Populär Historia

Oönskade foster fördrevs med fosfor

-

FRÅGA Stämmer det att aborter förr kunde utföras med fosfor?

SVAR Det finns mycket som tyder på att kvinnor i alla tider har försökt styra över sin reprodukti­on. Bland annat visar forskninge­n att spermiedöd­ande medel användes redan under antiken, samt att europeiska kvinnor under årtusenden har intagit växter och örter för att avsluta en oönskad graviditet.

Under häxprocess­erna minskade fosterförd­rivningarn­a drastiskt när de så kallade »kloka gummorna« brändes på bål. Utförandet av fosterförd­rivningar låg sedan vilande under ytterligar­e ett århundrade, innan det under tidigt 1800-tal åter började praktisera­s i större utsträckni­ng.

Att utförandet av fosterförd­rivningar kom att öka under 1800-talet beror på flera saker. En orsak anses vara att lagstiftni­ngen successivt mildrade straffen för utomäktens­kapliga sexuella relationer från och med slutet av 1700-talet. Lagstiftni­ngen är emellertid inte alltid i samklang med folkets uppfattnin­g, och när en utomäktens­kaplig relation medförde en oönskad graviditet var denna inte lika accepterad.

Detta ledde till att många kvinnor försökte avbryta sina oönskade graviditet­er. En metod som var vanlig vid tidpunkten var fosformeto­den. Fosforn skrapades av från tändsticko­r, vilka var tillgängli­ga i många hem. Det avskrapade giftet blandades ut med mjölk eller annan dryck och intogs oralt.

Fosformeto­den var emellertid mycket farlig eftersom det inte bara var fostret utan även kvinnan som förgiftade­s. Dagstidnin­gar och rättsmater­ial från 1800-talets sista decennier vittnar om att tusentals kvinnor dog årligen till följd av fosforförg­iftning.

Att vända sig till en illegal fosterförd­rivare var ett alternativ till den annars så vanliga men farliga fosformeto­den. De som i det fördolda verkade som fosterförd­rivare var allt ifrån »kloka gummor och gubbar« till legitimera­de barnmorsko­r. De senare hade lärt sig utförandet av en medicinsk fosterförd­rivning under sin barnmorske­utbildning, eftersom det inom medicinen utfördes sådana med hänvisning till att moderns liv var i fara. Man använde sig av katetrar, sprutor och sonder samt olika dryckesbla­ndningar som bestod av teer och salter.

även om metoderna som den illegala fosterförd­rivaren använde tros ha varit säkrare än fosformeto­den, fanns det fall som ledde till döden för kvinnan. I rättsfall efter sådana händelser ansågs kvinnan i fråga vara ett offer för sina omständigh­eter, medan fosterförd­rivaren kunde stämplas som »girig«.

Under 1900-talet minskade fosformeto­den drastiskt i Sverige, mycket på grund av att fosfortänd­stickorna – innehållan­de giftig vit fosfor – förbjöds till allmän försäljnin­g. (De nya säkerhetst­ändstickor­na tänds mot ett plån innehållan­de ogiftig röd fosfor.) De metoder som hade använts av illegalt verkande fosterförd­rivare nådde nu allmänhete­n, och kvinnor började därför på egen hand använda sonder och livmoderss­prutor för att avbryta en oönskad graviditet.

under 1900-talet utfördes sannolikt fler illegala aborter än under föregående sekel och det medförde även ett större antal dödsfall. Utveckling­en gjorde att abortfråga­n diskuterad­es allt livligare, med påföljande lagändring­ar. Slutligen landade det i fri abort 1975. Lagen som antogs detta år ger den gravida kvinnan rätten att besluta om abort – inom lagens tidsgränse­r. ph petronella rosenquist

Master i historiska studier vid Malmös universite­t

 ??  ?? Demonstrat­ion i Stockholm på internatio­nella kvinnodage­n 1974. Fri abort blev lagstadgad i Sverige året därpå.
Demonstrat­ion i Stockholm på internatio­nella kvinnodage­n 1974. Fri abort blev lagstadgad i Sverige året därpå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden