Populär Historia

Vanligt att Afrikas sydspets anges fel

-

I nummer 7/2020 fanns en intressant artikel om de sista segelskepp­en. Här presentera­des återigen den populära missuppfat­tningen att Godahoppsu­dden är Afrikas sydspets. Det är den alltså inte. Afrikas sydligaste punkt heter Kap Agulhas och ligger en bra bit ifrån Godahoppsu­dden, något som lätt kan ses även på en ganska småskalig Afrikakart­a.

Kap Agulhas utgör också, enligt den internatio­nella hydrografi­ska organisati­onen, utgångspun­kten för skiljelinj­en mellan Atlanten och Indiska oceanen.

En annan intressant faktor beträffand­e de sista seglande lastfartyg­en, som inte framgår av artikeln, är att det för blivande sjöbefäl och även lotsar, länge krävdes en viss tids praktik på

segelfarty­g. Detta medförde att tillgången på sjömän som inte hade möjlighet att i någon större utsträckni­ng klaga på lön och arbetsförh­ållanden, var garanterad.

Tack för en utmärkt och synnerlige­n läsvärd tidning!

Göran Holmström

Nacka

Tack för en välbehövli­g geografile­ktion (ja, det skiljer faktiskt hela 15 landmil mellan de två uddarna), en intressant maritim upplysning och fint beröm.

Detta med att blivande sjöbefäl användes som oavlönade, eller rentav betalande, elever ombord på de stora segelfarty­gen upplyser även Gösta Hultström i Göteborg om. Han bidrar även med följande inspel apropå den i artikeln nämnda »vetetraden«:

»Vetet måste mogna en tid efter skörden, och här passade segelfarty­gen in som seglande silos. De anlände till Europa i exakt rätt tid när de europeiska förråden var tomma, och dessutom med spannmål som var färdigt för malning.« Tack även för detta! Jacob Wiberg

Ansvarig redaktör

 ??  ?? Den sydligaste punkten på den afrikanska kontinente­n är Kap Agulhas (från portugisis­ka Cabo das Agulhas, »Nålarnas udde«). På platsen finns en markering som visar var Indiska oceanen övergår i Atlanten.
Den sydligaste punkten på den afrikanska kontinente­n är Kap Agulhas (från portugisis­ka Cabo das Agulhas, »Nålarnas udde«). På platsen finns en markering som visar var Indiska oceanen övergår i Atlanten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden