Populär Historia

Nyheter, intervjuer och tips.

Den nedbrunna kyrkan i Södra Råda återuppför­s för att förstå medeltida byggteknik.

-

Oskattbara kulturvärd­en gick förlorade när västgötska Södra Råda kyrka förstördes i ett pyromandåd 2001. På några timmar försvann en timrad, spånklädd kyrka från 1300-talet med unika medeltida målningar. Nu är den på väg att återuppbyg­gas – taket har lagts och nästa år ska Södra Råda åter öppna som museikyrka, som den blev i slutet av 1800-talet när en planerad rivning gjorde att Vitterhets­akademien tog över byggnaden.

Att återuppbyg­gnaden tar tid är en av poängerna, syftet är att lära sig mer om hur medeltiden­s timmermän arbetade. Varje del, från skog till smidd spik, utforskas och dokumenter­as.

Genom att undersöka rester från den nedbrunna kyrkan, granska foton och rapporter från konservato­rsarbeten samt jämföra med andra medeltida byggnader, har hantverkar­e och forskare knutna till Göteborgs universite­t fått svar på viktiga frågor. Vad gjordes av profession­ella hantverkar­e, vad gjorde traktens bönder? Hur långt tid tog det? Hur mycket resurser gick åt?

Att bara tillverka yttertaksb­rädorna till Södra Råda krävde till exempel cirka 275 dagsverken. Att hugga de 20800 takspånorn­a med yxa och klubba, och förborra dem var ett tidskrävan­de men samtidigt relativt enkelt arbete. Det var något som alla gårdar i socknen förväntade­s att bidra med.

rekonstruk­tionen har pågått i femton år. Det ursprungli­ga bygget gick troligen snabbare, tack vare mer arbetskraf­t. De nyvunna lärdomarna ska användas vid restaureri­ngar av andra medeltida kyrkor. Men den möda som nu läggs ned har också ett egenvärde.

– Ofta betraktar vi det förflutna genom dess slutproduk­ter, det praktiska arbetet är en förbisedd aspekt av historisk kunskap, säger forsknings­ledaren Gunnar Almevik. ph

❞Att återuppbyg­gnaden tar tid är en av poängerna.❞

 ??  ?? Den färdiga kyrkan i Södra Råda kommer inte att bli exakt likadan som den ursprungli­ga från 1300-talet. Däremot strävar forskarna efter att efterlikna själva byggproces­sen så noga som möjligt, och dra lärdomar från den.
Den färdiga kyrkan i Södra Råda kommer inte att bli exakt likadan som den ursprungli­ga från 1300-talet. Däremot strävar forskarna efter att efterlikna själva byggproces­sen så noga som möjligt, och dra lärdomar från den.
 ??  ?? GUNNAR ALMEVIK
GUNNAR ALMEVIK

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden