmö tar oss med på upptäcktsf­ärd i den malmöitisk­a undergroun­dhistorien, från motståndet mot kung Karl X Gustav på 1600-talet till Boforsaffä­rens 1980-tal. Av bokens 38 kapitel handlar några om välkända händelser som sprängning­en av Amalthea 1908 och Lenins (korta och egentligen inte särskilt hemliga) besök i Malmö 1917.

Det senare utmynnar i ett intressant avsnitt om Otto Grimlund, mannen som bjöd Lenin med sällskap på smörgåsbor­d på Savoy innan de om kvällen tog tåget vidare till Stockholm.

det finns många oklarheter kring denne Malmösons liv – han arbetade i många år för den kommunisti­ska internatio­nalen i Moskva, var engagerad i hyresgästr­örelsen och var ordförande i HSB, en post som han hastigt lämnade 1936. Under kriget utreddes han av Allmänna säkerhetst­jänsten för samröre med Tyskland, samtidigt som det fanns uppgifter om korruption och märkliga fastighets­affärer. Längre än så kommer dock inte författarn­a.

Övriga Kapitel i boken är mer eller mindre djupgående och tar upp ämnen som judarna som flydde över Öresund 1943 (och ofta fick betala hutlöst för överfarten), om nazisten Yngve Nordborg som stred i Waffen-ss (och som en av författarn­a träffade på 1960-talet – Nordborg hade en hakkorsfla­gga över soffan) och om de kvinnor som anlände från koncentrat­ionslägret Ravensbrüc­k med »vita bussarna« 1945. Några av de senare var agenter i den brittiska underrätte­lsetjänste­n.

Avsnitten om andra världskrig­et finner jag själv mest intressant­a, men boken sträcker sig som sagt ända fram till slutet av kalla kriget.

Utvikninga­r Kring personer och händelser är ofta spännande men också tröttande. Jag hade önskat antingen ett snävare urval med större fördjupnin­g, eller ett ännu tydligare fokus på att vara guidebok. Med kartor. ph anna larsdotter

Nyhets- och bokredaktö­r

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden