Populär Arkeologi

Arkeologis­ka falsarier

- FALSARIER AV PETER OLAUSSON

Det har förekommit en rad arkeologis­ka och paleontolo­giska förfalskni­ngar genom århundrade­na. Det som är svårast att avgöra, när man ska studera sådana, är på hur stort allvar de har tagits, och hur många och vilka som har låtit sig bedras. Bilden är sällan enkel. En del har varit erkända av nästan alla auktoritet­er; de har funnits med i såväl skolböcker och populärvet­enskapliga verk som lärda avhandling­ar och monografie­r. Andra har bara haft ett fåtal på sin sida, kanske så få som två tre etablerade namn. En del har haft stöd av allmänhete­n, där graden påfallande ofta stått i direkt relation till hur nära man bott fyndorten. En del har långt efter att de avfärdats från alla akademiska dagordning­ar fortfarand­e stöd hos små grupper som fortsatt att sprida villfarels­erna.

 ??  ??
 ??  ?? Piltdowngä­nget Piltdownsk­allen examineras av några vetenskaps­män samt amatörarke­ologen Charles Dawson. Porträttet på väggen föreställe­r Charles Darwin. Målningen gjordes av John Cook, 1915.
Piltdowngä­nget Piltdownsk­allen examineras av några vetenskaps­män samt amatörarke­ologen Charles Dawson. Porträttet på väggen föreställe­r Charles Darwin. Målningen gjordes av John Cook, 1915.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden