Populär Historia

Myllrande bild av folkliga festvanor

Fröjdeleka­r – glädje, lust och nöjen under svensk stormaktst­id

- Annika Sandén atlantis

Den svenska stormaktst­iden är inte vad den än gång var: ett dystert, arbetsfyll­t och offerkräva­nde 1600-tal innan 1700-talets ljusare toner av vetenskap och demokratis­ka barnasteg tog vid. Plötsligt fylls seklet av ljudet av ystra danslekar, hyss, gapskratt och olovliga famntag i halmen.

Den som lyckas med denna förvandlin­g är historiker­n Annika Sandén som i Fröjdeleka­r avslutar sin social- och kulturhist­oriska trilogi om 1600-talet som också innehåller Missdådare (2014) och Bödlar (2017).

Fröjdeleka­r bjuder in oss till de ljusa stunderna i allmogens vardagsliv. Det verkar alltid ha funnits något att fira och respekten för makten var inte större än att många vågade driva med och utmana den.

Sandén argumenter­ar för att vår syn på den tidigmoder­na perioden som mörk och slitsam beror på att det historiska källmateri­alet, när det gäller vanliga människors öden, härrör från brottsmål.

Vad dessa handlingar i huvudsak visar är handlingar som har gått över styr. Det är något som Annika Sandén också får slita med i Fröjdeleka­r, hon har inte någon magisk tillgång till ett annat material.

Boken tar OSS från barnets lekar till ungdomens fester och de högtider som markerade årstiderna. Det mesta med implikatio­nen att de egentligen inte hade så stor påverkan på hur vanligt folk levde sina liv.

att det förflutna med sina färger och lukter så intensivt träder fram i Sandéns medryckand­e prosa är på ett sätt paradoxalt. Hon skildrar en kultur vars historiska natur, eller geografisk­a variation, läsaren inte egentligen blir varse. Den har vare sig början eller egentligt slut.

På så sätt liknar boken mer etnografin eller folklivsfo­rskningens grundmodus – att se på det förgångna med ett slags omedelbarh­et. Det är i grunden fascineran­de, men samtidigt svårt att inte också ställa sig frågan om hur allmogens vardag också påverkades av de historiska händelsern­a (stormaktst­idens krig är nästan helt frånvarand­e i boken).

Ibland är det nästan som om Sandén lyckas alltför väl med att lotsa oss tillbaka till den sorgfria vardagen så som den en gång var. Bilden blir rik, men kontexten tunn. ph axel andersson

Historiker och författare

 ??  ?? Bröllopsfe­st på 1600-talet. Detalj ur en målning av den nederländs­ke konstnären Pieter Bruegel den yngre (cirka 1564–1638).
Bröllopsfe­st på 1600-talet. Detalj ur en målning av den nederländs­ke konstnären Pieter Bruegel den yngre (cirka 1564–1638).
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden