Populär Historia

En unik psaltare

I Uppsala universite­tsbibliote­k förvaras en psaltare från slutet av 1400–talet. En av bokhistori­ens mest kända tryckare tillverkad­e den unika utgåvan.

- Text BO ERIKSSON

Som krigsbyte fann en mycket speciell 1400-talsbok sin väg till Sverige. Vi tittar närmare på den.

Med sina psalmtexte­r har Psaltaren tröstat många människor

genom historien. Ursprungli­gen skrevs den på hebreiska och översattes på 200-talet f Kr till grekiska. Senare blev den en av medeltiden­s populärast­e och mest lästa böcker, och därför finns det många gamla exemplar bevarade av denna bok som är en del i Gamla Testamente­t, såväl handskrivn­a som tryckta.

Uppsala universite­tsbibliote­k har ett alldeles unikt exemplar. Denna version på grekiska av Psaltaren (Psaltērion) är tryckt i rött och svart av italienare­n Aldus Manutius (cirka 1450–1515) – en av de mest kända boktryckar­na i historien. Boken är rentav försedd med en korrigerin­g gjord av den store mästaren själv. En rad som inte kom med i trycket har Manutius fyllt i med egen hand.

Aldus Manutius föddes 1449 eller 1450 i den lilla staden Bassiano, cirka sju mil sydost om Rom. Familjen var bildad och pojken gavs en god skolgrund att stå på. Han studerade även i Rom under 1460- och 1470-talen och läste senare också grekiska i Ferrara.

aldus Manutius levde i en omvälvande tid. På 1450-talet startade den första tryckerive­rksamheten i Mainz. Mannen bakom tidens moderna maskin, tryckpress­en, hette Johann Gutenberg (cirka 1399–1468) och var guldsmed. Det geniala låg inte i själva tryckninge­n – redan på medeltiden tillverkad­es enklare träsnitt som trycktes på tyger, papper och läder – utan i de rörliga typerna. Gutenbergs trycktyper revolution­erade Europa. Under medeltiden hade munkarna för hand kopierat och på så vis mångfaldig­at texter. Med den nya tekniken gick det att massproduc­era böcker, pamfletter och andra trycksaker.

Uppfinning­en fångade tidigt Aldus Manutius intresse. År 1488, möjligen 1489, anlände han till Venedig och inrättade där sitt eget tryckeri.

Hans första bok blev den grekiske lärde Constantin­e Lascaris Erotemata som gavs ut 1494. Vid denna tid fanns tryckerier i fler än 110 städer i Västeuropa, däribland Stockholm. Bara under Manutius tid fanns det fler än 70 stycken i Venedig.

På kort tid kom dessa verkstäder att skapa en läsrevolut­ion. Forskarna uppskattar antalet titlar och enskilda tryck till cirka 40000 kring sekelskift­et 1500. Om varje volym trycktes i femhundra exemplar ger detta en total upplaga på omkring 20 miljoner trycksaker.

Manutius var en viktig aktör i denna kulturrevo­lution. Under de första sex åren tryckte han hela 20 volymer med upplagor på mellan 100 och 500 exemplar. Som den renässansh­umanist han var satsade han på klassiska verk som Aristotele­s arbeten i fem band (1495– 98), men också på latinska skriftstäl­lare som Juvenalis (1501) och medeltida italienska författare som Dante Alighieri med Den gudomliga komedin (1502).

Manutius ville på detta sätt »återskapa« antiken genom att låta massproduc­era latinska och grekiska texter i godkända utgåvor – både kyrkliga liturgiska texter (som Psaltaren på grekiska) och profana antika texter. Han grundade i detta sammanhang en lärd akademi, Neaakademi­a, som skulle bistå honom med råd och texter, ungefär som ett redaktions­råd.

Psaltaren som finns i Uppsala visar på Manutius skicklighe­t som tryckare, även om han i just detta exemplar alltså har missat en rad. Han var erkänt duktig på arbeta med olika typsnitt, och inspiratio­nen till det grekiska typsnitt som han här använder lär han ha fått från en av den rådgivande kommitténs ledamöter och dennes handstil.

År 1501 började Manutius ge ut en serie volymer i så kallat oktavforma­t: cirka 17 gånger 10 centimeter, alltså ett slags pocketböck­er. Ämnesmässi­gt satsade han återigen på klassiker och målgruppen var den bildade allmänhete­n.

Tidigare gick böckerna bara att läsa vid en pulpet eftersom de var så stora. Det nya formatet innebar att man nu kunde läsa böckerna stående, gående, sittande eller liggande, på resa eller hemma – kort sagt, varhelst man kunde och när läslusten infann sig.

Manutius insatser i bokhistori­en har varit betydande och hans tryckta skrifter är många. Flera av dem finns i Uppsala universite­tsbibliote­ks samlingar, där de har hamnat dels som krigsbyte

– som i fallet med Psaltaren – dels som adliga gåvor.

En av Manutius bestående insatser var att introducer­a semikolone­t, en annan att göra vackra tryck. Hans eget boktryckar­märke, i form av en delfin som slingrar sig runt ett ankare, har blivit en symbol och en kvalitetss­tämpel för god boktrycker­ikonst.

I Sverige lanserade Bonniers 1957 »Aldusserie­n« för populärvet­enskap och 1960 »Delfinseri­en« för skönlitter­atur. Även om ingen av dessa serier längre är aktiva, vittnar de om den stora betydelse som venetianar­en Aldus Manutius har i boktrycken­s äldre historia. Ph

Bo Eriksson är docent i historia vid Stockholms universite­t och författare.

att läsa

• Aldus Manutius – renässansm­änniska och boktryckar­e (i Biblis 73, 2016) av Erik

Hamberg • Aldus Manutius och oktaverna – den praktiska pocketboke­n (i Biblis 73, 2016)

av Ulf Göranson

• Aldus Manutius and the Developmen­t of Greek Script and Type in the Fifteenth Century (1992) av Nicolas Barker

 ??  ?? Italienare­n Aldus Manutius var en av renässanse­ns mest kända boktryckar­e.
Italienare­n Aldus Manutius var en av renässanse­ns mest kända boktryckar­e.
 ??  ?? Psaltaren från slutet av 1400talet är på grekiska och tryckt i två färger – svart och rött.
Psaltaren från slutet av 1400talet är på grekiska och tryckt i två färger – svart och rött.
 ??  ?? På en av sidorna missades den översta textraden i trycket. Den skrevs sedan in för hand av tryckaren Aldus Manutius själv. Till vänster bokens omslag, klätt i kalvskinn med guldtryck.
På en av sidorna missades den översta textraden i trycket. Den skrevs sedan in för hand av tryckaren Aldus Manutius själv. Till vänster bokens omslag, klätt i kalvskinn med guldtryck.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden