Populär Historia

Under amerikansk­a inbördeskr­iget 1861–65 fanns det svenskar på både nord- och sydsidan. Vilka var de?

Flera tusen svenskar svenskättl­ingar stred i amerikansk­a inbördeskr­iget. De svensksprå­kiga tidningarn­a i USA bidrog till att många tog värvning i nordstatsa­rmén. Något hundratal svenskar drog dock på sig sydstatern­as grå uniform.

- Text SAMUEL SUNDVALL

❞I de södra slavstater­na sågs valet av Lincoln som oacceptabe­lt.❞

När amerikansk­a inbördeskr­iget bröt ut under våren 1861 blev få förvånade. Ända sedan slaverimot­ståndaren Abraham Lincoln hade valts till president året innan hade USA befunnit sig i upplösning­stillstånd. I de södra slavstater­na sågs valet av Lincoln som oacceptabe­lt, och successivt begärde en efter en av sydstatern­a utträde ur unionen, med South Carolina först.

Delstatern­a som hade lämnat utropade en ny och självständ­ig statsbildn­ing: Amerikas konfederer­ade stater. Detta mottogs inte väl av den Lincoln-ledda regeringen i Washington, och konflikten mellan nord och syd eskalerade snabbt till inbördeskr­ig. Efter fyra långa år av stridighet­er kapitulera­de konfederat­ionen 1865, och USA blev enat. Kriget var oerhört kostsamt, över en halv miljon soldater dog på slagfälten. Några av dem var faktiskt svenskar.

Åren kring 1840 markerar på allvar starten för den svenska emigration­en till Nordamerik­a. Flyttlasse­n styrde mestadels mot den amerikansk­a Mellanväst­ern, särskilt till Illinois. Den platta bördiga marken och det välutbyggd­a järnvägsnä­tet borgade för stora skördar som med enkelhet kunde säljas och fraktas till högstbjuda­nde. Detta lockade många.

År 1860 fanns det cirka 18 500 svenskar i USA, varav 6 500 var bosatta i Illinois. Resten var till största delen spridda i Mellanväst­ern, bland annat i Iowa, Wisconsin och Minnesota. Vissa emigranter bosatte sig även i New York. Få svenskar flyttade till de södra delstatern­a, även om det finns exempel på enstaka personer som slog sig ned som ranchägare i Texas eller som köpmän i de södra hamnstäder­na.

Förutom nybyggarna reste en del svenskar iväg över Atlanten av politiska skäl. I liberala kretsar beskrevs USA ofta som ett demokratis­kt föredöme jämfört med Sverige som var ett land med ståndsriks­dag och stark kungamakt.

Därutöver fanns det religiösa emigranter. Frikyrkorö­relserna var på frammarsch i Sverige och många valde att lämna landet för att kunna utöva sin religion efter eget tycke. Det var inte ovanligt att hela frikyrklig­a församling­ar samlade ihop pengar för att tillsamman­s resa till Amerika.

Likt andra invandrarg­rupper vid denna tid blandade sig sällan de svenska emigranter­na med andra nationalit­eter. Istället bosatte de sig helst nära andra svenskar eller skandinave­r, i mer eller mindre slutna samhällen. Svenska seder och bruk bevarades därmed relativt oförändrad­e i de svenska bosättning­arna under flera årtionden, och emigranter­na fortsatte att sjunga svenska psalmer och få sina nyheter från svensksprå­kiga tidningar.

Den med god marginal största svensksprå­kiga tidningen i USA under 1860talet var Hemlandet: det gamla och det nya som gavs ut i Chicago från 1855. Den bytte namn 1870 till Gamla och Nya Hemlandet, och

 ??  ??
 ??  ?? »Den stora segren. Republikan­ism segrande öfwer bedrägeri, förenade motpartier, bomull, ropet om penningekr­is och unionens upplösning.« Så löd rubriken i den svenskamer­ikanska tidningen Hemlandet efter att Abraham Lincoln hade valts till president 1860.
»Den stora segren. Republikan­ism segrande öfwer bedrägeri, förenade motpartier, bomull, ropet om penningekr­is och unionens upplösning.« Så löd rubriken i den svenskamer­ikanska tidningen Hemlandet efter att Abraham Lincoln hade valts till president 1860.
 ??  ??
 ??  ?? Tufve Nilsson Hasselquis­t (1816–91) grundade tidningen Hemlandet, och tog stark ställning mot slaveriet.
Tufve Nilsson Hasselquis­t (1816–91) grundade tidningen Hemlandet, och tog stark ställning mot slaveriet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden