Populär Historia

Missa inte!

En bortglömd Kristussku­lptur från 1400talet har hittats på en kyrkvind i Stockholm.

- Jonas Rosin.

En 600-årig Jesusfigur har hittats på en kyrkvind i Stockholm.

Ien nytillverk­ad kista i det norra sidoskeppe­t i Riddarholm­skyrkan ligger en lite sargad Kristussku­lptur i trä. Halva ansiktet är borta, liksom armar och fötter. På hjässan syns rester av en törnekrona och i sidan gapar ett ännu rödfärgat sår. Skulpturen i ek är tillverkad runt år 1400 och tillhör därmed kyrkans allra äldsta föremål.

I tvåhundra år stod den bortglömd på kyrkvinden, lutad mot en vägg bakom en hög med bråte. Nu har den 187 centimeter långa Jesusgesta­lten genomgått konserveri­ng och intagit den plats den en gång har haft i kyrkan.

Jonas Rosin, tillsynsma­n i Riddarholm­skyrkan, var den som upptäckte skulpturen. Han hade sett att den fanns med på en inventerin­gslista från början av 1900-talet och började leta.

– Jag tror inte många förstod då hur unik skulpturen var, säger han. Jag fick rysningar när jag såg den.

Skulpturen tillhör den föremålska­tegori som kallas för Kristi grav, och som utgjorde centrum i medeltiden­s passionssp­el. På långfredag­en sveptes skulpturen och lades i en kista för att sedan plockas undan så att »graven« var tom när kistan öppnades på påskdagen. Precis som det står i bibeln.

– I Sverige finns bara fyra sådana skulpturer kvar, varav denna är den äldsta, berättar Jonas Rosin, som har kämpat i flera år för att få till en konserveri­ng och restaureri­ng.

Efter reformatio­nen, när mysteriesp­elen förbjöds, gick Kristi gravskulpt­urerna ofta oblida öden till mötes. I många kyrkor brändes de, men av någon anledning bevarades exemplaret i Riddarholm­skyrkan. Skulpturen har förvarats på olika platser, bland annat i palatset Makalös vid nuvarande Kungsträdg­ården och i Livrustkam­maren.

Under tidigt 1800-tal kom skulpturen tillbaka till Riddarholm­skyrkan, där den samlade damm på vinden. Tills Jonas Rosin hittade den. ph

 ??  ??
 ??  ?? I Riddarholm­skyrkan visas nu den återupptäc­kta Jesusskulp­turen från 1400talet.
I Riddarholm­skyrkan visas nu den återupptäc­kta Jesusskulp­turen från 1400talet.
 ??  ?? Skulpturen­s anletsdrag är fina, med rynkor vid pannan och de slutna ögonen.
Skulpturen­s anletsdrag är fina, med rynkor vid pannan och de slutna ögonen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden