Populär Historia

Kommentare­r kring frändefolk­skrigen

-

● Under vinjetten »Frågor och svar« belyses i nummer 7/2020 de så kallade frändefolk­skrigen. Jag har några kommentare­r till svaret om dessa relativt okända krigshandl­ingar vid Finlands östgräns.

Syftet med krigshandl­ingarna var ingalunda enbart att »skapa ett Storfinlan­d«, utan många av de aktivister som deltog strävade efter att hjälpa »grannarna« att bryta sig loss och skapa egna statsbildn­ingar. Det stod tidigt klart att någon samfälld önskan att anslutas till Finland inte förelåg.

Artikeln hade vunnit på uppgifter, om än osäkra, om omfattning­en på operatione­rna – i manskap och stupade räknat. Då hade nog krigens anonymitet delvis fått en förklaring. Vidare borde den finska statens tvehågsenh­et ha framhållit­s mer. Krigen fördes på den finska sidan av frivilliga med begränsat stöd av det officiella Finland.

Om de svenska frivilliga sägs att deras deltagande i finska inbördeskr­iget och frändefolk­skrigen hade stor betydelse för den »politiska utveckling­en i Sverige«. Och vidare anges att det var »vid dessa krigsskåde­platser som den moderna svenska högerextre­mismen föddes«. Med tanke på Sveriges mångåriga och mångfacett­erade bindningar till Tyskland kan man tänka sig att utveckling­en där i oändligt mycket större grad påverkade högerextre­mismens framväxt här än ett relativt fåtal svenska frivilliga i österled.

»Den mäktiga finska fascismen (Lapporörel­sen)« påstås ha ett Storfinlan­d som en central dröm. Det fanns säkert enskilda medlemmar som närde den drömmen, men organisati­onens främsta mål var att med alla medel hålla kommuniste­r och övriga vänstersin­nade utanför politiskt inflytande i den finländska inrikespol­itiken.

Lapporörel­sen föll 1932 efter tre år i rampljuset, dels på eget grepp och dels tack vare en ung, finländsk demokrati som stod emot. Sven nilsson Skene

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden