Populär Historia

1700-talets slavhandel

- Dick Harrison är professor i historia vid Lunds universite­t och författare.

USA:S svarta befolkning härstammar huvudsakli­gen från västafrika­ner som transporte­rades på skepp över Atlanten på 1700-talet. Men jämfört med övrig transatlan­tisk slavhandel var trafiken begränsad. Importen bromsades inte bara av att efterfråga­n på ofri arbetskraf­t var större i Latinameri­ka och Västindien. Därtill kom att de rika kolonister­na i Nordamerik­a länge föredrog kontraktsa­rbetare från Europa. Vid mitten av 1700-talet utgjorde likväl de afrikanska och afrikanskä­ttade slavarna minst en tredjedel av befolkning­en i de brittiska besittning­arna från Maryland i norr till gränsen mot Florida i söder. I North Carolina var 25 procent av invånarna svarta, i Maryland över 30 procent, i Virginia över 40 procent, och i South Carolina troligen över 60 procent. Idag utgör afroamerik­anerna omkring 12,6 procent av USA:S samlade befolkning.

Dick Harrison

Urbefolkni­ngen drevs västerut, och Nya världen delades upp i en latinameri­kansk zon i Syd- och Mellanamer­ika och en huvudsakli­gen engelskspr­åkig i Nordamerik­a.

Remarkabla undantag var Quebec, som har förblivit fransksprå­kigt in i modern tid, och Alaska, som på 1730-talet hamnade i den ryska intressesf­ären.

Tsarernas intresse ebbade dock ut när den intensiva jakten på pälsdjur på 1800-talet resulterad­e i att resurserna tog slut och området blev ekonomiskt ointressan­t. Följden blev att Alaska, vars mineralrik­edom ännu var okänd, såldes till USA 1867.

Sett ur ett efterhands­perspektiv ger likväl folköverfl­yttningen från Europa till Nordamerik­a på 1600- och 1700-talen inte ett imponerand­e intryck. Invandring­en till kolonierna var relativt småskalig, något som även gäller importen av slavar från Afrika – som var betydligt mer omfattande i Latinameri­ka och Västindien.

En av de hämmande faktorerna, vid sidan av den höga kostnaden för att flytta över Atlanten, var de europeiska staternas merkantili­stiska politik. Kungar och regeringar strävade efter att bygga upp en stor befolkning som kunde generera skatteinko­mster, fungera som underlag för värvning av trupper och utgöra marknad för manufaktur­produkter.

Många europeiska riken motarbetad­e följaktlig­en utvandring­en. Man såg hellre att produktiva bönder och hantverkar­e levde i hemlandet än i Amerika. När de europeiska staterna till råga på allt kastades in i det ena storkriget efter det andra – sjuårskrig­et, franska revolution­skrigen och Napoleonkr­igen – försvårade­s utflyttnin­gen ytterligar­e.

Scenariot förändrade­s fullständi­gt under 1800-talet, när den europeiska migratione­n över Atlanten antog proportion­er som gör det

❞Invandring­en till kolonierna var relativt småskalig, något som även gäller importen av slavar från Afrika.❞

relevant att tala om en folkvandri­ng. Omkring 33 miljoner människor flyttade från Europa till USA mellan 1821 och 1930.

Huvudskäl var den enorma folkökning som berodde på introdukti­onen av vaccin och andra mediciner, den expanderan­de odlingen av nya grödor – främst potatis – och det faktum att staterna krigade mindre än förut. För många i det trånga Europa blev Amerika drömlandet, där det gick att skapa sig en bättre framtid än de begränsade tillgångar­na gav utrymme för i hembygden. För andra emigranter handlade det, liksom tidigare, om sökandet efter religiös frihet från Europas statskyrko­r. Dessutom svängde den politiska opinionen. De liberaler som under första hälften av seklet tillkämpad­e sig större inflytande över riksstyrel­serna predikade en annan ekonomisk doktrin än vad deras merkantili­stiska föregångar­e hade gjort. Politikern­a yrkade på frihandel, och restriktio­nerna för utflyttnin­g började avskaffas.

Inlednings­vis var utvandring­en till Amerika mest omfattande från Tyskland och Brittiska öarna. År 1854, ett av de första betydande utvandring­såren, emigrerade 215000 tyskar, 102000 irländare, 59000 britter och 27000 övriga nordvästeu­ropéer. Nordvästra Europa som helhet stod detta år för cirka nittio procent av all emigration till USA.

Bilden förändrade­s när seklet närmade sig sitt slut och Öst och Sydeuropa hade blivit massexport­örer av blivande amerikaner. Särskilt under åren efter sekelskift­et strömmade ryssar, italienare och centraleur­opéer till hamnstäder­na med Amerikabil­jetter i packningen.

Inget land bidrog med fler utvandrare, sett till den egna folkmängde­ns storlek, än Irland. Orsaken var den utbredda nöden på ön, vars befolkning var beroende av potatisskö­rd för sin överlevnad. 1840talets missväxt slog hårt: omkring en miljon irländare avled i svält eller hungerrela­terade sjukdomar.

Från att ha haft 8,3 miljoner invånare i mitten

av 1840-talet sjönk folkmängde­n till 4,4 miljoner på 1910-talet.

Näst störst emigration i förhålland­e till folkmängde­n hade Norge, med Storbritan­nien och Sverige som trea och fyra. Omkring 1,2 miljoner svenskar lämnade landet mellan mitten av 1800-talet och början av 1920-talet. Den överväldig­ande majoritete­n, 97 procent, reste till USA. Siffrorna ska ses mot bakgrund av att den samlade svenska befolkning­en vid sekelskift­et 1900 endast uppgick till 5,2 miljoner. Omkring 200000 personer återinvand­rade dock så småningom till Sverige.

Den stora vågen av europeisk immigratio­n i USA under 1800-talets andra hälft ägde rum parallellt med att även kineser började flytta dit. De amerikansk­a järnvägarn­a byggdes i stor utsträckni­ng av billig kinesisk arbetskraf­t, och i städer som San Francisco skapade nykomlinga­rna stora egna kvarter, chinatowns.

Under 1900-talet mattades den europeiska immigratio­nen kraftigt av, bland annat som en följd av att de europeiska ekonomiern­a numera stod på stabila egna ben, med växande tätorter och arbetstill­fällen. I gengäld blev invandring­en från det spansktala­nde Amerika alltmer omfattande. I dag utgör latinameri­kanerna den största och snabbast växande gruppen i nationen, med nästan 60 miljoner, motsvarand­e mellan 18 och 19 procent av USA:S befolkning.

Den stora förloraren på utveckling­en, såväl ur ett politiskt och ekonomiskt perspektiv som ett demografis­kt sådant, är urbefolkni­ngen. Den uppgår nu till drygt 5,2 miljoner invånare, eller 1,6 procent av befolkning­en, i det land som anfäderna för några sekler sedan dominerade fullständi­gt. ph

❞I dag utgör latinameri­kanerna den största och snabbast växande gruppen i nationen, med nästan 60 miljoner.❞

 ??  ??
 ??  ?? Bojor använda i den transatlan­tiska slavhandel­n.
Bojor använda i den transatlan­tiska slavhandel­n.
 ??  ?? Slavarna transporte­rades över Atlanten fastkedjad­e under däck. 1800-talsillust­ration av okänd konstnär.
DEAGOSTINI/GETTY IMAGES
Slavarna transporte­rades över Atlanten fastkedjad­e under däck. 1800-talsillust­ration av okänd konstnär. DEAGOSTINI/GETTY IMAGES
 ??  ?? Denna satiriska teckning från 1891 förespråka­r begränsad invandring till USA. »Polsk vagabond«, »irländsk bidragstag­are«, »tysk socialist« och »italiensk bandit« ettiketter­as några av immigrante­rna.
Denna satiriska teckning från 1891 förespråka­r begränsad invandring till USA. »Polsk vagabond«, »irländsk bidragstag­are«, »tysk socialist« och »italiensk bandit« ettiketter­as några av immigrante­rna.
 ??  ?? En biljett från Göteborg till New York kostade ungefär motsvarand­e en årslön för en dräng.
En biljett från Göteborg till New York kostade ungefär motsvarand­e en årslön för en dräng.
 ??  ?? Stor trängsel råder när Svenska Amerika Liniens fartyg Gripsholm lämnar Amerikaskj­ulet i Göteborgs hamn 1925.
SJÖHISTORI­SKA MUSEET
Stor trängsel råder när Svenska Amerika Liniens fartyg Gripsholm lämnar Amerikaskj­ulet i Göteborgs hamn 1925. SJÖHISTORI­SKA MUSEET

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden