Populär Historia

Kulturrevo­lution i München 1918

München 1918 – när författare och drömmare tog makten

- Volker Weidermann

övers: per lennart månsson lind & co

Många makthavare runt om i Europa välkomnade första världskrig­et, eftersom de trodde att det krävdes en väpnad konflikt för att bevara samhällsor­dningen. Drygt fyra år senare stod det klart att kriget banat väg för förändring­ar av tidigare förhärskan­de attityder och värderinga­r.

Dessutom fick personer som före 1914 inte hade kunnat drömma om att få politiskt inflytande ledande positioner i såväl gamla som nya partier under mellankrig­stiden. Diktare, författare, teaterkrit­iker och konstnärer såsom Thomas Mann, Rainer Maria Rilke, Kurt Eisner, Gustav Landauer och Ernst Toller, kämpade i München från dagarna före vapenstill­eståndet den 11 november 1918 till början av maj 1919, för att bygga ett nytt samhälle.

Motsättnin­garna var dock många i de egna leden. Därtill slogs de både mot försvarare av den monarki som nyligen hade störtats och mot andra som bekämpade socialisti­ska regeringar.

Därför är det måhända inte förvånande att pennan visade sig vara ett underlägse­t vapen, med resultatet att det socialisti­ska samhällsex­perimentet i Bayerns huvudstad gick under i början av maj 1919.

Liksom i Volker Weidermann­s kritikerro­sade storsäljar­e Oostende 1936

– Stefan Zweig och Joseph Toth sommaren innan mörkret föll, som utkom på svenska 2018, står politiskt intressera­de kulturpers­onligheter i centrum i hans nya bok.

Författare­n har lagt ner stor möda på att fånga deras göranden och ståndpunkt­er, men ofta på bekostnad av orsakssamm­anhang. Det finns till exempel i München 1918 få referenser till den samtida situatione­n i resten av Europa, som rimligen utövade påverkan på revolution­ärerna i Bayern.

Därtill förblir De ideologisk­a övertygels­er som drev samhällsom­störtarna vagt tecknade.

Dessa brister kompensera­s dock i mångt och mycket av de många fascineran­de porträtten av politiska drömmare som passerar revy. ph

Ulf Zander

Professor i historia

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden