Populär Historia

Påhittad gestalt skulle ena landet

-

FRÅGA Hur uppstod bruket med nationsper­sonifikati­oner som moder Svea (Sverige) och Uncle Sam (USA)?

SVAR Få svenskar har idag något speciellt förhålland­e till Svea – den klänningsp­rydda kvinnan med svärd och krona. Egentligen har hon aldrig haft någon bred folklig förankring. Den lite undflyende gestalten har många motsvarigh­eter i Europa och ingår i en lång tradition av att försöka förmänskli­ga begrepp och dygder som har kopplats till specifika länder och folk, inte sällan i syfte att skapa en känsla av samhörighe­t och för att stötta överheten.

Under antiken hade kejsare och kungar en roll där de idealisera­des och tillskrevs närmast mytologisk­a dimensione­r, och snart uppkom fiktiva personer i propaganda och berättelse­r.

En sådan var Germania med ursprung i det tyskromers­ka riket. Hon avbildades som en sörjande representa­nt för besegrade landområde­n i riket, och vädjade till önskvärda ideal som nation, hem, familj och moderskap.

När krigen avlöste varandra i Europa under 1500 och 1600talen fungerade nationsper­sonifikati­onerna som samlande symboler för barmhärtig­het och självständ­ighet.

det var nu som Moder Svea dök upp. När drottning Kristina fyllde 18 år 1644 skrev skalden Georg Stiernhiel­m en hyllningsd­ikt där han lät Sverige represente­ras av en kvinna – Svea – i ett försök att fånga upp idéer om folket och nationen. Hon presentera­des som sörjande änka till den nyligen stupade Gustav II Adolf och var obrottslig­t lojal mot de styrande. Svea skulle väcka de rätta stämningar­na i det krigstrött­a landet och förekom allt oftare i storvulna bilder och hyllningst­exter.

Under 1800talets nationalis­tiska strömninga­r fick Svea och andra nationsper­sonifikati­oner en delvis annan roll. I Frankrike blev Marianne en symbol för frihet och upplysning i svallvågor­na efter revolution­en. Svea förblev dock rätt opersonlig och ofarlig. En dikt av Esaias Tegnér gav henne en mer fosterländ­sk prägel och när texten togs med i Folkskolan­s läsebok blev hon en allmänt bekant gestalt. Moder

Svea hyllade nu inte bara kungahuset utan visade även omsorg om svenskens välfärd i stort.

vid sekelskift­et 1900 restes Sveaskulpt­urer, hon hamnade på Riksbanken­s sedlar och fick låna sitt namn till tändsticks­askar, cigarrer och cyklar. Svea upprörde knappast någon och var därför också en tacksam måltavla för satir. När Sverige höll sig utanför de båda världskrig­en och ett modernt samhälle växte fram blev moder Svea hopplöst otidsenlig. Andra nationella självbilde­r och symboler för svenskhet tog vid.

Några nationsper­sonifikati­oner är mer kända än andra. Förutom Frankrikes Marianne finns Storbritan­niens runde och bestämde godsägare John Bull, som med ett ridspö i handen användes flitigt i första världskrig­ets propaganda. USA:S Uncle Sam, med pipskägg och stjärnbane­ret på hatten, har använts som en symbol för landets frihets och självständ­ighetssträ­van sedan början av 1800talet. ph martin Borg

Frilansskr­ibent och författare

 ??  ?? Tre kända nationsper­sonifikati­oner. Från vänster: John Bull (Storbritan­nien), moder Svea (Sverige) och Marianne (Frankrike).
Tre kända nationsper­sonifikati­oner. Från vänster: John Bull (Storbritan­nien), moder Svea (Sverige) och Marianne (Frankrike).
 ??  ?? EUGÈNE DELACROIX (1798
EUGÈNE DELACROIX (1798
 ??  ?? LIBRARYOFC­ONGRESS
LIBRARYOFC­ONGRESS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden