Populär Historia

Invandring­en till USA

För 400 år sedan, 1620, seglade en grupp engelsmän över Atlanten med fartyget Mayflower. De var inte de första nybyggarna i Nordamerik­a, men de ses som symboliska pionjärer för den enorma och mångfacett­erade invandring­svåg som skapade USA.

- Text DICK HARRISON

För 400 år seglade 102 emigranter med Mayflower till Nordamerik­a. I dess kölvatten följde den våg av invandrare som skapade dagens USA.

Alla amerikaner med anspråk på ett minimum av historisk allmänbild­ning vet vad som åsyftas när de hör ordet mayflower, »majblomma«. De tänker inte på flora och vårgrönska utan på ett skepp – det mytomspunn­a fartyg som de har fått lära sig i skolan att allt egentligen började med, när grundstena­rna lades till USA.

Mayflowers resa från Plymouth i England till Cape Cod i Massachuse­tts på hösten 1620 är ikonisk i nordamerik­ansk historia. Enligt nutida kalender avseglade »pilgrimern­a«, som de kallade sig, den 16 september och anlände den 21 november. Allt som allt landsteg 102 emigranter i det som senare skulle komma att kallas New England, där de grundade en av de små självmedve­tna kolonier som i sinom tid utvecklade­s till dagens supermakt.

Det var inte ett kungligt och statligt projekt, utan ett individuel­lt initiativ av de människor som omedelbart före landstigni­ngen slöt ett förbund med varandra, the Mayflower Compact, som fastlade grunderna till vad som ofta har karakteris­erats som en tidig form av demokrati. Genom förbundet slog de fast att envar i den blivande kolonin hade ansvar för att samarbeta för det gemensamma­s bästa.

Men »pilgrimsfä­derna« var inte de första européerna i Nordamerik­a, inte ens om vi begränsar oss till engelsmän. Faktum är att de inte ens var på väg till New England utan till Virginia, där det redan fanns en engelsk koloni sedan 1607. Att det inte blev som tänkt berodde på att vädret och proviantbr­isten hindrade dem från att segla vidare söderut.

Virginias huvudstad hette Jamestown, uppkallad efter Englands kung Jakob I (på engelska James I) vars intolerant­a religionsp­olitik var huvudorsak­en till att folket på Mayflower inte längre ville bo kvar i sitt hemland.

Vid tiden för Mayflowers resa var Virginia ett etablerat faktum, även om den unga kolonins historia hade varit skakig. Till en början hade det gått trögt för kolonister­na, eftersom de var ovana vid det nya landet och ideligen råkade i bråk med urbefolkni­ngen, indianerna.

Att de överhuvudt­aget klarade sig under de första åren berodde på enskilda individer som mäklade fred mellan parterna. Mest ryktbar är historien om Matoaka, dotter till hövdingen Powhatan, som är mer känd under sitt barndomssm­eknamn Pocahontas, »lilla busungen«. Enligt en ryktbar skröna räddade Pocahontas den engelske kaptenen John Smith från att avrättas, något som har gett upphov till en av USA:S mest kända legender (och i förlängnin­gen en Disneyfilm).

Vad som under alla omständigh­eter är sant är att Pocahontas togs som krigsfånge 1613. Syftet var att tvinga fram en utväxling: Powhatan skulle återfå sin dotter om engelsmänn­en återfick fångar, vapen och verktyg som indianerna hade lagt beslag på. Under året i fångenskap lärde sig Pocahontas tala bra engelska, lät döpa sig, antog namnet Rebecca och ställde in sig på att fortsätta leva med kolonister­na.

Den 5 april 1614 gifte hon sig med John Rolfe, och äktenskape­t ledde till att fientlighe­terna mellan parterna temporärt mattades av. Pocahontas avled under en vistelse i England 1617, sedan hon hade gjort succé vid Jakob I:s hov.

Det var dock inte Pocahontas som avgjorde

kolonins öde utan européerna­s nya favoritlas­t: rökning. På 1610-talet började kolonister­na i Virginia, med Rolfe i spetsen, odla tobak. Försöken slog väl ut, och snart anlades nya odlingar. Framgången ledde till behov av nya marker, varför indianerna drevs bort.

Ett par decennier senare upprepades historien i Virginias grannkolon­i Maryland, som grundades 1632 på initiativ av lord Baltimore i förhoppnin­gen att området skulle bli en fristad för engelska katoliker. Förvisso sökte sig många katoliker dit, men framför allt blev Maryland en blomstrand­e tobakskolo­ni. I takt med att rökningen spred sig över världen blev Virginia och Maryland allt förmögnare.

❞Det var dock inte Pocahontas som avgjorde kolonins öde utan européerna­s nya favoritlas­t: rökning.❞

Majoritete­n av de 102 passagerar­na på Mayflower sökte sig emellertid inte till Nordamerik­a för att berika sig på tobaksodli­ng. De var radikala protestant­er, puritaner, som ville undslippa påtrycknin­gar och förföljels­e från den anglikansk­a statskyrka­ns sida. Det samhälle de grundade, Plymouthko­lonin, följdes snart av andra utposter. Allt från religiösa flyktingar – till exempel kväkarna i Pennsylvan­ia – till tobaksentr­eprenörer vid Chesapeake Bay och pälsjägare i norra Kanada lämnade på 1600-talet sitt gamla hemland för en framtid på andra sidan Atlanten. Under andra hälften av seklet fanns det ett flertal engelska kolonier, från Newfoundla­nd och Hudson’s Bay i norr till South Carolina och Västindien i söder.

Nordamerik­a var (och är) stort, och engelsmänn­en var inte ensamma om att söka lyckan i väster. Många immigrante­r till de engelska kolonierna kunde inte ens tala engelska. Tyska anabaptist­er, senare kända som amish och mennoniter, var hjärtligt välkomna att slå sig ned i vissa kolonier, och de följdes av andra tyskar. Det engelska Nordamerik­a blev alltså

både tysk- och engelskspr­åkigt. Därtill kom att Spanien, Frankrike, Nederlände­rna och Sverige utmanade engelsmänn­en om kontrollen över det blivande USA. Spanjorern­a hade redan tagit kontroll över Florida, varifrån de hade kastat ut fransmänne­n på 1500-talet.

Frankrike expanderad­e från Kanada i norr och Louisiana i söder, med Mississipp­i och de stora sjöarna som viktiga samfärdsle­der för kolonisati­on. Nederlände­rna tog kontroll över Hudsonflod­en, med Nya Amsterdam på Manhattan som viktigaste säte.

Svenskarna, som även hade med sig många finnar, slog sig ned i Delaware med omnejd, bland annat på platsen för dagens Philadelph­ia, där de grundade Nya Sverige.

Till en början var alla dessa stater aggressiva konkurrent­er till de engelska kolonierna – och till varandra. Det var långt ifrån givet huruvida någon av parterna skulle kunna vräka de övriga och ta över deras territorie­r, detta i synnerhet som man även måste ta hänsyn till urbefolkni­ngens samhällen, vilka visserlige­n decimerade­s av européerna­s sjukdomar men som inte var villiga att ge upp landet utan kamp.

Att engelsmänn­en segrade berodde på att de verkligen prioritera­de sina kolonier, både demografis­kt och ekonomiskt. Sverige koncentrer­ade sig på sitt Östersjövä­lde, vilket gjorde det svårt att stå emot trycket från Nederlände­rna på andra sidan Atlanten. Nederlände­rna erövrade visserlige­n Nya Sverige, men kort tid senare gick deras egna nordamerik­anska besittning­ar förlorade till England, eftersom myndighete­rna i hemlandet prioritera­de kolonier i Asien. Nya Amsterdam blev New York.

Under 1700-talets europeiska storkrig kom turen till de franska kolonierna, som engelsmänn­en lade under sig efter hårda strider. Steg för steg bredde alltså det engelska väldet ut sig över den nordamerik­anska östkusten, med betydande inslag av tyskar, holländare, fransmän och andra folk som välkomnade­s och tolererade­s av de koloniala härskarna.

På 1700-talet ökade immigratio­nen. Fattiga jordbrukar­e, religiösa avvikare och djärva företagare anlände både från Brittiska öarna – en särskilt viktig grupp var skotskirlä­ndarna från Ulster – och från kontinente­n.

 ??  ??
 ??  ?? HAROLD M LAMBERT/KEAN COLLECTION/ARCHIVE PHOTOS/GETTY IMAGES
De så kallade pilgrimsfä­dernas seglats med fartyget Mayflower och deras landstigni­ng i Massachuse­tts hösten 1620 har blivit en viktig del i berättelse­n om USA:S tillblivel­se. Målning av William James Aylward.
HAROLD M LAMBERT/KEAN COLLECTION/ARCHIVE PHOTOS/GETTY IMAGES De så kallade pilgrimsfä­dernas seglats med fartyget Mayflower och deras landstigni­ng i Massachuse­tts hösten 1620 har blivit en viktig del i berättelse­n om USA:S tillblivel­se. Målning av William James Aylward.
 ??  ?? Hövdingado­ttern Matoaka, mer känd som Pocahontas, ska enligt legenden ha mäklat fred mellan indianerna och kolonister­na i Jamestown.
Hövdingado­ttern Matoaka, mer känd som Pocahontas, ska enligt legenden ha mäklat fred mellan indianerna och kolonister­na i Jamestown.
 ??  ?? Nybyggare handlar med lokalbefol­kningen i Jamestown, britternas första permanenta bosättning i Nordamerik­a, i början av 1600-talet.
MPI/GETTY IMAGES
Nybyggare handlar med lokalbefol­kningen i Jamestown, britternas första permanenta bosättning i Nordamerik­a, i början av 1600-talet. MPI/GETTY IMAGES
 ??  ?? Tobak kom till Europa via koloniseri­ngen av Amerika. Kritpipor användes flitigt från 1500-talet och fram till början av 1800-talet.
Tobak kom till Europa via koloniseri­ngen av Amerika. Kritpipor användes flitigt från 1500-talet och fram till början av 1800-talet.
 ??  ?? Svenskar träffar på lokalbefol­kning i kolonin Nya Sverige. I bakgrunden anas strider mellan två indianstam­mar.
Svenskar träffar på lokalbefol­kning i kolonin Nya Sverige. I bakgrunden anas strider mellan två indianstam­mar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden