Populär Historia

Svenska sändebud i revolution­ens kaos

Ett fruktansvä­rdt skräckväld­e råder i Ryssland – ryska revolution­en i svensk diplomatis­k rapporteri­ng 1917–1919

- Anna Pavlenko & Per Enerud carlsson bokförlag

»[M]edtag om möjligt Ajax Stockholm« telegrafer­ade generalkon­sul Claes Asker kort till svenska legationen i Moskva i november 1918.

Ajax var Askers hund, som han fruktade skulle glömmas kvar i kaoset när Sverige i största hemlighet och hast evakuerade sina beskicknin­gar undan den eskalerand­e röda terrorn.

Den diplomatis­ka brytningen med bolsjevike­rna innebar också slutet på två års dramatiska och svårtolkad­e händelser för de sändebud som hade befunnit sig mitt i ryska revolution­ens världsomvä­lvning. Av 40 svenska beskicknin­gar i ryska riket 1917 återstod nu endast en ensam kanslist.

Om detta diplomatis­ka och politiska skeende har översättar­en Anna Pavlenko och journalist­en Per Enerud skrivit en fascineran­de berättelse, byggd på UD:S rapporteri­ng från »revolution­ens faser och fasor« 1917–19. Utifrån arkivdokum­ent skildras hur de svenska diplomater­na hanterade och värderade situatione­n på plats. Som neutral stat med relativt goda relationer till de nya makthavarn­a, fick Sverige under revolution­en en unik betydelse som vida översteg landets storlek.

Sverige var Tysklands skyddsmakt i Ryssland, vilket innebar att man som neutral tredje part hade åtagit sig att bevaka tyska statens intressen i landet när de diplomatis­ka förbindels­erna mellan de krigförand­e länderna hade avbrutits.

Bokens inifrånper­spektiv fångar svårighete­n att mitt uppe i skeendet förstå vad som egentligen pågick. Nya makthavare dök upp och försvann lika fort igen. I UD:S lägesanaly­s från april 1917 konstatera­des profetiskt att regeringsc­hefen Aleksandr Kerenskij »har mycket litet sinne för verklighet och är för lite statsman för att kunna uträtta ett fortsätt lyckosamt arbete«.

Ett halvår senare var han avsatt. Samtidigt visar den diplomatis­ka korrespond­ensen att händelser som i efterhand har uppfattats som historiska milstolpar inte alltid noterades av svenskarna på plats. För diplomater­na föreföll februarire­volutionen uppenbarli­gen först som en av många liknande protester och det saknas – till skillnad från i dåtida svensk press – också rapporter hem till UD om mordet på tsarfamilj­en.

andra dokument framstår idag som kuriösa, som när utrikesmin­ister K A Wallenberg i ett krypterat telegram bad beskicknin­gen i Petrograd att hålla ett öga på Hjalmar Branting. Denne var den första utländska politiker som besökte den ryska huvudstade­n efter februarire­volutionen och hans resa väckte stor uppmärksam­het – och svensk oro. Ambassadör­en kunde dock lugna Wallenberg med att Branting under sitt besök hade betonat vikten av reformism och lugn demokratis­k utveckling. ett återkomman­de tema är osäkerhete­n kring vem som egentligen styrde Ryssland och med vilket mandat. »Ryktena flyga genom luften och äro så motsägande, att summa summarum av allt är att man ingenting vet«, skrev Asker träffande. Situatione­n förvärrade­s ytterligar­e när bolsjevikr­egimen upphävde alla gamla diplomatis­ka spelregler. Nu om inte förr stod det klart att endast våldets mandat styrde.

År 1924 återöppnad­es den svenska ambassaden i Moskva, nu i Sovjetunio­nen. Om Ajax hann evakueras eller blev revolution­ens offer förtäljer dock inte UD:S arkiv. ph lina sturfelt

Fil dr i historia, Lunds universite­t

 ??  ?? Soldater ur Röda armén i Moskva 1918.
Soldater ur Röda armén i Moskva 1918.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden