Populär Historia

HALLÅ DÄR ...

-

DAVID aktuell LINDÉN, med boken historiker Stockholms och rum blodbad. för 500 Avrättning­arna år sedan nu i höst. ägde Vad är nytt i din bok?

– Jag tar ett helhetsgre­pp och förklarar förloppet som ledde fram till händelsern­a 1520. Jag har med den senaste forskninge­n och omtolkar tidigare anekdoter.

se Vilken hade blodbadet betydelför Gustav Vasa?

– Om det inte hade varit för massavrätt­ningarna hade han varit en i mängden av alla frälsemän under kampen om unionen. Han hade turen att inte vara i Stockholm, och fick genom sitt namn en naturlig ledarposit­ion eftersom han blev den mest seniora överlevare­n.

Hur ska skulden fördelas mellan ärkebiskop Gustav Trolle och kung Kristian II?

– Trolle krävde kompensati­on för att han hade avsatts av Sten Sture och fått sin borg nedbränd, men det var Kristian som insåg att kättarna kunde rensas ut. Dessutom var det kungen som såg till att avrättning­arna trappades upp. Var inte de inbjudna festdeltag­arna misstänksa­mma?

– De trodde att amnestin, som hade utlovats skriftlige­n, skulle gälla. Idag skulle de kanske använda den politiska klyschan »vi har varit naiva«.

Fanns det en motsättnin­g mellan danskar och svenskar vid den här tiden?

– Det fanns inte den sortens nationalis­m som finns idag. Man var lojal mot sin by och socken. Eliten kunde spela på »rädslan för den andre« för att få ett folkligt stöd. Därför fanns danskhatet hos Sturarna trots att de själva inte hade något emot att handla eller gifta sig med danskar. anna larsdotter

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden