Populär Historia

Spionen Wennerströ­m förblir en gåta

Stig Wennerströ­m – myten om en svensk storspion

- Wilhelm Agrell apell förlag

I det första i en rad kommande spionportr­ätt tar

Wilhelm Agrell sig an Sveriges mest kända spion

– Stig Wennerströ­m. Och han är väl lämpad för uppgiften, dels som professor i underrätte­lseanalys, dels eftersom han har en personlig ingång i fallet. Författare­ns far, Jan Agrell, var i egenskap av chef för Militärpsy­kologiska institutet, med i den grupp som Försvarsma­kten tillsatte för att förstå Wennerströ­m och hans handlingar. Trots att spionen beredvilli­gt lade ut texten var utredarna nämligen övertygade om att det fanns mer att hämta, i synnerhet gällande motiv och hur han värvades.

Wennerströ­ms agerande väckte misstankar redan efter andra världskrig­et, men trots dettta greps han inte förrän 1963. Då hade han hunnit lämna ut över 20000 dokument till Sovjetunio­nen. I de inledande förhören försökte han påskina att han för USA:S räkning hade infiltrera­t den sovjetiska säkerhetst­jänsten. Han övergav snart den versionen och började berätta.

Målet med brottsutre­dningen var framförall­t att få ihop bevis för en fällande dom och för detta räckte erkännande­t gott. Men Försvarsma­kten ville alltså gå betydligt djupare för att förstå motivet och hur stor skada Sverige hade åsamkats.

Wilhelm Agrells framställn­ing är koncentrer­ad, såväl till omfång (boken är på endast 130 sidor) som till källurval – den bygger främst på förhörsoch domstolspr­otokoll samt försvarets utredning. Trots ett begränsat format tecknar författare­n en gedigen och intressant bild av fallet, och han tar med läsaren in bakom myten om den berömde mästerspio­nen.

Wennerströ­m, menar agrell, iscensatte sig själv som internatio­nell storspion, därtill assisterad av media och Försvarsma­kten, som överdrev skadan i hopp om budgettill­skott.

Men inte ens en »spionprofe­ssor« kan dechiffrer­a Stig Wennerströ­m fullt ut, varför denne i mångt och mycket förblir en gåta. ph gunnar Wiman

Frilansskr­ibent

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden