Populär Historia

FRÅGOR & SVAR

Experterna förklarar.

-

SVAR Dragsvik var en nybyggd rysk militärför­läggning (tagen i bruk 1913) tre kilometer utanför Ekenäs i svensksprå­kiga Västnyland, nio mil väster om Helsingfor­s. I maj 1918 inrättades här i all hast ett fångläger för omkring tiotusen »röda« fångar från det nyligen avslutade kriget, där den »vita« sidan vann. Resultatet blev en veritabel humanitär katastrof, och Nordens kanske största massgrav. Under de följande fyra månaderna dog tretusen fångar av svält, sjukdomar och bristande hygien. Dessutom sköts 13 fångar.

Efter kriget hade de vita segrarna cirka 80 000 tillfångat­agna röda – drygt två procent av landets befolkning. Dessa beslöt man att hålla i förvar tills deras skuld i upproret mot landets lagliga regering, och eventuella andra brott, hade utretts. Bland annat ansågs de nyligen tömda ryska militärkas­ernerna i Dragsvik vara lämpliga förvarings­platser.

Den första tiden i fånglägret var kaotisk. Den 23 maj 1918 anlände trehundra arbetsfång­ar från Helsingfor­s för att omgärda en cirka 250 gånger 500 meter stor yta på området med taggtråd. Sex dagar senare kom det första tåget med 800 fångar, liksom den nyutnämnda lägerledni­ngen som skulle organisera fånglägret.

Men någon organisati­on hanns inte med. Redan åtta dagar senare trängdes 7300 fångar i trälidren och de fyra tegelkaser­nerna på området. Som flest var fångarna, enligt officiella dokument, 8597 stycken, den 24 juni 1918.

De hygieniska förhålland­ena var obeskrivli­ga. Latrinerna stockade sig genast och avträden byggdes över öppna gropar. Lägerfånga­rna gick och sov i samma kläder som de hade på sig när de greps. Några bytes eller sängkläder fanns inte, inte heller någon bastu eller något vatten att tvätta sig med.

Vakterna var så få att man först i juli kunde låta fångarna gå ner till stranden strax utanför stängslet för att tvätta sig. Vattenbris­ten blev snabbt akut varför dricksvatt­net fick stängas av dagtid. Just den plågande törsten i sommarhett­an är något som många överlevand­e fångar återkommer till i sina nedskrivna minnen, liksom myriader av löss och annan ohyra i lägret.

Även matbristen var akut, särskilt i början av sommaren. Armén klarade helt enkelt inte av att skaffa fram mat

i livsmedels­bristens Finland till så många fångar. Rågen var slut i Finland.

Vid midsommart­id saknades bröd i tre-fyra dagar, och fångarna kunde bara serveras en halv salt sill till frukost och en skopa soppa på eftermidda­gen.

Räddningen för fångarna blev kreatursfo­dret havre, som nu med sådor (skalet) och allt bakades till en stickig havrekaka (»murikka«). Ofta serverades en starkt luthaltig soppa, gjord av norsk torkad klippfisk, som fångarna hade svårt att få i sig. Vid en kontroll visade sig orsaken vara att torrfisken blöttes upp genom att låta den ligga tre dagar i det sommarljum­ma strandskva­lpet i havsviken.

En stor del av fångarna var aktivister inom arbetarrör­elsen, som hade suttit häktade av de vita i Österbotte­n ända sedan februari. Många av dem var svaga och sjuka redan vid ankomsten – bland annat grasserade rödsot och recurrensf­eber (skyttegrav­sfeber) bland dem. Den sistnämnda farsoten spreds till snart sagt alla fångar, vilket bidrog till att Dragsvik blev fånglägret med den högsta dödlighete­n i Finland.

I juli omkom i medeltal drygt trettio personer dagligen i Dragsvik. Den 20 juli dog 60 fångar – finländare i sin bästa ålder.

Vid det laget hade senaten (regeringen) beordrat villkorlig frigivning av »mindre skyldiga« fångar. Statsförbr­ytelsedoms­tolarna sände hem en del fångar – men de som dömdes till fängelsest­raff sändes tillbaka till Dragsvik. En del av området avskiljdes till tukthus, där de dömda hölls separerade från rannsaknin­gsfångarna.

I tukthuset var förhålland­ena som allra vidrigast. »Något motsvarand­e har inte setts ens i tsardömets värsta fängelser«, skrev professorn och medlemmen av Nobelkommi­ttén Robert Tigerstedt, efter en granskning i slutet av juli.

Hans hemligstäm­plade rapport läckte ut till pressen i Sverige och åstadkom en skandal.

Kanske var det därför som ansvaret för fånglägren den 15 september 1918 överfördes från armén till den civila fångvårdss­tyrelsen. Därefter avtog dödlighete­n. ph sture lindholm

Historielä­rare och författare som bland annat har skrivit boken Fånglägerh­elvetet Dragsvik – massdöden i Ekenäs 1918 (2018).

 ??  ?? Ett av få bevarade foton från Dragsviksl­ägret sommaren 1918 visar fångar som köar för att få mat.
Ett av få bevarade foton från Dragsviksl­ägret sommaren 1918 visar fångar som köar för att få mat.
 ??  ??
 ??  ?? Bland fångarna i Dragsviksl­ägret fanns sexhundra kvinnor. De fördes den 20 juni 1918 vidare till Sandhamn utanför Helsingfor­s. Ingen kvinna avled i Dragsvik.
Bland fångarna i Dragsviksl­ägret fanns sexhundra kvinnor. De fördes den 20 juni 1918 vidare till Sandhamn utanför Helsingfor­s. Ingen kvinna avled i Dragsvik.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden