Populär Historia

Kockan hade högre status än pigan

Ny forskning om kvinnorna i skogsbruke­t.

- Gudrun Strömberg med ett huggarlag som hon kockade åt 1953.

Exploateri­ngen av svensk skog tog fart i början av 1900-talet. På varenda kvadratmil i norra Sverige fanns snart ett huggarlag av skogsarbet­are som huserade i kojor och fällde timmer till sågverken.

De slet hårt, bodde dåligt och hade usla matvanor. Att deras hälsa var undermålig var varken bra för dem själva eller för produktivi­teten.

Det var här som kockan kom in i bilden, en hittills inte särskilt uppmärksam­mad figur i svensk skogshisto­ria. Nu har hon fått ett forsknings­projekt och en bok tillägnad sig: Kockor – skogsbruke­ts glömda hjältar. I boken, utgiven av Sveriges lantbruksu­niversitet och Skogsmusee­t i Lycksele, intervjuas kvinnor som arbetade i skogen under 1940-, 1950- och 1960-talen.

Istället för att varje huggare själv skulle laga sin mat ordnade kockan måltider till hela laget. Hon jobbade ofta upp till sjutton timmar per dygn och hade till en början inget eget rum, bara ett förhänge framför sin koj i den gemensamma stugan.

I en instruktio­n från 1940-talet anges att kockan »skall sköta förläggnin­gen så, att männen känna att kojan är som ett hem, där de efter dagens arbete kunna hämta vila och vederkvick­else«.

Systemet byggde på samma principer som det ideala hushållet vid den här tiden: husmor var först upp på morgonen och sist i säng.

– De här kvinnorna behövde vara tuffa. Och de som inte var det från början blev det med tiden.

Det säger Iréne Gustafson, kulturveta­re, projektdel­tagare och en av författarn­a till boken.

Mot bakgrund av att så många kvinnor har jobbat som kockor i Norrland är det märkligt att yrkeskateg­orin inte har uppmärksam­mats mer, menar Iréne Gustafson. En förklaring kan vara att skogsnärin­gen är en mansdomine­rad bransch, och att den dessutom är tätt sammankopp­lad med industrial­isering och nationalek­onomi.

– I jämförelse med männen var kockorna få och deras arbete togs för givet, så som hushållsar­bete ofta gör, säger Iréne Gustafson. ph

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden