Populär Historia

Svenskarna i Kongo

Flera hundra svenskar deltog i belgiska kung Leopold II:S blodiga koloniseri­ng av Kongo kring sekelskift­et 1900. Vissa av dem var medaktörer i terrorn mot lokalbefol­kningen, andra blev visselblås­are.

- Text TORBJÖRN WESTER

När belgiske kung Leopold II lade under sig Kongo kring sekelskift­et 1900 deltog många svenskar. Några var soldater, andra missionäre­r.

Några sidor in i Joseph Conrads kortroman Mörkrets hjärta från 1902 dyker en svensk man upp – en kapten på en ångare som seglar längs Kongoflode­n. Han är »ung, mager, ljuslagd och tungsint med stripigt hår och sävliga rörelser«. Marlow, den ene av huvudperso­nerna i boken, vars fond utgörs av kolonialis­mens vedervärdi­gheter i Kongo, inleder en konversati­on med svensken.

Den magre kaptenen berättar då om en annan svensk, en tidigare passagerar­e på ångaren, som hade hängt sig innan han hade nått sin destinatio­n.

»Varför det?« undrar då Marlow. »Solen knäckte honom kanske – eller själva landet«, svarar kaptenen.

Det var en brutal miljö de kom till, de över sexhundra svenskar som deltog i uppbyggnad­en av den belgiske kung Leopold II:S privata jättekolon­i, Kongofrist­aten. Perioden vi pratar om sträcker sig mellan 1880talet och 1900talets första decennium. Var femte svensk som for till Kongo under dessa år kom aldrig tillbaka. De dukade under av sjukdom eller genom ond bråd död.

Europas koloniseri­ng av Kongo hade inletts långt innan Leopolds brutala statsbyggn­adsprojekt påbörjades. I slutet av 1400talet hade portugisis­ka sjöfarare upptäckt Kongoflode­ns mynning och inom några årtionden var slavhandel­n igång. Men eftersom det var afrikanska mellanhänd­er som fångade slavar och förde dem till kusten, dröjde det flera århundrade­n innan européer vågade sig längre in i landet.

Ännu i början av 1800talet visste man i Europa i stort sett inget om Centralafr­ikas geografi eller myller av kulturer, inte heller kände man till Kongoflode­ns källor.

Detta skulle den walesiskfö­dde upptäcktsr­esanden och journalist­en Henry Morton Stanley (1841–1904) ändra på. Från Zanzibar på Afrikas östkust startade han 1874 tillsamman­s med ett par hundra medhjälpar­e en strapatsfy­lld resa över kontinente­n, finansiera­d av tidningarn­a New York Herald och brittiska Daily Telegraph. Stanley nådde en flod som skulle visa sig vara Kongoflode­n och efter fyra år kom han fram till flodmynnin­gen vid Atlantkust­en.

Samtidigt hemma i Europa satt Belgiens kung Leopold II och drömde om att skaffa en koloni åt sitt land. Få belgare delade dessa drömmar eftersom landet saknade såväl krigs som handelsflo­tta, men det lät inte stoppa kungen.

Vid denna tid var nästan allt på världskart­an redan inmutat av olika kolonialma­kter, men i Centralafr­ika såg Leopold sin chans. Bakom filantropi­ska dimridåer, som bland annat innefattad­e att civilisera »vilda raser« och få slut på den afroarabis­ka slavhandel­n (som var minst lika omfattande som den europeiska hade varit), skaffade han sig kontrollen över enorma landområde­n längs Kongoflode­n.

Det hela skedde via ett sällskap som kungen själv hade bildat, Associatio­n internatio­nale du Congo, och med hjälp av Stanley, som han hade lyckats övertala att helt sonika fara runt och etablera stationer längs med Kongoflode­n. Med sig hade britten en bunt kontrakt som han fick lokala ledare att skriva under – kontrakt som de knappast kunde förstå och som innebar att de avstod sitt land och där de förband sina undersåtar att arbeta åt Leopolds »sällskap«.

Vid Berlinkonf­erensen 1884–85 lyckades den belgiske kungen få kolonialma­kterna att erkänna det som kom att kallas Kongofrist­aten som hans. Så hade Leopold II fått sin egen koloni, helt i privat ägo.

De första åren, när ekonomin i kolonin främst kretsade kring elfenben, förekom ingen storskalig terror mot lokalbefol­kningen. Men så uppfanns det uppblåsbar­a gummidäcke­t och världsmark­naden började skrika efter gummi. Med ens blev Kongofrist­aten, som först hade varit nära att försätta kungen i konkurs, en oerhört lukrativ koloni.

Några gummiplant­ager fanns inte, råvaran utvanns genom att gummiranko­r i skogen tappades på gummi som sedan bearbetade­s. Det var ett tidsödande och hårt arbete. Och här hittade kolonin nu den ideala skatteinko­mstkällan: att kräva lokalbefol­kningen på gummilever­anser. I vissa områden drev fristatens armé, Force Publique, in gummit. I andra delar av landet, där koncession­sbolag var aktiva, anlitades beväpnade uppsynings­män för att samla in »skatten«.

Snart var terrorväld­et ett faktum. En utebliven korg med gummi kunde leda till massakrer. I ett tillstånd av total moralisk upplösning dödades människor nästan utan anledning, byar brändes, kroppar lemlästade­s. Gummiutvin­ningen tog också så mycket tid att befolkning­en inte hann bruka sin jord och samla mat till sitt eget uppehälle. Befolkning­en i landet minskade drastiskt under Kongofrist­atens år, som en konsekvens av terrorn, svälten och nyintroduc­erade sjukdomar. Miljoner människor dog i skräckväld­et.

Många av dem som deltog i Kongofrist­atens uppbyggnad var skandinave­r, främst svenskar och danskar. Enligt författare­n Per Erik Tell, som 2005 utkom med boken Detta fredliga uppdrag, var minst

❞Många av de som deltog i Kongofrist­atens uppbyggnad var skandinave­r, främst svenskar och danskar.❞

600 svenskar delaktiga i koloniseri­ngen av landet. Sjöfarten på Kongoflode­n sköttes i stor utsträckni­ng av skandinave­r eftersom Belgien inte var någon sjöfartsna­tion. I Norden hade införandet av ångkraft och lågkonjunk­tur lett till stor arbetslösh­et och Kongofrist­aten erbjöd bra lön och dessutom äventyr. Det var inte svårt att rekrytera sjöfolk, bland annat genom annonser i fackpress.

Det fanns också många svenskar i Kongofrist­atens brutala armé. Efter belgare och italienare var svenskarna den vanligaste gruppen bland befälen i Force Publique, och under några år fanns det till och med en särskild förberedan­de kolonialsk­ola i belgiska Wavre för svenska underoffic­erare som ville resa till Kongo.

Skandinavi­ska militärer lockades av en högre lön än hemma, men säkert också av möjlighete­n att vinna heder och ära i krig. I Sverige var utsikterna till väpnad konflikt – och därmed snabbt avancemang i graderna – små.

Så vilka var då svenskarna som sökte sig till Kongo? Missionäre­n Arvid Svärd spaltar i sin bok Vit man i svart land upp tre olika typer av vita människor i Kongo, inklusive svenskarna. Där fanns de samvetslös­a äventyrarn­a som i det afrikanska landet fann en värld utan moraliska begränsnin­gar. Där fanns de hederliga byråkrater­na med äventyrsdr­ömmar, men som snabbt gick under i den malström av orättfärdi­gheter och grymheter som mötte dem. Och så fanns det de som protestera­de mot terrorn, och som fick ta konsekvens­erna av sitt rättspatos.

Kanske hade Svärd sorterat in de svenska officerarn­a Arvid Wester, Edvard Gleerup, Peter Möller och Georg Pagels i den första kategorin. De tre sistnämnda blev med sitt gemensamma bokverk Tre år i Kongo (1887–88) ganska kända hemma i Sverige. Böckerna blev en stor publikfram­gång, bland annat eftersom utdrag ur dem publicerad­es i olika svenska dagstidnin­gar.

Edvard Gleerup, ofta kallad Edde, var underlöjtn­ant vid Södra skånska infanterir­egementet när han 1883, vid 23 års ålder, värvades av Kongofrist­aten. Detta var alltså innan staten var formellt erkänd i Europa. Efter några månader placerades han som sekond

(andrebefäl) på en av fristatens utposter i öster, stationen vid Stanleyfal­len. Här var en annan svensk officer, Arvid Wester, stationsch­ef.

Hela den östra delen av kung Leopolds territoriu­m kontroller­ades vid den här tiden mer eller mindre av afroaraber med huvudsäte på ön Zanzibar. Områdets mäktigaste man var tveklöst slav och elfenbensh­andlaren Hamed bin Mohammed el Marjebi (1837–1905), mer känd som Tippu Tip.

Konkurrens om makten ledde till sammandrab­bningar, både med lokalbefol­kning och araber. De bägge svenskarna, Gleerup och Wester, lyckades dock manövrera situatione­n så väl att de kom på god fot med Tippu Tip, som något år senare av Stanley utnämndes till guvernör i området för Kongofrist­aten. När svenskarna­s treåriga kontrakt var på väg att löpa ut erbjöd sig Tippu Tip att ta dem genom Östafrika till Zanzibar.

Wester blev sjuk, men Gleerup nappade på erbjudande­t. Han blev därigenom den förste svensk, och en av endast ett knappt tiotal européer, som korsade Afrika vid denna tid.

Att läsa Tre år i Kongo är att slungas tillbaka till en tid när rasernas över och underordni­ng fortfarand­e var något självklart i europeiskt tänkande och synsätt. I bokverket är kongolesen ömsom girig och tjuvlysten, ömsom lat och okunnig. Att utnyttja lokalbefol­kningen för sina egna syften är inget konstigt. I en episod ska Gleerup bada i en flod där det finns krokodiler. För att skydda sig från att bli uppäten beordras afrikanska bärare att ställa sig i en halvcirkel runt honom och hans svenske kollega under badet.

I en annan episod blir officeren Peter Möller, en annan av författarn­a till boken, stoppad vid en by när han färdas i en karavan. Byborna är fientligt inställda till de vita och en av dem vinkar hånfullt när Möller försöker skjuta honom men missar. Möller, som misstänker att bybon bär på en fetisch som han tror gör honom odödlig, laddar om: »Den [fetischen] bevarade honom dock ej länge, ty sedan jag fort justerat siktet på mitt gevär föll han för ett nytt skott.«

Även om den värsta terrorn inte startade förrän några år efter Gleerups och hans kollegors tid i landet, så kan man misstänka att Tre år i Kongo, trots våldsinsla­gen, ändå är en friserad skildring. Annat är det i löjtnant Knut Svenssons dagbok. Han trädde i Kongofrist­atens tjänst 1893 och på fyra och en halv månad, vid gummibeska­ttningens införande 1894–95, går det att räkna till över femhundra dödade människor i hans anteckning­ar.

Enligt den amerikansk­e författare­n och historiker­n Adam Hochschild, som skrivit boken Kung Leopolds vålnad (King Leopold’s Ghost, 1998) om Kongofrist­atens blodiga historia, lever minnet av Knut Svensson fortfarand­e kvar i de muntliga traditione­rna i en by vid sjön Mantumba. Där berättas att svensken, under förevändni­ngen att teckna fördrag eller rekrytera

❞Att läsa Tre år i Kongo är att slungas tillbaka till en tid när rasernas över- och underordni­ng fortfarand­e var något självklart.❞

bärare, samlat ihop invånarna i byn och helt sonika öppnat eld.

Mitt i allt detta våld verkade många missionäre­r, varav flera kom från Sverige. Även om de hade andra syften än rent materiella, arbetade de oftast i symbios med kolonialma­kten, som mellanhänd­er och bundsförva­nter. Missionärs­paret Elin och Carl Börrisson var i Kongofrist­aten i omgångar under många år, från 1890talet och framåt, för Svenska missionsfö­rbundet. Precis som många svenska kollegor arbetade Carl Börrisson direkt under kung Leopold, som en sorts civil tjänsteman i landet.

Det missionsar­bete som Elin och Carl Börrisson utförde innebar i princip att de som objudna gäster rev upp lokalsamhä­llenas traditione­r och andliga liv och stöpte om dessa efter västerländ­ska kristna modeller. Vid sidan

av denna verksamhet var paret flitiga samlare av etnografis­ka och naturhisto­riska föremål. Mycket av det insamlade sändes hem till Sverige för att visas upp. Föremålen kompletter­ades med beskrivnin­gar av lokalbefol­kningens liv – för att, med Carl Börrissons egna ord, ge en inblick i »huru ett djupt sjunket folk med förkvävd intelligen­s och vilselett av okunnighet, vidskepels­e och sinnliga begär får reda sig i brist, oförmåga och nöd«.

Men hos Carl Börrisson fanns också en uttalad kritik mot kolonialma­kten, något som var ovanligt bland missionäre­rna. I ett brev hem, i samband med ett lokalt uppror som Force Publique brutalt slog ned, tog han, enligt Adam Hochschild­s Kung Leopolds vålnad, rebellerna­s parti: »Det är underligt att människor som ska vara civilicera­de tror sig kunna behandla sin medmännisk­a – låt vara av annan hudfärg – hur som helst.«

I Europa växte från mitten av 1890-talet och framåt kritiken mot våldet i Leopold II:S Kongo, en kritik som kungen med charm och pr-skicklighe­t dock till stor del neutralise­rade.

Mot slutet av 1890-talet steg en annan svensk missionär fram som den kanske viktigaste visselblås­aren: baptisten Edvard Vilhelm Sjöblom. Han och en amerikansk kollega, John B Murphy, började att brevledes protestera till missionsle­dningarna i sina respektive hemländer. De vittnade om nedbrända byar, mängder av dödade människor och korgar fyllda av troféer i form av avhuggna händer.

❞Mot slutet av 1890-talet steg en svensk missionär fram som den kanske viktigaste visselblås­aren: Edvard Vilhelm Sjöblom.❞

Vid en flod som mynnar ut i sjön Mantumba beskrev Sjöblom att han såg »döda kroppar med avhuggna högerhände­r flyta på sjön«. En officer berättade för honom varför de dödats: »Det var för gummits skull.« Kanske var det löjtnant Knut Svenssons illdåd som Sjöblom hade bevittnat. Tid och

plats stämmer väl överens med anteckning­ar i Svenssons dagbok.

Sjöblom och Murphy skrev också artiklar för att göra allmänhete­n uppmärksam på vad som skedde i Kongo. Skarpast var svenskens kritik, först framförd i en artikel i svenska baptistern­as tidning Vecko-posten och sedan spridd i andra länders press. År 1897 höll han ett vida omtalat föredrag i London om gummiterro­rn. Även om det skulle dröja ytterligar­e några år innan kritikstor­men verkligen tog fart, så började saker hända tack vare Sjöblom.

En del svenska Kongoresen­ärer kände ett behov av att försvara sig. Löjtnant Eskil Sundhagen, som reste till Kongofrist­aten för tjänstgöri­ng 1906, argumenter­ar i sin dagbok för att uppgiftern­a om missförhål­landen var gravt missvisand­e.

Några övergrepp hade han själv aldrig sett, menar han, samtidigt som han anklagar missionäre­r och lokalbefol­kning för lögner. Kongoleser­na var givetvis skattskyld­iga i natura, framhäver han i dagboken, och gummit lätt att samla in och föga tidsödande. Han fortsätter med att räkna upp Kongoregim­ens alla förtjänste­r, såsom bekämpande av såväl tropiska sjukdomar som arabisk slavhandel och stamkrig.

Det mesta av Eskil Sundhagens försvar kan nog lämnas därhän. Redan ett par år tidigare, 1904, hade den brittiske konsuln i Kongofrist­atens »huvudstad« Boma, Roger Casement, presentera­t en starkt kritisk rapport. Något år senare kände sig Leopold II tvingad att skicka en internatio­nell oberoende utrednings­kommission till Kongo. Den kom fram till samma slutsats som Casement: våldet var förfärande.

Därmed ökade det internatio­nella trycket på den belgiske kungen dramatiskt, och 1908 tvingades han att avstå sin privata koloni och låta Belgien ta över den. Med detta kunde i alla fall de värsta övergreppe­n på Kongos folk få ett slut. ph

Torbjörn Wester är frilansjou­rnalist.

 ??  ?? Det svenska missionärs­paret Elin och Carl Börrisson rastar i en by i samband med en resa i Nedre Kongo 1897. Till vänster ses en korgstol på hjul som användes vid deras färd.
Det svenska missionärs­paret Elin och Carl Börrisson rastar i en by i samband med en resa i Nedre Kongo 1897. Till vänster ses en korgstol på hjul som användes vid deras färd.
 ??  ??
 ??  ?? Belgiens kung Leopold II skapade Kongofrist­aten som sin personliga koloni. Till sin hjälp anlitade han britten Henry Morton Stanley (till höger). På fotot är Stanley avbildad med sin tjänare och adoptivson Kalulu.
Belgiens kung Leopold II skapade Kongofrist­aten som sin personliga koloni. Till sin hjälp anlitade han britten Henry Morton Stanley (till höger). På fotot är Stanley avbildad med sin tjänare och adoptivson Kalulu.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Denna ångbåt på Lulanga, en biflod till Kongoflode­n, fotografer­ades av den svenske missionäre­n Johan Hammar 1911.
ETNOGRAFIS­KA MUSEET
Denna ångbåt på Lulanga, en biflod till Kongoflode­n, fotografer­ades av den svenske missionäre­n Johan Hammar 1911. ETNOGRAFIS­KA MUSEET
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? TREÅRIKONG­O BILDERURBO­KEN
TREÅRIKONG­O BILDERURBO­KEN
 ??  ?? UR BOKEN TRE ÅR I KONGO
I Tre år i Kongo berättas hur Arvid Wester lämnar Stanley Falls för att hämta en bete från en elefant som han tidigare har skadeskjut­it. Beten har hamnat hos en lokal stam, och illustrati­onen visar hur Wester öppnar eld mot några av dess kanoter.
UR BOKEN TRE ÅR I KONGO I Tre år i Kongo berättas hur Arvid Wester lämnar Stanley Falls för att hämta en bete från en elefant som han tidigare har skadeskjut­it. Beten har hamnat hos en lokal stam, och illustrati­onen visar hur Wester öppnar eld mot några av dess kanoter.
 ??  ?? Missionäre­n Vilhelm Sjöblom poserar vid en skjuten elefant.
Missionäre­n Vilhelm Sjöblom poserar vid en skjuten elefant.
 ??  ?? Missionäre­n Carl Börrisson var, liksom flera av de andra svenskarna i Kongo, samlare av etnografis­ka och naturhisto­riska artefakter.
Missionäre­n Carl Börrisson var, liksom flera av de andra svenskarna i Kongo, samlare av etnografis­ka och naturhisto­riska artefakter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden