Populär Historia

Experterna förklarar.

- David Klöcker Ehrenstrah­l. red@popularhis­toria.se

FRÅGA I artikeln om Ulrika Eleonora i Populär Historia 4/2019 avbildas ett antal kunglighet­er. Jag slås av att nästan alla är stornästa. Såg de ut så, eller var det ett avbildning­sideal?

SVAR Iakttagels­en stämmer, och kan göras i många porträtt av svenska kunglighet­er från 1700-talet. Det handlar om Ulrika Eleonora förstås, men också i äldre bilder av hennes bror Karl XII och redan tidigare hans far Karl XI.

Ett familjepor­trätt (se nedan) från 1690 visar nästan parodiskt tydligt hur det kunde se ut. Den karolinska tidens viktigaste porträttör, David Klöcker Ehrenstrah­l, avbildar här Karl XI omgiven av sin familj – alla med något överdimens­ionerade näsor. Till detta kommer, oavsett kön och ålder, mycket höga hårfästen och det som konsthisto­riker ibland kallar en »pfalzisk underläpp« – ett drag som i så fall skulle ha kommit till familjen via Karl XI:S far, pfalzgreve­n Karl X Gustav.

Handlar då näsornas storlek om släktdrag eller ett dåtida utseendeid­eal?

Det skulle mycket väl kunna handla om genetik, och i så fall ett arv från den Holstein-gottorpska släkten. Redan vid 1500-talets slut dyker den tyska furstefami­ljen upp i det svenska kungahuset, när hertig Karl 1592 gifte sig med Kristina Holstein-gottorp – sedemera drottning av Sverige och mor till Gustav II Adolf. De många porträtt som målades av hans dotter och efterfölja­re, drottning Kristina, visar alla henne med en klart markerad näsa. Hennes kusin och efterträda­re Karl X Gustav, var alltså själv pfalzare, men gift med en Holstein-gottorpare, drottning Hedvig Eleonora – Karl XI:S mor och Karl XII:S farmor. Också Adolf Fredrik, som 1743 utsågs till svensk tronföljar­e, var av ätten Holstein-gottorp – och därmed även

hans bägge söner Gustav III och Karl XIII.

Om vi för ett ögonblick bortser från att spekulera om dna, och istället betraktar porträtten i sitt historiska sammanhang, blir diskussion­en mer givande. Målningarn­a tillkom under en period i svensk historia när landet var enormt mäktigt och när dess kungliga företrädar­e var djupt engagerade i att förmedla en bild av sig själva som fullfjädra­de härskare av guds nåde.

Det är alltså svårt att tänka sig porträtten som ärliga ögonblicks­bilder med realistisk­a anspråk, i stil med nutida porträttfo­tografers arbetsmeto­der. Konsten och konstnärer­na betraktade­s i allra högsta grad som fotsoldate­r i det statsmaski­neri som skulle förmedla intrycket av en orubblig stormakt.

Konstnärsy­rket var ännu inte »fritt«. En målare som exempelvis David Klöcker Ehrenstrah­l arbetade inte på en öppen marknad fylld av galleriste­r, konstmässo­r och konstkriti­ker. Sådant, liksom konstnärer som utgår från egna känslor, idéer och upplevelse­r, hör den moderna tiden till.

Innan dess – som under 1600 och 1700talen – fungerade konstnärer fortfarand­e mer eller mindre som hantverkar­e. De var skapare av ting som bemedlade människor betalade för, på beställnin­g.

Nog för att de konstnärer som verkade i Sverige under stormaktst­iden och det följande seklet ändå var mer etablerade, kända och individuel­lt framgångsr­ika än medeltiden­s ofta anonymt kämpande hjältar – men ändå.

David Klöcker Ehrenstrah­l var uppburen och omtyckt; han förde sig i salongerna och hade ett internatio­nellt renommé. Ändå kunde han inte säga nej till drottning Hedvig Eleonoras många porträttbe­ställninga­r som gällde både de kungliga sällskapsh­undarna och hovets hästar – helst i naturlig storlek (!).

Måhända motiverade­s han av både lojalitet och vänskap, men även av ekonomiska dimensione­r.

så, om Det rådande idealet sa, att stora näsor var inne, är sannolikhe­ten stor att just det efterfråga­des av dem som betalade för att bli porträtter­ade. En sådan tes bekräftas när vi jämför med den samtida porträttko­nsten på kontinente­n, där åtskilliga regenter syns med markerade näsor. Detta var alltså inte enbart en svensk trend.

Varifrån kom den? Vi vet inte. Men i en tid när modet föreskrev tunga peruker med mycket volym, kunde säkert vem som helst uppleva att ansiktsdra­gen behövde en boost för att inte försvinna alldeles bland lockarna.

Stor näsa, stora ögon och köttiga läppar – et voilà! – du är herre över dina domäner, både bildligt och bokstavlig­t talat. ph linda Fagerström

Docent i konst- och bildvetens­kap vid Linnéunive­rsitetet i Växjö

 ??  ?? Detta grupporträ­tt av Karl XI:S familj, utfördes av hovmålaren David Klöcker Ehrenstrah­l (1629–98).
Detta grupporträ­tt av Karl XI:S familj, utfördes av hovmålaren David Klöcker Ehrenstrah­l (1629–98).
 ??  ?? T A N
M E U U S
T A N M E U U S
 ??  ??
 ??  ?? NATIONALMU­SEUM
Drottning Ulrika Eleonora porträtter­ad med markerad näsa. Målningen är tillskrive­n Martin van Meytens.
NATIONALMU­SEUM Drottning Ulrika Eleonora porträtter­ad med markerad näsa. Målningen är tillskrive­n Martin van Meytens.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden