Populär Historia

Vrakfynd berättar om kunglig järnexport

Järnklumpa­r från 1500-talet får forskare att jubla.

-

De ser inte mycket ut för världen: små taggiga järnklumpa­r som väger ungefär 300 gram styck. Men för femhundra år sedan var de så kallade osmundarna hårdvaluta för Sverige, som exporterad­e sitt järn i form av dessa obearbetad­e tingestar.

Få Fynd har gjorts av osmundar i Sverige. Därför riktas stora förhoppnin­gar mot ett vrak utanför Dalarö i Stockholms skärgård, som har visat sig ha hela 25 tunnor med sådant järn ombord.

– De osmundar vi har hittat tidigare har grävts ut på land och motsvarar ungefär en tunna.

Det säger Catarina Karlsson, bergsoch agrarhisto­riker på den svenska stålindust­rins branschorg­anisation Jernkontor­et, och fortsätter:

– Detta fynd är helt unikt och ger oss fantastisk­a möjlighete­r till vidare forskning om osmundjärn­ets kvalitet, hur det lastades och fraktades.

det så kallade Osmundvrak­et upptäcktes på 30 meters djup 2018 och har sedan dess varit ett undersökni­ngsobjekt för marinarkeo­loger. Nyligen tog dykare från det nya museet Vrak i Stockholm prov på både skepp och last och filmade det 20 meter långa skrovet som tros vara från första hälften av 1500-talet.

– Skeppet har även stångjärn ombord, och vi vet att Gustav Vasa verkade för att Sverige skulle producera sådant istället för osmundar. Eftersom stångjärn var mer bearbetat gav det bättre betalt, säger Catarina Karlsson.

de nya analyserna och undervatte­nsfilmerna av vraket kommer att ligga till grund för ett större forsknings­projekt som under 2021 förhoppnin­gsvis även kommer att involvera Polen och Tyskland, där marinarkeo­loger tidigare har hittat vrak med osmundjärn och koppar.

– Det här är något som vi bergshisto­riker har drömt om ända sedan 1970-talet – att hitta ett sjunket skepp fullt av osmundjärn, säger Catarina Karlsson. ph

 ??  ?? Marinarkeo­logerna Jim Hansson och Patrik Höglund, till höger, med ett stångjärn från Osmundsvra­ket.
Marinarkeo­logerna Jim Hansson och Patrik Höglund, till höger, med ett stångjärn från Osmundsvra­ket.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden