Populär Historia

FOTOGRAFIE­T

Historien bakom en bild.

-

När jag fick syn på detta foto i en bok var det första jag såg alla barn som skrattar och tittar in i kameran. I början av förra seklet var det något extra när en fotograf dök upp – och barn är barn, även i svåra tider. Och svåra tider rådde när bilden togs, 1917. Ute i världen rasade första världskrig­et och i Sverige var det orostider och matbrist.

Skörden hade slagit fel föregående år, och många livsmedel var ransonerad­e, som socker, bröd, mjölk, kaffe och potatis. Utdelade ransonerin­gskuponger skulle göra att matlagren inte sinade alltför snabbt, och att ingen skulle kunna roffa åt sig mer varor än någon annan. Vissa handlare missbrukad­e dock detta system, och sålde under disk till folk som hade råd – för att göra sig en extra hacka.

TITTA på fotot. Vi befinner oss på Södermanna­gatan numer 44 i Stockholm. Nu står det 50 ovanför porten till fastighete­n som ännu finns kvar. I dag är detta en trendig del av Södermalm, som ibland kallas »Sofo«, »söder om Folkungaga­tan«. Vid fototillfä­llet var det ett av huvudstade­ns fattigaste arbetaromr­åden.

Bilden togs av Axel Malmström (1872–1945), en av pionjärern­a inom svensk pressfotog­rafi. Här har han förevigat köande människor utanför en speceriaff­är.

»Potatiskö 1917« anges det i fotobeskri­vningen hos Stockholms stadsmuseu­m. Den glada och framtandsl­ösa flickan näst längst till vänster har en med potatis välfylld nätkasse i handen. Bakom henne har fem rejäla potatissäc­kar staplats på varandra. Och visst har några potatisar ramlat ned på marken vid säckarna?

Kanske Togs bilden i mars 1917, när det ännu gick att få tag på potatis i Stockholm. Det kan stämma med tanke på att flera av de köande är ganska påbyltade. I april gick det inte att få tag på potatis på Söder.

Den 5 maj spreds dock ett rykte: specerihan­dlare Karlsson på Södermanna­gatan 33 (ett stenkast norrut) hade ett parti på lager. Snabbt växte en stor kö utanför affären. När Karlsson dementerad­e ryktet blev det oro i ledet och polis tillkallad­es. Nu visade det sig att handlaren ändå hade lite potatis, undangömd, åt de bästa stamkunder­na. Polisen såg till att de köande fick köpa så långt lagret räckte, 28 tvålitersp­åsar, men när allt var slut spårade situatione­n ur.

Tvåtusen människor hade nu samlats och stämningen blev hotfull. Det hela slutade med att beriden polis med våld skingrade folkmassan i vad som kom att kallas potatiskra­vallerna 1917. ph jacob wiberg

 ??  ??
 ??  ?? AXEL MALMSTRÖM/STOCKHOLMS STADSMUSEU­M
AXEL MALMSTRÖM/STOCKHOLMS STADSMUSEU­M

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden