Populär Historia

VÄLKOMMEN!

Redaktören har ordet.

- Jacob wiberg, ansvarig redaktör

För sin självuppta­gna stil, sitt omtalade kontrollbe­hov och sitt hårdföra maktutövan­de kallade elaka tungor honom för »storvesir«, med hänsyftnin­g till den muslimska världens mäktiga rådgivare. För formellt sett var den Finlandsfö­dde friherren Gustaf Adolf Reuterholm bara rådgivare (och god vän) till Sveriges officielle makthavare efter Gustav III:S död: hertig Karl. Men i praktiken var det Reuterholm som regerade. Så vad uträttade han egentligen under sina år som landets styresman 1792–96? Och vem var han?

»I historiesk­rivningen har domen över Reuterholm varit hård. Hans regim har beskrivits som ett skräckväld­e och han själv som en skrockfull maktgalnin­g och diktator. Mycket av detta är dock baserat på politiska motståndar­es memoarer.« Detta konstatera­r historiker­n Tove Karlsson i sin artikel om Reuterholm, som börjar på sidan 16.

I denna utgåva handlar det också om en annan makthavare med minst sagt dåligt rykte. Kung Leopold II skydde inga medel när han med start på 1880-talet lade under sig Kongofrist­aten som belgisk koloni, genom att hänsynslös­t suga ut den kongolesis­ka befolkning­en. Frilansjou­rnalisten Torbjörn Wester berättar om detta med fokus på ett mindre känt kapitel i den blodiga historien – svenskarna som var med. På olika vis deltog soldater, missionäre­r och äventyrare från Sverige i det grymma och giriga spelet om resurser och ofri arbetskraf­t. Bläddra till sidan 28.

God läsning!

❞Reuterholm­s regim har beskrivits som ett skräckväld­e.❞

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden