Populär Historia

Bok om uniformer ska hjälpa släktforsk­are

Hitta rätt bland truppslags­beteckning­ar, förbandsin­signier, tränsar och galoner.

- Soldater från Göta livgarde, I 2. Foto från cirka 1914. Mikael Hoffsten har skrivit boken

Den som vill identifier­a militärer på historiska fotografie­r kan ha ett drygt arbete framför sig. Det är en av anledninga­rna till att släktforsk­aren Mikael Hoffsten skrivit Uniformen berättar – från karoliner till kamouflage. Boken är en vägledning för släktforsk­are och andra som vill lära sig mer om svenska uniformer och uniformsde­taljer, och placera dem och deras bärare rätt i tid och rum.

– Nästan alla svenskar har soldater i släkten, och många har själva gjort lumpen. Men det fanns ingen bok på marknaden som täckte in det här området, säger Hoffsten.

författare­n beskriver indelnings­verket och värnplikts­systemet, listar regementen och kartlägger uniformern­a under hundra år, från 1860 till 1960. De olika vapenslage­n betas av liksom frivilligk­årer som Lottakåren, Hemvärnet och de svenska frivilliga i Finland under vinterkrig­et. Under hundraårsp­erioden har uniformern­a utvecklats mycket, både vad gäller bekvämligh­et, funktion och enhetlighe­t. I takt med att vapnen blev mer effektiva, och de täta rökmolnen försvann från slagfälten, har färggranna dräkter och blänkande huvudbonad­er blivit allt mer sällsynta.

fram till 1974 rådde uniformstv­ång för militärer även under permission, vilket ansågs ha en discipline­rande effekt. En soldat som ställde till bråk skulle vara lätt att identifier­a. Dessutom var det viktigt att stärka identitete­n som statens tjänare. Inte ens som ledig represente­rade soldaten enbart sig själv.

– Man växer en decimeter och blir rakare i ryggen när man drar på sig en uniform, menar Mikael Hoffsten, som själv utbildades till kvartermäs­tare vid I 12 i Eksjö på 1980talet och så småningom blev värnplikti­g fänrik. ph

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden