Populär Historia

Snabbt och gott

Mat som går snabbt att beställa, tillaga och äta hör den moderna tiden till. Samtidigt har fenomenet en mycket lång historia. Låt oss titta närmare på sju snabbrätte­r och deras ursprung!

- Text MAGNUS VÄSTERBRO

Många av våra vanligaste snabbrätte­r har en lång och intressant historia. Läs om hur hamburgare, pizza och falafel blev modern vardagsmat.

Begreppet »snabbmat« brukar syfta på mat som är billig, snabbt kan beställas och ätas på plats om man inte hellre vill ta den med sig. Fenomenet känns modernt, men har djupa rötter. Snabbmatst­raditionen kan spåras tusentals år tillbaka i tiden, till när de första handelspla­tserna och städerna uppstod.

Exempelvis kunde man redan under romersk tid köpa billiga rätter i städernas »gatukök« att ta med sig. Och går vi fram till 1600-talets Sverige fanns det många stadsbor som saknade eget kök i hemmet. Istället för att äta hemlagat kunde man köpa mat från så kallade »gårkök« – ett slags tidig snabbmatsr­estaurang.

En anrik tradition alltså, men ändå skiljer sig det som idag kallas snabbmat från sina historiska föregångar­e. Framförall­t är den moderna snabbmaten mer standardis­erad och säljs ofta på matställen som ser i princip likadana ut var man än befinner sig i världen.

Även menyerna är mer eller mindre identiska och rätterna kostar förstås inte lika mycket som annan restaurang­mat. Den svenske mathistori­kern Richard Tellström talar om »konceptmat«, för att betona skillnader­na jämfört med andra typer av hastigt serverad mat.

den moderna snabbmaten utvecklade­s i slutet av 1800-talet, när industrial­iseringen bidrog till att många människor dagtid befann sig långt ifrån sina hem och därför måste köpa sina måltider (i den mån de inte åt medhavd mat). Till detta kom nya, effektivar­e metoder för att producera mat i stor skala. Ett viktigt redskap i sammanhang­et var köttkvarne­n. Den blev vitt spridd från 1850-talet och framåt, och bidrog till att köttfärs blev både enklare och billigare att tillverka.

I förlängnin­gen banade köttkvarne­n vägen för den mest klassiska snabbmaten: hamburgare­n. Den blev en succé i USA under 1900-talets första decennier och spreds sedan över världen på 1950- och 1960-talen, framförall­t av restaurang­kedjor som Mcdonald’s och Burger King.

En stor mängd olika varianter på snabbmat har fötts ur relativt enkel vardagskos­t, och sedan spridits över världen. Pizza, sushi och kebab är några exempel.

Den globala snabbmatsi­ndustrin anklagas ofta för dålig arbetsmilj­ö, för en osund och miljöbelas­tande livsmedels­produktion och för att bidra till problem med fetma och övervikt. Men kunderna fortsätter att strömma till snabbmatss­tällena ändå. Behovet efter denna typ av hastigt tillagade och konsumerad­e rätter är uppenbarli­gen tidlöst. ph

Magnus Västerbro är journalist och författare.

att läsa

Från krog till krog – svenskt uteätande under 700 år av Håkan Jönsson och Richard Tellström (2018)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden