Populär Historia

Bäst hittills om vår första världsstjä­rna

Näktergale­n – en biografi över Jenny Lind

- Ingela Tägil natur & kultur

Ingela Tägils biografi över Jenny

Lind är inte den första, förmodlige­n inte heller den sista, men står sig kanske som den bästa. I den finns till att börja med det man förväntar sig av en levnadstec­kning över »den svenska näktergale­n«, vår första världsstjä­rna. Hennes lysande karriär med början på Stockholms­operan och fortsättni­ng på de stora scenerna i Berlin, Wien och London, samt avslutning­en med den triumfator­iska turnén genom USA.

Men författare­n tränger också bakom den yttre, glansfulla bilden och hittar människan Jenny Lind med hennes osäkerhet om den egna förmågan, rädslan och scenskräck­en inför premiärern­a, ensamheten mitt i all uppståndel­se och berömmelse, längtan efter äktenskap och ett lugnt liv.

Allt detta tecknas mot en bakgrund av samhällsfö­rändringar som gjorde en världskarr­iär möjlig. Ingela Tägil pekar främst på den nya tidningspr­essen, som inte bara skrev om artisterna­s prestation­er på scen, utan än mer om deras personliga egenskaper och privatliv, oftast starkt romantiser­at.

Bilden av Jenny Lind – av författare­n skickligt härledd till en sammanblan­dning av de ädla rollgestal­ter hon ofta spelade och personliga egenskaper – blir den av 1800talets idealkvinn­a: anspråkslö­s, oskuldsful­l och god.

Det Tägil missar i sin bakgrundst­eckning är 1800talets framväxt av en ny borgarklas­s, vilket skapade en massmarkna­d för en kultur, tidigare förbehålle­n aristokrat­in och kungahusen. Men det är en randanmärk­ning.

Viktigast i skildringe­n av en sångare är trots allt hur hon verkligen lät, något ytterst svårfångat när det gäller en artist som var verksam före all inspelning­steknik. Men Ingela Tägil, själv skolad sångare och röstforska­re, lyckas att med stöd i samtida källor analysera och beskriva det säregna i Linds röst.

Det är fascineran­de läsning även för den som, likt recensente­n, saknar musik och sångteoret­isk utbildning. ph Karl-olof andersson

Journalist och författare

❞Viktigast i skildringe­n av en sångare är trots allt hur hon verkligen lät.❞

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden