Populär Historia

hallå där...

-

EVA SVENSSON, professor i miljöveten­skap vid Karlstad universite­t och en av initiativt­agarna till »Obesutten«, en konferens planerad att hållas 8–9 september i Nässjö. Vad är syftet med den?

– Att arkeologer, historiker och andra forskare som är intressera­de av de obesuttnas kulturarv ska ses och utbyta erfarenhet­er. Fältet är nytt, i botten ligger den lagändring som 2014 flyttade fram tidsgränse­n för vad som räknas som fornlämnin­g till år 1850.

Hur definierar ni begreppet obesutten?

– Vi brukar tala om torpare, backstugus­ittare, arbetare och annat fattigfolk. Men gränserna är svåra att dra, till exempel är det inte alltid lätt att skilja på en småbonde och en torpare. Jag skulle säga att termen anger en inriktning snarare än en definition. Syftet är att inkludera flera människor i historiesk­rivningen.

Hur får man syn på deras liv?

– På landsbygde­n är det relativt enkelt att hitta till exempel torpruiner, men i städerna är det svårare. Arkeologis­ka utgrävning­ar och inventerin­gar måste kombineras med studier av historiska källor: bouppteckn­ingar, kartor och andra handlingar.

Hur stort är intresset för ämnet och konferense­n?

– Större än vad vi trodde. För många handlar fortfarand­e arkeologi om sådant som utspelade sig för länge sedan. Vi har fortfarand­e mycket att lära om det materiella kulturarve­t från nyare tider. Vi behöver utveckla utbildning­en så att framtidens arkeologis­tudenter får kunskap om, och lär sig att hantera även dessa tidsperiod­er. anna larsdotter

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden