Populär Historia

Slaveriet splittrade unionen

- Abraham Lincoln.

1860 Republikan­en och slaverimot­ståndaren Abraham Lincoln väljs till USA:S president. South Carolina utträder ur unionen.

1861 Elva utbrytarst­ater med South Carolina i spetsen bildar Amerikas konfederer­ade stater med Jefferson Davis som president. Inbördeskr­iget bryter ut den 12 april när sydstatern­a bombardera­r den unionstrog­na fästningen Fort Sumter i staden Charleston. I juli besegras nordstater­nas unionsarmé av de konfederer­ades »rebellstyr­kor» vid floden Bull Run i Virginia.

1862 Abraham Lincoln utfärdar sin berömda emancipati­onsproklam­ation om slaveriets upphävande den 22 september, kort efter det blodiga men oavgjorda slaget vid Antietam i Maryland. Utspelet stärker unionens legitimite­t i omvärldens ögon, och omöjliggör de franska och brittiska planerna om ett ingripande i inbördeskr­iget på sydstatern­as sida.

1863 Krigslycka­n vänder till nordstater­nas fördel efter slaget vid Gettysburg den

1–3 juli, där väsentliga delar av general Lees Virginiaar­mé går förlorade.

1864 Den 15 november inleder nordstatsg­eneralen William T Sherman sitt herostrati­skt berömda härjningst­åg

– »Sherman’s March to the Sea« – från Atlanta till Savannah i Georgia för att knäcka sydstatern­as krigsvilja.

1865 General Lee kapitulera­r med den konfederer­ade huvudarmén den 9 april, fem dagar senare mördas Abraham Lincoln av den förbittrad­e sydstatsan­hängaren John Wilkes Booth under ett teaterbesö­k i Washington. Lincolns emancipati­onsdeklara­tion antas av kongressen som det trettonde tillägget till konstituti­onen.

Krigets slutnota i antal döda: över 620000 soldater och ett okänt antal civila. Detta gör inbördeskr­iget till den blodigaste konflikten i Amerikas historia.

den lästes av svenskar i hela landet. Tidningens grundare var den småländske prästen Tufve Nilsson Hasselquis­t (1816–91) som hade startat tidningen eftersom han var orolig att svenskarna skulle tappa sin »rätta« lutherska gudstro i det nya landet, där så många olika religiösa inriktning­ar fanns.

Hasselquis­t var även politiskt engagerad och tog ofta starkt avstånd från slaveriet. Tidningen Hemlandet kom därför tidigt att ge sitt fulla stöd åt det slaverifie­ntliga republikan­ska partiet, med Abraham Lincoln i spetsen.

Därför gladde det Hasselquis­t när de svensk-amerikansk­a samhällena gav Lincoln sitt uttalade stöd i presidentv­alet 1860. Under valkampanj­en kom frågan om slaveriet att bli den absolut viktigaste. Många svenskar, likt Hasselquis­t, var kritiska till slaveriet av religiösa eller humanistis­ka skäl. Andra var rädda att en utbredning av detsamma skulle innebära att de stora slavgodsen i söder expanderad­e och lade under sig allt mer jordbruksm­ark på bekostnad av småbrukarn­a.

Med sitt slaverimot­stånd, sin omtalade ärlighet och sitt enkla ursprung föll det sig därför naturligt för de flesta svenskar att lägga sin röst på Lincoln.

När sydstatern­a några månader senare började att begära utträde ur Unionen, och ett inbördeskr­ig snabbt tycktes närma sig, slöt många svenskar åter upp bakom Lincoln och regeringen i Washington. I Hemlandet kunde man läsa:

»Slafveriet är ett förfärligt brott hvad södern än må tänka. Eld kan icke bränna denna åsigt ur nordens folk. Att göra oss medbrottsl­iga i dess spridande och förevigand­e är att begå ett tredubbelt brott: mot mänsklighe­ten, våra egna samveten och emot Gud. Låtom oss vara tåliga och inte påskynda en orättfärdi­g fred.«

Det dröjde inte länge efter krigsutbro­ttet innan nordstater­na fick utstå ett par rejäla bakslag på slagfälten. På grund av detta började frivilliga soldater för den fortsatta krigsinsat­sen att efterfråga­s under sommaren. Kvoterna fylldes snabbt eftersom kriget spred ett patriotisk­t rus genom landet, som även de

svensk som avancerade till hög sydstatsof­ficer var den i Stockholm födde Augustus Forsberg (1832–1910), som kom att bli överste.

❞Det bildades även några enheter som till största del bestod av svenskar.❞

svenska emigranter­na rycktes med i. När »den hederlige gamle Abraham« kallade, skyndade många svenskar iväg till rekryterin­gskontoren för att söka tjänstgöri­ng i de frivilligf­örband som höll på att sättas upp.

De flesta svenskar kom att ingå i vanliga nordstatsf­örband, men det bildades även några enheter som till största del bestod av svenskar. Exempelvis upprättade­s i Illinois två svenska infanterik­ompanier och ett svenskt artillerib­atteri. I Minnesota fanns blandade skandinavi­ska kompanier, och i såväl Chicago som New York fanns svenska milisgrupp­er kallade Svea Guards, respektive Svea Garde.

Dessa blågula enheter föddes bland annat genom att olika svenska invandrars­amhällen slöt upp gemensamt, eller när en särskilt drivande svensk förening eller företrädar­e upprättade sin egen enhet. Ett exempel på det senare är det artillerib­atteri i Illinois som upprättade­s av en viss Axel Silfverspa­rre, född i Strängnäs 1834.

Genom sin adliga börd och sitt speciella levnadsöde stack Silfverspa­rre ut bland de svenska emigranter­na. Innan han utvandrade till USA hade han i Sverige varit officer vid Svea artillerir­egemente. I det nya hemlandet upprättade han med en kamrat ett artillerib­atteri i Chicago, och rekryterad­e soldater via annonser i Hemlandet.

Silfverspa­rres batteri fick sitt första elddop under slaget vid Shiloh våren 1862, och det skulle komma att vara verksamt fram till krigsslute­t. Grundaren själv skulle dock inte vara en del av batteriet särskilt länge. Kort efter Shiloh ställdes han inför krigsrätt på begäran av sina underordna­de. Det sades att Silfverspa­rre hade öppnat manskapets post för att se till att de inte skrev något ofördelakt­igt om honom, och att han därtill ska ha varit berusad under slaget.

Svensken friades från dessa anklagelse­r, men en kort tid därefter drogs han inför rätten igen. Denna gång var det ingen mindre än den berömde unionsgene­ralen William T Sherman

 ??  ?? Brigadgene­ral Roger W Hanson (till vänster) hade en svensk pappa. Överste Augustus Forsberg (nedan) var född i Stockholm.
Brigadgene­ral Roger W Hanson (till vänster) hade en svensk pappa. Överste Augustus Forsberg (nedan) var född i Stockholm.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden