Populär Historia

HERONS ÅNGKULA

- Vetenskaps­mannen Heron från Alexandria på en illustrati­on från 1600talet.

kraftkälla. Dessutom behövdes avancerade svarvar för att tillverka komponente­r som pistonger, cylindrar och någon slags centrifuga­lregulator för att hålla maskinens varvtal konstant.

Andra menar att det i Alexandria de facto fanns tillräckli­gt kunnande för att fullt ut kunna konstruera flera användbara maskiner. Heron beskrev faktiskt en slags antik »brandbil«, som skulle använda kolvar kopplade till ett vindhjul för att pumpa vatten. Därifrån var steget kanske inte så långt till en ångmotordr­iven vattenpump?

Ett svar på varför utveckling­en av en praktiskt användbar ångmaskin tog sådan tid kanske kan spåras i James Watts definition av hur många hästars arbete en ångmaskin kunde ersätta (därav enheten hästkraft). Under antiken krävdes det exempelvis runt fyrtio oxar för att transporte­ra en kolonntrum­ma. Tillräckli­gt med muskelkraf­t fanns tillgängli­gt både i form av dragdjur och slavar. Ångmaskine­n behövdes inte.

andra teorier till ångans senfärdigh­et anger mer underligga­nde motiv, som de antika härskarnas paranoida rädsla för revolt. Vart skulle all muskelmass­a riktas om den inte var sysselsatt med kroppsarbe­te?

Kanske ett snarlikt huvudbry speglas i den romerske författare­n Suetonius verk om Vespasianu­s liv. Där framträder en ingenjör som förordar en manick för att transporte­ra stenblock. Denne belönas av kejsaren, men makthavare­n vägrade dock att nyttja skapelsen med förevändni­ngen att han måste föda sina fattiga (genom arbete). ph richard Holmgren

Arkeolog och illustratö­r

 ??  ?? Herons ångkula, aeolipilen, består av metallkula med ett eller flera utströmnin­gsrör. När vattnet i behållaren nedtill kokar bildas ånga som leds upp i kulan, som börjar rotera när ångan pyser ut.
Herons ångkula, aeolipilen, består av metallkula med ett eller flera utströmnin­gsrör. När vattnet i behållaren nedtill kokar bildas ånga som leds upp i kulan, som börjar rotera när ångan pyser ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden