Populär Historia

Fyra svenska professore­r har närstudera­t den spektakulä­ra östgötska runstenens långa inskriptio­n.

En av världens mest kända, och mest förbryllan­de runstenar är den så kallade Rökstenen i Östergötla­nd. Länge har forskare försökt begripa vad dess märkliga och rekordlång­a runinskrif­t betyder. Nu tycks fyra svenska professore­r ha lyckats tyda tecknen.

- Text KRISTINA EKERO ERIKSSON

Kan Rökstenens gåta nu vara löst på riktigt? Kanske. Tidigare trodde man att världens längsta runinskrif­t kretsade kring minnen om strider, krigsbyten och inte minst Theoderik den store (454–526 e Kr), en av Medelhavso­mrådets mäktigaste män. Men i början av 2020 presentera­de en forskargru­pp en annan tydning av texten. Ristningen från 800talet handlar, menar forskarna, om kampen mellan ljus och mörker, mellan värme och kyla, och – inte minst – mellan liv och död. Både fimbulvint­ern och Ragnarök gör sig hörda genom århundrade­na.

Ända sedan 1600talet har Rökstenen intill Röks kyrka i Östergötla­nd dragit till sig forskares uppmärksam­het. Ristningen var till en början svår att förstå. Som en 1700talshi­storiker uttryckte det, den var »aldeles obegripeli­g och oläslig«. →

Att bara runstenens ena sida var synlig gjorde inte läsningen lättare, stenen var då nämligen inmurad i en tiondebod. Först när huset revs 1843 upptäckte man att det fanns runor på fem av stenens sidor. 35 år senare publicerad­es det första av många tolkningsf­örslag. Det finns flera orsaker till att Rökstenen är svårtydd. Dels är den delvis ristad med chiffer, dels finns inga mellanrum mellan orden. Och ibland när ett ord slutar på samma runa som nästa ord börjar på, har runristare­n valt att använda ett och samma tecken.

Islutet av 1800-talet föreslog en isländsk forskare att Theoderik den store var nämnd på stenen, och sedan dess har de lärde varit låsta vid den uppfattnin­gen. Den kanske mest pampiga översättni­ngen gjordes i mitten av 1950-talet av språkforsk­aren och ledamoten i Svenska Akademien Elias Wessén:

Då rådde Tjodrik den djärve, sjökrigarn­as hövding, över Reidhavets strand. Nu sitter han rustad på sin gotiska häst, med sköld över axeln, den främste av märingar.

År 2007 presentera­de Bo Ralph, professor i nordiska språk, en annan tolkning. Runföljden »rik« i slutet av Tjodriks namn skulle i stället läsas som »rink«, alltså krigare. Och det som hade tolkats som början på Tjodriks namn var i själva verket ordet »häst«.

I Bo Ralphs ögon försvann alltså Theoderik och ersattes med »red på hästen, den modige krigaren«. Han påpekade också att inskriften var full av gåtor, något som har parallelle­r i samtida europeiska skrifter.

Professor Per Holmberg, som är språkforsk­are vid Göteborgs universite­t, fortsatte att grubbla över runstenens innehåll utifrån Ralphs nytolkning. Han beslöt sig för att sätta samman en forskargru­pp med fyra professore­r – runexperte­n Henrik Williams, religionsv­etaren Olof Sundqvist, arkeologen Bo Gräslund, och så Per Holmberg själv.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden