Populär Historia

Häxbokens betydelse reds aldrig ut

Den liderliga häxan – Häxhammare­n och de svenska häxprocess­erna

- Åsa Bergenheim carlsson bokförlag

Under medeltiden och på 1500och 1600talen utpekades kvinnor allt oftare som häxor och kättare. En bidragande orsak till tidens negativa syn på kvinnan var en skrift benämnd Malleus Maleficaru­m (Häxhammare­n) som kom ut 1486. Boken, som till största delen skrevs av den tyske dominikane­rmunken Heinrich Institoris (död 1505), skakade om Europas lärde.

I den redovisas i skrämmande detalj hur somliga kvinnor höll på med barnoffer och djävulspak­ter, samt förlustade sig med djävulen och hans anhang i orgier. Häxhammare­n förklarar på ett konkret sätt vad häxeri är och hur det bäst kan avslöjas och bemötas från myndighete­rnas sida: med tortyr och dödsstraff ska häxan utrotas från jordens yta. Hammaren skulle krossa häxan mot det teologiska städet.

Med Den liderliga häxan tar Åsa Bergenheim, professor emerita i idéhistori­a vid Umeå universite­t, sig an denna misogyna skrift i syfte att studera kopplingar­na mellan Häxhammare­n och 1600talets grymma häxjakter i Sverige, samt tidens inställnin­g till kön, makt och sexualitet. Som Bergenheim påpekar var inte Häxhammare­n den första skrift som beskrev häxor – ett tidigt exempel var Johannes Niders Formicariu­s (1435–37) – men däremot den som fick störst genomslag. Häxhammare­n kom ut i flera upplagor under 1400 och 1500talen.

Dess popularite­t berodde på många saker. En var att Institoris lutade sig mot i samtiden kända auktoritet­er som var svåra att ifrågasätt­a. En annan sak som skilde ut den från sina föregångar­e var dess extrema upptagenhe­t vid häxan som en sexuell varelse och att häxväsende­t beskrevs som ett kvinnligt fenomen. Institoris satte även likhetstec­ken mellan häxeri och kätteri.

Vilken påverkan hade Häxhammare­n på de svenska häxprocess­erna under 1600talet? Brotten som de svenska kvinnorna stod anklagade för var dels förgörning – maleficium, som det kallades på latin – dels djävulspak­ter. Förgörning var ett annat ord för trolldom och skadegörel­se riktat mot människor eller djur. Djävulspak­ten innebar att man förnekade Gud, vilket skedde i samband med en häxsabbat.

I Sverige hade Blåkullafä­rderna en särställni­ng i dessa djävulspak­ter. Under rituella former ingick kvinnor, men också män, förbund med Satan, genomgick satansdop, skrev in sig med blod i den så kallade Svarta boken, stampade på korset, bad förbannels­eböner av karaktären »Fader vår som är i helvetet« och så vidare.

Vid sidan av denna spegelvänd­a eller uppochnedv­ända liturgi, som främst väckte teologerna­s intresse, träder också Blåkulla fram i rannsaknin­gsprotokol­len som ett festens och orgiens tillhåll.

Att Häxhammare­n påverkade flera svenska teologer och landsortsp­räster, står klart efter läsning av Bergenheim­s bok. Men styrde den också domarnas rannsaknin­gar och domslut? Bergenheim skriver att det svenska häxeriet var »mer förankrat i traditione­ll vidskepels­e och folktro, som visserlige­n innehöll en del erotiska element men ändå inte hade samma sexuella förtecken som den kontinenta­la kättaren«.

OM jag förstår författare­n rätt kände de rannsakand­e domarna, prästerna och juristerna alltså till skriften men utgick inte från den när de förhörde kvinnorna och utdelade straffen, eftersom det de såg och hörde inte stämde helt med Häxhammare­ns beskrivnin­gar.

Det är aldrig bra när läsaren måste anta och gissa vad en författare menar, i synnerhet inte när det gäller själva huvudpoäng­en i en bok. Bergenheim kunde ha varit mycket tydligare i frågan om Häxhammare­ns betydelse i de konkreta svenska fallen. Annars är Den liderliga häxan en välskriven och intressant bok. ph

BO eriksson

Docent i historia, Stockholm

 ??  ??
 ??  ?? I boken Häxhammare­n från 1486 beskrevs detaljerat hur häxor offrade barn och hade orgier med djävulen.
I boken Häxhammare­n från 1486 beskrevs detaljerat hur häxor offrade barn och hade orgier med djävulen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden