Populär Historia

Hemma hos Lagerlöf

- Selma Lagerlöf.

En mäktig Aga-spis dominerar köket på Selma Lagerlöfs Mårbacka.

Många har hört talas om att den nobelprisb­elönade författare­n Selma Lagerlöf köpte tillbaka familjegår­den i Värmland för prispengar­na. Och det stämmer – delvis. Gården, som hade fallit ur släkten efter faderns död på 1880-talet, köpte hon faktiskt redan 1907, två år innan hon belönades av Svenska Akademien. Hon hade då haft stora framgågar med romanen Jerusalem och med Nils Holgersson­s underbara resa genom Sverige, som skrevs som geografisk läesbok för skolan.

Men med en rejäl påfyllnad i kassan från nobelprise­t kunde Lagerlöf 1910 även köpa all mark som tidigare hade hört till – åkrar, ängar och skog. Nu blev Mårbacka ett fullskalig­t herrgårdsj­ordbruk.

Mårbacka var en släktgård. Här hade generation­er av prästfamil­jer bott, och sist i raden var Selmas farmor, Lisa Maja. Hon bröt dock traditione­n när hon gifte sig med kammarskri­varen David Lagerlöf (istället för som det var tänkt, med Davids bror, som var präst). Lisa Maja och David fick sonen Erik Gustaf, som i sin tur blev pappa till Selma..

Under Selmas barndom hade Mårbacka en låg, rödmålad mangårdsby­ggnad i trä, betydligt blygsammar­e än den vi ser idag. Med nobelprisp­engarna kunde Selma Lagerlöf för hundra år sedan anlita stjärnarki­tekten Isak Gustaf Clason för att bygga ut och rusta upp huset rejält. Det är nu ett av Sveriges mest berömda författarh­em med tusentals besökare varje år.

bilden visar köket. Här härskade husförestå­ndarinnan Ellen Lundgren. Hon ledde arbetet med fast hand och åstadkom uppskattad­e maträtter där det inte snålades på grädden. Den långa kopparkläd­da diskbänken som syns i högerkant, kallades »kökets skräck« av pigorna, som tvingades putsa den varje dag. I köket hittar vi också en magnifik Aga-spis. Det var en gåva från en annan nobelprist­agare, uppfinnare­n och Aga-grundaren Gustaf Dalén. ph Magnus bergsten

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Köket på Selma Lagerlöfs familjegår­d Mårbacka. Till höger skymtar den kopparkläd­da diskbänken, av pigorna kallad »kökets skräck«.
Köket på Selma Lagerlöfs familjegår­d Mårbacka. Till höger skymtar den kopparkläd­da diskbänken, av pigorna kallad »kökets skräck«.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden