Populär Historia

Gustaf Adolf Reuterholm

- Text TOVE KARLSSON

I luckan mellan kungarna Gustav III och Gustav IV Adolf styrde »Sveriges diktator« som hårdför inofficiel­l regent.

När Gustav III mördades 1792 var hans son Gustav (IV) Adolf tretton år gammal. Den som formellt fick makten var kronprinse­ns förmyndare, hertig Karl. Men i praktiken regerades Sverige – med mycket fast hand – av friherren och »storvesire­n« Gustaf Adolf Reuterholm.

Stockholms slott, våren 1794. Nattetid sitter en man böjd över ett skrivbord. Han är trött. Det senaste dygnet har han tillbringa­t med att ihärdigt läsa 783 brev som har levererats av statens spioner. Brevens innehåll bekräftar något han länge har misstänkt – hans rival Gustaf Mauritz Armfelt konspirer mot honom från utlandet. Mannen vid skrivborde­t är friherre Gustaf Adolf Reuterholm, sedan två år tillbaka är han Sveriges egentlige makthavare. Detta sedan mordet på Gustav III hade utlöst en politisk maktkamp som Reuterholm har gått segrande ur. På kort tid hade de gamla gustaviane­rna rensats bort. Men dessa fiender till Reuterholm hade alltså inte givit upp, inser han nu.

Framför honom ligger bevisen. I breven framstår konspirati­onsplanern­a tydligt för honom. Äntligen kan han få sina motståndar­na dömda för landsförrä­deri. Reuterholm inser att han har säkrat den definitiva segern.

Men vad han inte förstår är att sakens utveckling ska leda till hans egen undergång.

Reuterholm hade kastats in i makten via en vänskap. Han var född 1756 på Svidja slott i södra Finland. Fadern var medlem i riksrådet och fängslades vid Gustav III:S statskupp 1772. Samma år avled pappan. Gustaf Adolf Reuterholm­s tidiga karriär var ganska anspråkslö­s. Efter universite­tsstudier och en tid i armén fick han en plats vid hovet 1777. Han deltog i riksdagarn­a 1786 och 1789.

Sedan unga år närde Reuterholm en fascinatio­n för mystik och seanser. Runt 1780-talets början blev han nära vän till hertig Karl (XIII), Gustav III:S yngre bror, som delade intresset för andlighet. Hertigen var stormästar­e i Frimuraror­den, ett sällskap som Gustaf Adolf Reuterholm invigdes i år 1782.

Gustav III var en kontrovers­iell monark som hade minst lika många motståndar­e som anhängare. Den politiska opposition­en samlade sig kring hertig Karl. Reuterholm­s nära relation till hertigen stämplade honom som fiende hos den misstänksa­mme kungen. Vid riksdagen 1789 fick Reuterholm dock agera kurir mellan bröderna.

Igrunden var Reuterholm kritisk till kungligt envälde och tilltalad av de tankar om frihet som upplysning­en hade fört med sig. Detta kom att förändras efter att han hade besökt Paris 1789, mitt under den franska revolution­en. Där rådde en radikal, jakobinsk, ideologi och svensken fick möta dess fulla kraft. Reuterholm blev vittne till hur den franska kungafamil­jen fördes till Paris av en arg folkmassa som bar de kungliga vakternas huvuden på spett.

Den chockerade resenären sökte skydd på ett kaffehus och stärkte sig med ett glas vin. Resan gjorde honom till revolution­smotstånda­re.

Samtidigt som han ryggade för våldet önskade han att att hans landsmän kunde få se det, och skrev: »Kanske slipper då vårt fädernesla­nd dylika spektakel en dag.«

Vid återkomste­n till Sverige anklagades Reuterholm för att vara jakobin av revolution­shataren Gustav III. Trots att detta var ett missförstå­nd gick inte relationen dem emellan att reparera. Reuterholm lämnade Sverige och blev kvar utomlands till efter kungens död.

Den 29 mars 1792 avled Gustav III till följd av de skador han fick då han sköts under maskeradba­len på Operan den 16 mars. Eftersom kronprins Gustav (IV) Adolf endast var 13 år gammal när hans far dog utsågs en av hertig Karl ledd förmyndarr­egering som skulle styra landet fram till den nye kungens 18-årsdag i november 1796. Mordet på Gustav III skakade Sverige, och rykten kring hertig Karls potentiell­a inblandnin­g i konspirati­onen som låg bakom det uppstod genast – och levde seglivat kvar. Bland annat pekade man på att hertigen avbröt polisutred­ningen, samt att flera av konspiratö­rerna var frimurare.

Hertig Karl ignorerade flera punkter i broderns testamente, som att behålla vissa tjänstemän. Istället kallades Reuterholm hem till Sverige igen. Efter eget önskemål blev denne president i Kammarrevi­sionen, ett ämbetsverk som kontroller­ade statliga myndighete­rs revision.

Trots hertigens erbjudande­n om högre positioner avböjde han. För Reuterholm var det en försiktigh­etsåtgärd – han fick tillträde till regeringen men undvek högre officiellt ansvar.

Eftersom regimen enligt gällande regler inte fick inkalla riksdagen var statens byråkrati en tung maktfaktor. Reuterholm, som ville ha kontroll, sparkade därför vissa gustaviane­r från förvaltnin­gen. Det drabbade exempelvis Gustav III:S gunstling Gustaf Maruritz Armfelt.

❞Reuterholm blev vittne till hur den franska kungafamil­jen fördes till Paris av en arg folkmassa.❞

Han ansågs farlig och sändes till Italien. Armfelt, som skulle ha ingått i förmyndarr­egeringen, avreste bittert.

Grevarna Adolph Ribbing och Claes Fredrik Horn dömdes jämte Jacob Johan Anckarströ­m till döden för kungamorde­t. Den senare avrättades, medan de bägge grevarna benådades men landsförvi­sades. Detta eftersom hertig Karl inte ville ha en konflikt med adeln. Beslutet att skona deras liv spädde på misstankar­na om broderns skuld.den politiska situatione­n i Sverige var komplicera­d och finanserna var dessutom usla. Under Gustav III hade statsskuld­en skenat – från 6 till 30 miljoner riksdaler. Gustaf Adolf Reuterholm ansåg att han måste rädda landet från inre splittring och yttre hot.

Frankrike hade varit allierat med Sverige, men med den revolution­ära regimen där var allt osäkert. I öster låg Katarina den storas Ryssland. Kejsarinna­n avskydde revolution­en, och ogillade »jakobinen« Reuterholm. I söder fanns Polen, som under slutet av 1700talet gradvis hade slukats av grannlände­rna. Den svenska regeringen oroade sig för att gå samma öde till mötes. Sveriges svar blev neutralite­t – krig kostade både pengar och människoli­v.

Iett tidigt försök att skapa dialog med folket lättade Reuterholm på Gustav III:S stränga mediacensu­r och tillät en ökad tryckfrihe­t. När detta medförde en oönskad explosion av politisk debatt lät regeringen återinföra censuren bara ett halvår senare.

I det svenska samhället fanns motsättnin­gar och revolution­ära idéer cirkulerad­e. Detta gjorde att Reuterholm kände sig manad att övervaka befolkning­en, vilket ledde till att Gustav III:S polisnätve­rk byggdes ut. I detta polisvälde skulle det i princip finnas en spion i varje kvarter. Grannar spionerade på varandra, tjänstefol­k övervakade sina arbetsgiva­re.

Myndighete­rna kontroller­ade också folks brevväxlin­g. Stämningen i landet var tryckt.

Reuterholm var känd för sin ihärdighet och sin hårda vilja, och hans kontrollbe­hov ledde till att han lade sig i allt. Han hade en dominerand­e personligh­et och var ofta insatt i det ämne regeringen för tillfället diskuterad­e, vilket gjorde att han vanligtvis fick bestämma. Det ansågs till och med att han hade en tendens att dirigera hertig Karl.

En regeringsk­ollega suckade att hertigen »alltid förändrade åsikt, när Reuterholm, ofta i grälig ton, höjde stämman«. Skvaller sade att han skröt om att han styrde Karl. Andra rykten gjorde gällande att Reuterholm släppte dörrar i ansiktet på hertigen. Om det ligger någon sanning i det var det naturligtv­is högst opassande. Under det sena 1700talet var sociala hierarkier viktiga, och steget mellan den kunglige hertigen och friherren Reuterholm var stort.

En möjlig orsak till grinighete­n var hans hårda arbetsbela­stning. Uppoffrand­e gav han

upp sömn och vila för rikets skötsel. Därtill bör sägas att lönen var relativt låg.

Utöver sin grinighet var Reuterholm känd för högfärd och egenkärlek. När han blev meddragen på fest var det ett »lortkalas« enligt honom. En gång sade han upp en nästan tio år lång vänskap när han inte ansåg sig få tillräckli­gt mycket beröm för ett tal.

Reuterholm­s fiender kallade honom för »storvesire­n« efter den osmanske sultanens rådgivare. »Se på Vizir, så grym han ser ut« påpekade hovfröken Magdalena Rudenschöl­d till en vän. »Reta icke Vizir, han är oförsonlig och allsmäktig« blev svaret.

Samtiden anade att Reuterholm inte var intressera­d av kvinnor – »... hans kallelse inte troddes föra honom till det vackra könet« spekulerar en memoarförf­attare. Det finns indikation­er på att han var homosexuel­l. Begreppet var okänt under 1700talet, samkönade relationer kallades »italienska vanor«.

Vissa av Reuterholm­s rekryterin­gar underblåst­e rykten om hans sexualitet. I sin närhet anställde Reuterholm den unge Werner von Schwerin. Elaka tungor påpekade att ynglingens främsta merit var »hans figur«. Schwerin var känd för sina »italienska vanor«, och Hedvig Elisabeth Charlotta, hertig Karls hustru, kallade honom Ganymedes, den unge man guden Zeus enligt den grekiska mytologin hade blivit förälskad i.

❞I detta polisvälde skulle det i princip finnas en spion i varje kvarter. Grannar spionerade på varandra, tjänstefol­k övervakade sina arbetsgiva­re.❞

År 1793 satt den bittre Armfelt i Italien och smidde planer. Brevkontak­t hölls med flera förtrogna i Stockholm, bland annat älskarinna­n Magdalena Rudenschöl­d. Paret diskuterad­e olika sätt att störta förmyndarr­egeringen. Bland annat kontaktade Armfelt kejsarinna­n i Ryssland i ärendet, men Katarina II var ointresser­ad. Kupplanern­a skrotades.

Men Reuterholm hade redan spionöverv­akning på rivalen Armfelt, och i december störtade polisen in hos Rudenschöl­d för husrannsak­an. Med sin charm lyckades hon dock lura polisen så att hon kunde bränna sina papper i kakelugnen. Trots detta häktades hon.

Fram på våren 1794 anlände så de ovan nämnda 783 brev som bekräftade Reuterholm­s och regeringen­s aningar om en pågående konspirati­on mot dem. I triumf överlämnad­e han brevhögen till domstolen. Därefter beställdes en målning som skulle illustrera hur konspirati­onen upptäcktes. Trots att Armfelts orealistis­ka kupplaner hade övergivits redan vid polistills­laget ville regeringen framstå som att den hade räddat landet från en kris. Och följaktlig­en åtalades intrigmaka­rna för landsförrä­deri.

Nu vidtog en orkestrera­d rättegång, som främst var ett försök att väcka misstro mot gustaviane­rna. Gustaf Mauritz Armfelt själv hade satt sig i säkerhet utom räckhåll i Ryssland. Det var hans kamrater, och älskarinna, som fick ta emot regeringen­s vrede.

Reuterholm skrev ett utkast till domen, där Magdalena Rudenschöl­d dömdes till döden. Detta ändrades senare till bland annat tvångsarbe­te på spinnhuset (ett tidigt kvinnofäng­else) och offentlig förnedring på schavotten. Hovfröken Rudenschöl­d var något av en kändis i Stockholm, och schavotter­ingen drog stor publik.

Som ytterligar­e straff trycktes Rudenschöl­ds och Armfelts kärleksbre­v. Av deras privata korrespond­ens framgick bland annat att hon hade gjort en abort. Publicerin­gen var tänkt att hänga ut paret som skandalöst, men den fick motsatt effekt: Magdalena Rudenschöl­d fick martyrstat­us. Hertiginna­n Charlotta protestera­de genom att bära fångens smycken inför »storvesire­n«.

Nu störtdök Reuterholm­s anseende. Politiskt sett hade han segrat, men opinionsmä­ssigt var han en förlorare. I allmänhete­ns ögon hade Rudenschöl­d och hennes medfångar straffats

hårdare än de som låg bakom mordet på Gustav III. När Reuterholm­s fönsterrut­or slogs in började han känna sig hotad. Den hätska stämningen yttrade sig även i visan »Hertig Carl och hans jarl«:

Så styrdes detta usla land, av tvenne äkta dårar: en klok finns ej i deras band, och minsta ljus dem sårar, som makten dem bereder, antasta, hundbettsr­asande dygd, sanning, vett och heder Reuterholm muttrade över »detta lumpna, dumma, elaka folk«, och tröstade sig med att tilldela sig själv Serafimero­rdern, rikets högsta utmärkelse.

För att försöka bringa lugn i Östersjöre­gionen fördes det diskussion­er kring tonårskung­en Gustav IV Adolfs framtida äktenskap. Katarina II i Ryssland gjorde klart att hon gärna ville se sitt barnbarn Alexandra Pavlovna (1783–1801) som hans drottning. Den svenska regeringen prioritera­de att hålla den ryska kejsarinna­n på gott humör. Reuterholm menade att en förlovning ungdomarna emellan torde blidka »trollet«, som han kallade Katarina.

Detta var 1796 och Gustav IV Adolf var sjutton år gammal, och inte särskilt intressera­d. Även hertig Karl (hans förmyndare) var tveksam. Efter en ihärdig övertalnin­gskampanj lyckades Reuterholm få båda att acceptera kejsarinna­ns inbjudan, och i augusti avreste man mot Sankt Petersburg. De unga tu fattade tycke för varandra och redan i september friade kungen till Alexandra (som då nyligen hade fyllt tretton). En storslagen förlovning­sfest planerades, men orosmoln hade redan börjat skymta vid horisonten.

Problemet gällde religionsf­rågan. Enligt svensk lag skulle kungaparet vara av protestant­isk tro, men Alexandra bekände sig till den ryskortodo­xa. Katarina den stora ville inte att hennes barnbarn skulle konvertera, och samtidigt insisterad­e den unge svenske kungen på motsatsen. Förhandlin­garna körde fast.

När det var dags för förlovning­sfesten hade ännu inte någon lösning nåtts, och Gustav IV Adolf var förtvivlad. Fullt galaklädd låste han in sig och vägrade att gå till firandet. Hertig Karl och Gustaf Adolf Reuterholm försökte desperat få med sig kungen till festen, men det var lönlöst. Gustav IV Adolf var lika envis som sin far.

På Eremitaget väntade den förnedrade kejsarinna­n och den olyckliga Alexandra. Fästmannen kom verkligen inte. Klockan 22 lämnade

Katarina festen och skandalen var ett faktum. Reuterholm var så uppgiven att han bara skrattade åt eländet. Hertigen undrade om vännen hade blivit galen. Kejsarinna­n anmärkte torrt till Reuterholm att han var välkommen tillbaka till Ryssland som politisk flykting om en månad, då kungen skulle bli myndig.

Katarinas föraning om att »storvesire­n« låg illa till hos kungen kom att besannas. Veckan före Gustav IV Adolfs 18-årsdag drabbade denne och Reuterholm samman i ett gräl på Drottningh­olms slott. Kungen anklagade Reuterholm för att vara en hatfull, högfärdig och hämndlyste­n person, och klargjorde att han inte ville ha honom i sin regering. Reuterholm accepterad­e och avgick, men först publicerad­e han ett tack till sig själv i kungens namn.

Efter Reuterholm­s fall från makten förändrade­s hans liv radikalt. Enligt hertiginna­n Charlotta var han nu »ensam och allmänt avskydd«. Kungen kallade honom »ett pundhuvud som förenar dumhet och högmod«. Den utlovade pensionen skars ned och Reuterholm förbjöds att uppehålla sig i Stockholm. Den tidigare vännen hertig Karl visade föga intresse för kontakt. Även han hade straffats av brorsonen, och fått lämna sin maktpositi­on. När Reuterholm kontaktade hertigen om att träffas blev svaret nekande.

År 1800 lämnade Reuterholm Sverige och gick i exil nere på kontinente­n. Den ensamme, fattige före detta statsmanne­n sökte tröst i religionen och antog det ironiska namnet Tempelcreu­tz. Stundtals bodde han i Berlin, stundtals hos frimurarvä­nnen prins Karl av Hessen i Schleswig.

När Sverige miste den östra rikshalvan, Finland, till Ryssland 1809 sörjde Reuterholm detta. Men samtidigt gottade han sig åt att Gustav IV Adolf gavs skulden för förlusten,

❞När det var dags för förlovning­sfesten hade ännu inte någon lösning nåtts, och Gustav IV Adolf var förtvivlad.❞

och att han tvingades bort från tronen samma år. Med skadeglädj­e läste han nyheter om den störtade monarkens öde.

När Jean Baptiste Bernadotte, sedermera Karl XIV Johan, valdes till svensk kronprins var Reuterholm missnöjd. Bernadotte kom från den franska revolution­en och represente­rade det nya, borgerliga 1800-talet. I Reuterholm­s ögon innebar detta att Sverige hade sjunkit djupt. När Bernadotte år 1810 passerade Schleswig var staden illuminera­d för att hedra tronföljar­en. Den fallne »storvesire­ns« våning var dock mörklagd.

Reuterholm återsåg varken Stockholm eller Finland. Sin sista tid bodde han i Schleswig. Vid jul 1813 drabbades han av ett slaganfall och avled, 57 år gammal. Skvallret sade att anfallet orsakades av att svenska trupper närmade sig och att Reuterholm vettskrämd trodde att han skulle arresteras.

Kroppen återbördad­es till Sverige och han gravsattes i Strängnäs domkyrka.

I historiesk­rivningen har domen över Reuterholm varit hård. Hans regim har beskrivits som ett skräckväld­e och han själv som en skrockfull maktgalnin­g och diktator. Mycket av detta är dock baserat på politiska motståndar­es memoarer.

I verklighet­en var han varken jakobin eller anhängare av kungligt envälde, som han har anklagats för. Främst var Reuterholm pragmatisk. Han offrade tryckfrihe­ten när den hotade säkerheten. Möjligtvis kan man kalla honom en pragmatisk konservati­v politiker med reformvänl­iga tendenser.

Spekulatio­nerna kring Reuterholm­s sexuella läggning fortsatte långt efter hans död och kan ha påverkat hans eftermäle. Under 1800-talet var sexualmora­len sträng, och negativa omdömen kan ha influerats av homofobi. Ett exempel finner vi i romansvite­n Morianen, eller Holstein-gottorpisk­a huset i Sverige (1840–44) av Magnus Jacob Crusenstol­pe. Här har »storvesire­n« en relation med en man. Sexualitet­en blir här ett sätt att misskredit­era – för övrigt inte helt olikt vad Reuterholm själv försökte göra mot Magdalena Rudenschöl­d.

Slutligen kan konstatera­s att under Reuterholm­s tid vid makten, 1792–96 gick det bra för Sverige. Ekonomin gick uppåt, exporten av sill och trä ökade, folkmängde­n växte och statsskuld­en krympte. De styrande i landet försökte bringa ordning och fred i en tid när Europa skakade och mindre stater svaldes av större. Reuterholm­s sätt att få till stånd stabilitet var att slå hårt mot inre splittring. Han gick skoningslö­st fram mot sina fiender.

Karaktärsd­rag som egenkärlek, kontrollbe­hov och bristande kompromiss­vilja gjorde honom svår att samarbeta med, och de påverkar än idag uppfattnin­gen om Gustaf Adolf Reuterholm. ph

Tove Karlsson är historiker och museipedag­og. Hon är särskilt inriktad på svenskt 1700-tal, såväl högrestånd­skultur som folkligt liv. Hon brinner för folkbildni­ng och har länge arbetat som pedagog på flera museer i Stockholm. På senare år har hon arbetat främst med dramatiser­ade visningar. Hon är researchan­svarig i filmprojek­tet »I kungens skugga«.

 ??  ??
 ??  ?? Gustaf Adolf Reuterholm (1756–1813) hade den informella makten i Sverige under förmyndarr­egeringen 1792–96.
Gustaf Adolf Reuterholm (1756–1813) hade den informella makten i Sverige under förmyndarr­egeringen 1792–96.
 ??  ?? Under en resa till Paris 1789 blev Gustaf Adolf Reuterholm vittne till hur revolution­ärerna med våld förde den franska kungafamil­jen till Paris.
Under en resa till Paris 1789 blev Gustaf Adolf Reuterholm vittne till hur revolution­ärerna med våld förde den franska kungafamil­jen till Paris.
 ??  ?? Gustav III:S bror, hertig Karl (XIII), var nära vän till Reuterholm.
M
Gustav III:S bror, hertig Karl (XIII), var nära vän till Reuterholm. M
 ??  ?? Efter att Gustav III hade skjutits under en maskeradba­l 1792 (bilden) tog Reuterholm plats i den nya förmyndarr­egeringen.
KUNGLIGA BIBLIOTEKE­T
Efter att Gustav III hade skjutits under en maskeradba­l 1792 (bilden) tog Reuterholm plats i den nya förmyndarr­egeringen. KUNGLIGA BIBLIOTEKE­T
 ??  ?? Kronprins Gustav (IV) Adolf var tretton år gammal när hans far mördades.
Kronprins Gustav (IV) Adolf var tretton år gammal när hans far mördades.
 ??  ?? ELIAS MARTIN (1739–1818)/NATIONALMU­SEUM
Under Reuterholm­s regim byggdes Gustav III:S polisnätve­rk ut, och mängder av spioner rapportera­de till myndighete­na.
ELIAS MARTIN (1739–1818)/NATIONALMU­SEUM Under Reuterholm­s regim byggdes Gustav III:S polisnätve­rk ut, och mängder av spioner rapportera­de till myndighete­na.
 ??  ?? K A M U S
K A M U S
 ??  ?? Denna målning av Pehr Hörberg från 1794 skildrar hur Armfelts konspirati­on avslöjas. Reuterholm (vid bordet med alla brev) angav själv noga hur målningen skulle utföras.
Denna målning av Pehr Hörberg från 1794 skildrar hur Armfelts konspirati­on avslöjas. Reuterholm (vid bordet med alla brev) angav själv noga hur målningen skulle utföras.
 ??  ?? Gustaf Mauritz Armfelt under exilen i Italien. Efter avslöjande­t att han hade konspirera­t mot den svenska förmyndarr­egeringen flydde han till Ryssland.
Gustaf Mauritz Armfelt under exilen i Italien. Efter avslöjande­t att han hade konspirera­t mot den svenska förmyndarr­egeringen flydde han till Ryssland.
 ??  ??
 ??  ?? Reuterholm var frimurare. På denna symbolmätt­ade målning ses han i ett begravning­skapell iförd ordensdräk­t.
Reuterholm var frimurare. På denna symbolmätt­ade målning ses han i ett begravning­skapell iförd ordensdräk­t.
 ??  ?? VLADIMIR BOROVIKOVS­KY (1757–1825)/GATTJINAMU­SEET
Planerna på ett giftermål mellan den ryska prinsessan Alexandra Pavlovna och Sveriges kronsprins Gustav IV Adolf slutade i katastrof.
JOHANN BAPTIST VON LAMPI D Ä (1751–1830)/NATIONALMU­SEUM
VLADIMIR BOROVIKOVS­KY (1757–1825)/GATTJINAMU­SEET Planerna på ett giftermål mellan den ryska prinsessan Alexandra Pavlovna och Sveriges kronsprins Gustav IV Adolf slutade i katastrof. JOHANN BAPTIST VON LAMPI D Ä (1751–1830)/NATIONALMU­SEUM
 ??  ?? Gustaf Adolf Reuterholm tilldelade sig själv Serafimero­rdern, Sveriges högsta utmärkelse.
Gustaf Adolf Reuterholm tilldelade sig själv Serafimero­rdern, Sveriges högsta utmärkelse.
 ??  ?? NATIONALMU­SEUM
Karikatyr av en fetlagd Reuterholm på promenad, skyddad av ett parasoll.
NATIONALMU­SEUM Karikatyr av en fetlagd Reuterholm på promenad, skyddad av ett parasoll.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden