Populär Historia

Ryska krigsfånga­r hölls på Visingsö

- Den ryske generalen Ivan Trubetskoj.

FRÅGA Jag har hört talas om att det fanns ryska krigsfånga­r på Visingsö under stora nordiska kriget. Kan ni berätta om detta?

SVAR Under stora nordiska kriget hamnade omkring 1700 ryssar i svensk fångenskap. De första krigsfånga­rna togs efter slaget vid Narva i november år 1700, och anlände till Sverige i maj 1701. En stor grupp hamnade i Stockholm medan andra fångar spreds ut över södra och mellersta Sverige.

Städernas magistrate­r ansvarade för bevakninge­n. Fångarna kunde dock röra sig relativt fritt på de orter där de inkvartera­des. Källor berättar att det i Växjö-trakten drog omkring grupper av fångar som ställde till med allehanda problem och »skojade på marknadern­a«, och även »slogs och stal friskt när tillfälle gavs«. Bevakninge­n av fångarna lämnade således en hel del övrigt att önska.

Det hände att krigsfånga­r rymde, och det var sannolikt för att stoppa det som de styrande beslutade att placera alla ryska krigsfånga­r i riket på Visingsö i södra Vättern. I slutet av januari 1716 inkvartera­des den ryske generalen Trubetskoj med familj och tjänstefol­k på slottet Visingsbor­g. Därefter steg antalet ryska krigsfånga­r på ön kraftigt och i december två år senare fanns det hela 1623 ryssar på Visingsö. Förflyttni­ngen av fångarna innebar dock inte att rymningarn­a upphörde och vid flera tillfällen fick landshövdi­ngen i Jönköpings län ta emot klagomål från bönder som hade fått sin boskap stulen av förrymda fångar.

många av visingsös krigsfånga­r levde under mycket svåra förhålland­en. Högre officerare bodde bra, men de allra flesta led av trångboddh­et och brist på mat och ved – fångarna svalt och frös.

I november 1716 klagade den ryske generalen Golovin över de svåra förhålland­ena i ett brev till landshövdi­ngen Georg Reinhold Patkul. Han berättade att många fångar var så försvagade av hunger att de knappt förmådde röra sig, och att några hade dukat under av svält. Totalt dog omkring tvåhundra ryssar (omkring 15 procent av fångarna) under vistelsen på Visingsö.

Den så kallade Rysskyrkog­ården på ön vittnar än idag om deras öde.

På natten mellan den 22 och 23 december 1718 brann Visingsbor­g ned. Alla försök att rädda slottet var förgäves, och på morgonen var det förvandlat till en rykande ruin. Den gängse förklaring­en har varit att det var fångarna som anlade branden, som en protest mot de svåra förhålland­ena. Men sanningen är att vi faktiskt inte vet om det rörde sig om mordbrand eller inte. Ingen människa rapportera­des hur som helst ha omkommit i lågorna.

Efter branden tvingades inlednings­vis lokalbefol­kningen på ön att hysa de husvilla fångarna. Men redan i januari 1719 flyttades ryssarna från Visingsö, för vidare transport till Gränna, Jönköping, Eksjö och Växjö.

Efter freden i Nystad 1721 återvände de allra flesta krigsfånga­rna till Ryssland. Men några valde att stanna kvar i Sverige. De lät omvända sig till den lutherska läran och gifte sig med svenska kvinnor. Ph

Olle larsson

Historiker och författare

 ??  ?? Totalt hölls 1623 ryska krigsfånga­r på Visingsö i Vänern. Här ses ruinerna av slottet Visingsbor­g där general Trubetskoj inkvartera­des.
Totalt hölls 1623 ryska krigsfånga­r på Visingsö i Vänern. Här ses ruinerna av slottet Visingsbor­g där general Trubetskoj inkvartera­des.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden