Populär Historia

Sergel fungerade som svenskarna­s guide

- Skulptören Johan Tobias Sergel

Gustav III åtföljdes på sin italienska resa av ett resesällsk­ap som har ansetts vara tämligen talrikt, ett faktum som adderade till turens redan skyhöga kostnader.

Bland reskamrate­rna, som alla var män, märks prominenta adelsherra­r som överståthå­llare Carl Sparre, generalmaj­or Evert Taube, gunstlinge­n och överstekam­marjunkare Gustaf Mauritz Armfelt, hovstallmä­stare Hans Henric von Essen, hovmarskal­k Bror Cederström, kammarjunk­are Carl Peyron (vilken dödades i en duell i samband med hemresan via Paris), överste Axel von Fersen, sekreterar­e Ulric Franc och riksantikv­arie Gudmund Jöran Adlerbeth (vars dagbok utgör en av primärkäll­orna till det vi vet om resan). Utöver det tillkomman­de entouraget av ytterligar­e sju tjänare, med olika funktioner, fanns den ofrälse men namnkunnig­e skulptören Johan Tobias Sergel med i sällskapet. Denne hade tidigare vistats i Rom under många år, och var väl insatt i italienskt kulturliv. För sina ingående kunskaper om konst och arkitektur utsågs Sergel till resans ciceron.

Det var även Sergel som stod för resans mest framståend­e nyförvärv till den svenska kulturelit­en. I Rom kontrakter­ade han nämligen den franske konstnären Louis Jean Desprez som dekoration­smålare i Sverige. Desprez kom med tiden att bli upphovsman till flera mycket kända målningar med motiv ur Gustav III:S historia, bland annat förevigade han kungens besök vid den påvliga julmässan den 25 december 1783.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden