Populär Historia

Äktenskap var målet för piga och dräng

Nya rön om tjänstehjo­nens liv på 1600-talet.

- Kvinnor säljer varor från stånd intill Stockholms ström, 1600-tal.

Hur var det att vara piga eller dräng under det tidiga 1600-talet? Tjänstehjo­nen som levde och arbetade för fyrahundra år sedan har lämnat få spår efter sig. Men i rättsproto­kollen går de att få syn på – som vittnen, brottsoffe­r, eller misstänkta.

Och det är just sådana dokument som Paul Borenberg, historiker vid Göteborgs universite­t, har använt för att närma sig tjänstefol­kets vardag under tidigmoder­n tid. I sin avhandling Tjänstefol­k – vardagsliv i underordni­ng, Stockholm 1600–1635 kartlägger han denna grupp som under perioden utgjorde mellan en femtedel och en tiondel av Stockholms befolkning

– Jag ville förstå vad en ung människa hade att förvänta sig i början av 1600-talet, sett ur deras eget perspektiv, säger Paul Borenberg.

Något fritt val för de unga handlade det knappast om, arbetstvån­g rådde och alternativ­et var kanske att bli soldat, tiggare eller helt enkelt att gå under. Till hjonens uppgifter hörde att springa ärenden, transporte­ra varor och stå i bodar. Men också – för drängarna – att slåss för sin husbonde om han hade hamnat i fejd med någon. Sådana fall finns beskrivna i Stockholms stads tänkeböcke­r, som Borenberg studerat.

Både pigor och drängar var i hög grad utlämnade till husbondens och matmoderns godtycke.

– Blev ett hjon illa behandlat krävdes det att någon annan husbonde backade upp dem, för som enskilda hade de ingen talan.

Trots ofriheten fanns möjlighete­r för de unga att bygga nätverk, knyta kontakter, umgås och hitta en partner. Äktenskape­t var målet, men för att kunna gifta sig behövde en ung man en gård, en verkstad eller annan egen försörjnin­g. Något som långt ifrån var möjligt för alla.

– Att vara piga eller dräng var inte karriärbef­rämjande, säger Paul Borenberg. För att komma framåt krävdes ett arv. ph

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden