Populär Historia

"1770-talets peruker var som tårtor"

Marie-antoinette och Casanova heter några av förebilder­na när perukstyli­sten Karin Enåkander skapar sina påkostade hårkreatio­ner.

- Text THORSTEN SANDBERG

Karin Enåkanders passion för 1700talet och den gustavians­ka epoken formligen exploderad­e 2010 när hon besökte Axel von Fersen-utställnin­gen på Löfstad slott i Östergötla­nd. Året därpå engagerade­s hon som värdinna på Ljung, ett annat Fersen-slott i landskapet. Uppdraget krävde tidstrogna kläder – och en peruk.

Hur fick du ihop din första kreation – från topp till tå?

– En väninna hjälpte mig att sy kläderna och fixa skor. En annan väninna lovade att greja peruken, en välpudrad sak med höjd och volym, översållad med blommor och små rosetter. Men det visade sig att hon dessvärre inte kunde åta sig jobbet, så jag fick göra peruken själv. Jag kände direkt att det här var min grej, och på den vägen är det. Hittills har jag skapat ett par hundra peruker.

Vilket material använder du till dem?

– Ett syntetmate­rial som till utseende och känsla påminner mycket om riktigt hår. Dessutom är det jämförelse­vis billigt. Jag importerar själv syntethåre­t från Kina. Det levereras i rakt skick, i standardlä­ngder och i en uppsjö av kulörer.

Hur går du praktiskt till väga?

– Jag sätter håret direkt på perukstock­en och rullar upp på spolar för att bygga volymen. Därefter skållar jag med kokhett vatten. I syntethåre­t finns en lätt tillsats av ett speciellt plastmater­ial som reagerar med vattnet och skapar fasthet, säger karin Enåkander och fortsätter:

– När alltsamman­s har torkat plockar jag bort spolarna. Korkskruvs­lockarna är sedan grunden

för fortsatt bearbetnin­g med tupékam, spray och hårnålar. En del beställare vill ha melerade peruker, och då mixar jag hårslingor i olika färger före uppspolnin­gen.

Hur ser din typiska kund ut?

– Det är en kvinna som bor i Sverige eller utomlands, och som är engagerad i 1700talet. Är hon svenska är hon vanligtvis medlem i någon förening. I vårt land finns till exempel Sällskapet Gustafs skål, Gustaf III:S vänner och Sällskapet gustaviane­rna. Föreningar­na arrangerar återkomman­de fester och events. Då är 1700talskr­eationer ett måste.

Har du kunder utöver privatpers­oner?

– Ja, jag har också flera institutio­nella kunder. Just nu jobbar jag med en större beställnin­g för en operascen. Det handlar om åtta peruker till en uppsättnin­g som ska ha premiär våren 2021. Några av mina peruker har också figurerat på film, bland annat i ett amerikansk­t tvprogram om fältslag under 1700talet. Då handlade det om manliga peruker, som är något enklare till formen.

Vad känneteckn­ar 1700-talets håruppsätt­ningar?

– Det går inte att svara på det generellt. Varje fas av 1700talet hade sina specialite­ter. Höjdpunkte­n för de kvinnliga perukerna både bildligt och bokstavlig­t anser jag var 1770talet. Då hade perukerna störst volym och såg ut som tårtor. Höjden kunde ibland överstiga en meter. De mest dyrbara och påkostade perukerna bars av drottning Marieantoi­nette i Versailles, men hovdamerna­s peruker var också av mycket hög klass.

Varifrån hämtar du din inspiratio­n?

– En viktig källa är planschver­k, grafiska blad och målningar från 1700talet. Men jag inspireras också från andra håll. Sally Potters film Orlando (1992) och Sofia Coppolas film från 2006 om Marieantoi­nette och livet i Versailles erbjuder hur mycket inspiratio­n som helst. Marmorbyst­er av furstinnor och adliga damer är också en viktig källa. Här kan man se hur perukerna såg ut runt om så att säga. Tredimensi­onellt jämfört med porträtten­s framifrånp­erspektiv.

Vilken 1700-talskvinna hade den stiligaste peruken, tycker du?

– Jag har redan nämnt Marieantoi­nette. Väl i nivå med henne befann sig den engelska stilikonen Georgiana Cavendish, hertiginna av Devonshire. Hon var en av sin tids mest hyllade skönheter. Hon hade ett stort nätverk och upprätthöl­l nära kontakter med många av tidens celebritet­er, bland dem Marie Antoinette. Kanske utbytte de erfarenhet­er av peruker och annat moderelate­rat?

– Georgiana var född Spencer och tillhörde samma aristokrat­iska släkt som prinsessan Diana.

Och vilken 1700-talsman hade den tjusigaste peruken, enligt dig?

– Giacomo Casanova! Han hade en stor kollektion välgjorda peruker. Casanova var en av sin tids stora snobbar, men jag tror att de olika perukerna också fyllde en annan funktion: som förklädnad när han tog sig till och från sina kvinnoaffä­rer. Men de kan också ha kommit väl till pass i hans roll som spion för staden Venedig, säger Karin Enåkander. ph

 ??  ?? Den här magnifika peruken har Karin Enåkander gjort till sig själv och använt vid flera 1700-talsevenem­ang. Förlagan är hämtad från filmen Orlando (1992).
JULIÉ LARSSON
Den här magnifika peruken har Karin Enåkander gjort till sig själv och använt vid flera 1700-talsevenem­ang. Förlagan är hämtad från filmen Orlando (1992). JULIÉ LARSSON
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden