Populär Historia

RUNORNA SKA LÄSAS RAD FÖR RAD, I RÄTT ORDNING

- Illustrati­onen visar

Enligt den nordiska mytologin föregår fimbulvint­ern Ragnarök, gudarnas undergång. Vikingarna visste att det i framtiden skulle komma att stå en kamp mellan gudarna och deras fiender.

I Valhall samlade Oden döda krigare för att de skulle träna sig inför denna sista strid, där han själv skulle bli dödad av Fenrisulve­n. Hämnden kommer när Odens son Vidar dödar vargen.

De fyra svenska forskarna menar att det är om just Ragnarök som fyra av Rökstenens nio gåtor handlar. Bland annat frågas det om vem som kunde besegra ett monster – där svaret är Vidar.

Enligt Rökstenens första strof var det en Varin som lät rista stenen till minne av sin döde son Vämod. Man kan föreställa sig att de båda var mäktiga män i 800talets Östergötla­nd.

Kanske anordnade Varin, likt andra stormän under vikingatid­en, offerfeste­r för att säkra goda skördar och för att undvika en ny fimbulvint­er? Den maktelit som Varin och hans son Vämod tillhörde förväntade­s att efter döden kämpa tillsamman­s med Oden i Ragnarök.

Människorn­a vid den här tiden trodde på en kamp, som trots allt skulle sluta i något gott – jorden upphörde ju inte att finnas till, gudar och människor skulle trots allt leva vidare. Genom sina handlingar skapade Varin och Vämod, får vi tänka oss, ordning i kaos.

Slutordet i forskarnas översättni­ng av Rökstenens runinskrif­t är just »Kamp!«

Men är detta verkligen den slutgiltig­a tolkningen av Rökstenen?

– Jag vet inte om vi är riktigt framme vid gåtans lösning än. Men vi har åtminstone visat i vilken riktning den ska sökas, säger Per Holmberg. ph

❞Trehundra år innan Rökstenen ristades inträffade en naturkatas­trof som kan ha tagit död på hälften av Nordens befolkning.❞

Kristina Ekero Eriksson är journalist och författare, med ett förflutet som arkeolog.

 ??  ?? Forskarna menar att stenens budskap ska läsas i den ordning och riktning som siffrorna och pilarna anger, från sida A och rad 1 till sida C och rad 28.
Forskarna menar att stenens budskap ska läsas i den ordning och riktning som siffrorna och pilarna anger, från sida A och rad 1 till sida C och rad 28.
 ??  ?? forskargru­ppens väg genom Rökstenens labyrint. Runstenen har inskrifter på alla sina fem sidor, inklusive uppe på stenblocke­t (E).
forskargru­ppens väg genom Rökstenens labyrint. Runstenen har inskrifter på alla sina fem sidor, inklusive uppe på stenblocke­t (E).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden