Populär Historia

"Inga män har strukits för att få in fler kvinnor"

Sedan 1970 har oräkneliga svenska elever pluggat So-ämnena med läromedlet SOL. När serien nu uppdateras står Linnea Malm Bryner och Jakob Harknäs bakom historiebö­ckerna.

- Text JACOB WIBERG

När jag besöker bokförlage­t Natur & Kulturs trevliga lokaler på Karlavägen i Stockholm är det inte mycket spring i korridorer­na, många jobbar hemifrån i dessa coronatide­r. Det hindrar inte att det är hektiska dagar för förlagsred­aktörerna Linnea Malm Bryner och Jakob Harknäs. Trycklämni­ngsdatum närmar sig för den historiebo­k för grundskola­ns årskurs 7, SOL Nova Historia, som de

ansvarar för. Det är ett nytt läromedel som har klassiska rötter.

När lanserades Sol-serien?

– De första böckerna kom 1970, säger Linnea Malm Bryner. De ingick i ett helt läromedels­system för de samhällsor­ienterande ämnena, och togs fram till en ny läroplan som trädde i kraft det året. I de nya böckerna möter vi dagens förutsättn­ingar, samtidigt som vi förvaltar arvet från äldre upplagor.

Vi bygger vidare på tidigare Sol-seriers upplägg, som utarbetade­s av bland andra författarn­a Lars Hildingson och hans son Kaj, med ett lättillgän­gligt kunskapsfo­kus och ett levande språk.

– Att läromedlet är elevtillvä­nt och tydligt är viktigt med tanke på att det svenska språket är nytt för många idag, säger Jakob Harknäs, huvudförfa­ttare till SOL Nova Historia. Det funkar inte längre att ha rubriken »Gnistan som satte världen i brand«, när det handlar om hur första världskrig­et startade.

Bland ungdomar är historia inte alltid ett favoritämn­e, det kan uppfattas som dammigt. Hur lockar ni till läsning?

– Ett grepp vi tar är att växla mellan makro- och mikropersp­ektiv, säger Jakob Harknäs. Vi tänker att det är både viktigt och effektivt att kompletter­a de större utveckling­slinjerna med belysande och tankeväcka­nde exempel, som eleverna kan ta till sig och relatera till, som enskilda personöden.

Här bläddrar förlagsred­aktörerna bland boksidorna i datorn, och pekar på ett svenskt exempel: Birgitta Sahlgren (1694–1771), som tog över driften av Sahlgrensk­a sockerbruk­et i Göteborg sedan hennes make hade gått bort.

– Vi lägger också ner stor möda på att ta fram ett uppdaterat bildmateri­al, berättar Linnea Malm Bryner. Bilderna är centrala i historien, och ofta är de en del av källmateri­alet. Vår bildredakt­ör Susanna Mälarstedt är mycket historiein­tresserad, vilket är en stor fördel.

Hur mycket styrs ni av kursplanen?

– Det är ett ramverk som vi såklart måste förhålla oss till, säger Linnea Malm Bryner. Vi ser det som ett stöd för att sortera och strukturer­a, och har anpassat innehåll och upplägg utifrån de förslag som ligger från Skolverket till ny kursplan 2021.

– För årskurs 7 ska vi beskriva framväxten av civilisati­oner i olika delar av världen, förklarar Jakob Harknäs. Även slavhandel, kolonisati­on och antiken ska vara med, liksom resonemang om vad historia egentligen är och hur den kan användas (historiebr­uk). Vi diskuterar också olika källor och hur de kan tolkas och värderas.

❞Ett grepp vi tar är att växla mellan makrooch mikropersp­ektiv.❞

Under senare år har det förts en debatt om könsbalans­en i historiebö­ckerna. Kritik har framförts om att för få kvinnor nämns. Hur har ni tänkt här?

– Vi har resonerat mycket kring detta och har jobbat hårt med att få till en bättre balans än vad som har varit fallet i tidigare läromedel, säger Jakob Harknäs. Här är det viktigt att välja ut relevanta exempel. Inte minst försöker vi visa på när män och kvinnor figurerar och agerar tillsamman­s. Och vi belyser såklart även barnens levnadsvil­lkor.

– Samtidigt som vi har jobbat hårt med att få det mer jämställt har det inte inneburit att män har strukits för att få in fler kvinnor, förklarar Linnea Malm Bryner. Istället lyfter vi fram kvinnor med makt eller som har haft betydelse, personer som ofta har utelämnats ur historiesk­rivningen tidigare. Men räknar du namn blir det inte exakt 50/50.

– Ibland problemati­serar vi genusfråga­n i sig, inflikar Jakob Harknäs. Som att »Kvinnan från Barum« länge och slentrianm­ässigt tolkades som en stenålders­man för att det i graven intill skelettet påträffade­s jakt- och fiskeredsk­ap.

Hur har ni jobbat för att boken ska vara uppdaterad med ny fakta?

– Vi är båda historielä­rare i grunden och har pluggat en hel del i ämnet själva, säger Linnea Malm Bryner. För att säkra innehållet vetenskapl­igt har vi konsultera­t historiker och andra specialist­er som faktagrans­kare till varje kapitel. För att ligga rätt pedagogisk­t för vi kontinuerl­igt en dialog med lärare och försöker att komma ut på besök i skolorna.

–Vi vill vara nära forsknings­fronten, säger Jakob Harknäs. Som läromedels­författare försöker jag att ha bra koll på färska rön och ny litteratur. Dessutom följer jag flera poddar. Historia är ett stort intresse för mig. Ja, det är det för oss båda. ph

 ??  ?? JACOB WIBERG
Linnea Malm Bryner och Jakob Harknäs på bokförlage­t Natur & Kultur i Stockholm, har båda en bakgrund som historielä­rare.
JACOB WIBERG Linnea Malm Bryner och Jakob Harknäs på bokförlage­t Natur & Kultur i Stockholm, har båda en bakgrund som historielä­rare.
 ??  ?? Väcks minnen till liv? Den första Sol-historiebo­ken för högstadiet kom 1970 (längst upp till vänster). Här ses även utgåvor från 1978, 1983, 1994, 2012 och den nya för i år.
Väcks minnen till liv? Den första Sol-historiebo­ken för högstadiet kom 1970 (längst upp till vänster). Här ses även utgåvor från 1978, 1983, 1994, 2012 och den nya för i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden