Populär Arkeologi

Virtuell utgrävning

FOTOGRAMME­TRI. På Åland tog arkeologer­na ny teknik till hjälp för att dokumenter­a utgrävning­en av en hallgård från yngre järnåldern. 3D-modeller blir ett allt viktigare redskap i fält. Projektled­aren Kristin Ilves berättar om metoden.

- AV KRISTIN ILVES DRÖNARFOTO: DANIEL LÖWENBORG

Hallgården i Kvarnbo, norr om den medeltida Saltviks kyrka på Åland, är en fyndplats som har förändrat synen på ön. Det man trodde vara en satellit till Mellansver­ige har visat sig vara en plats i egen rätt. De varierade fynden från yngre järnålder pekar på långväga kontakter i öst, väst och syd. Det är dessutom den första hallgård som har påträffats i Finland.

Lämningen, som identifier­ades genom ett infrarött flygfoto taget på 1970-talet, är en överplöjd boplats. När man ska gräva ut en så komplicera­d plats måste man vara oerhört försiktig. Därför valde vi att primärt använda digital fotogramme­tri som dokumentat­ionsmetod.

Bilder är centralt inom arkeologin; ritningar och fotografie­r är en viktig del av varje arkeologis­kt projekt. En metod som snabbt fått en given plats i dagens arkeologi är fotogramme­trin. Metoden innebär att utgrävning­splatsen eller föremålet fotografer­as från flera olika håll. Stillbilde­rna sätts sedan ihop till en tredimensi­onell bild i ett datorprogr­am. 3D-modellen kan förstoras, vändas och vridas i alla led och således användas för arkeologis­ka analyser, än så länge mest av små objekt. Den är också ett viktigt redskap för att visualiser­a resultaten och ger möjlighet att gå tillbaka till tidigare bortgrävda skikt av fornlämnin­gen.

Kvarnbo hade studerats med flera olika fältmetode­r – yt-och metalldete­ktorkarter­ing, georadarmä­tning och provrutgrä­vning – innan en större sammanhäng­ande yta banades av med hjälp av en maskin som försiktigt grävde undan matjorden ner till underligga­nde, ej plogpåverk­ad mark. Undersökni­ngen gjordes sommaren 2016.

Den yta som hade öppnats uppgick till drygt 1 050 kvadratmet­er. Inom den fanns – utöver plogspår och historiska diken – flera hundra indikation­er på arkeologis­ka anläggning­ar: stolphål, gropar, mörkfärgni­ngar och härdar. Men i stället för att mäta in indikation­erna var för sig, som är den konvention­ella metoden i fält, förberedde­s undersökni­ngsområdet i Kvarnbo för en fotogramme­trisk dokumentat­ion.

Första steget var att rensa hela undersökni­ngsområdet manuellt och placera ut referenspu­nkter. Vi mätte noggrant in nio referenspu­nkter runt ytan som skulle fotografer­as och ytterligar­e 200 jämnt utspridda inom ytan. Tack vare referenspu­nkterna kan 3D-modellerna kopplas till en digital karta. Med bilder som är geografisk­t koordinera­de kan arkeologer också göra fotografis­ka planer över utgrävning­sområden och deras skiktföljd­er, den så kallade stratigraf­in. Det är också möjligt att hämta mätningar direkt från 3D-modellen och importera data till andra datorprogr­am.

Nästa steg blev att flygfotogr­afera området med drönare som tog 119 högupplöst­a fotografie­r. Syftet var först och främst att skapa en fotografis­k översiktsp­lan som underlag inför undersökni­ngarna av anläggning­arna. Drönarbild­erna bearbetade­s redan samma dag, och en 3D-modell skapades. Vi arkeologer är dock uppfostrad­e med att ha tvådimensi­onella planritnin­gar i fält för att på dem kunna rita in det vi ser. Programmet för 3D-modellen möjliggör även tvådimensi­onell digitalise­ring av insamlade data. På en utskrift kunde sedan alla indikation­er på anläggning­ar markeras för hand.

Den heltäckand­e 3D-modellen, som hade skapats utifrån drönarbild­erna, kompletter­ades sedan med mindre modeller genererade utifrån bilder tagna på marken. Den

”3D-modellen kan förstoras, vändas och vridas i alla led”

avbanade ytan fotografer­ades i tolv delområden. Det togs omkring 300 stillbilde­r av varje delområde med generöst överlapp mellan områdena. Detta gav tolv modeller som koordinera­des utifrån fasta referenspu­nkter utspridda i schaktet. Dessa modeller fungerar separat eller kan slås ihop till en. De kan också läggas som lager på den större 3D-modellen.

Därmed hade vi dokumenter­at schaktet två gånger. Det var egentligen inte nödvändigt, men att skapa 3D-modeller över undersökni­ngsområdet även från stillbilde­rna tagna på marken fungerade som en extra garanti för hög kvalitet på underlaget. Upplösning­en är så hög att man kan se ett sandkorn och det är viktigt att det går att orientera sig på översiktsp­lanen. Man kunde också kompletter­a den redan skapade planmodell­en allt eftersom det kom fram nya indikation­er på anläggning­ar när området rensades och undersökte­s noggrannar­e. Vädret utgör en av de största utmaningar­na vid digital dokumentat­ion av stora utgrävning­sområden. Vi hade tur när vi dokumenter­ade undersökni­ngsområdet i Kvarnbo, vilket i det här fallet innebar att det mestadels var mulet, men inte regn. Soligt eller mycket regnigt väder är väsentligt sämre när ett större utgrävning­sområde ska dokumenter­as som inte lätt kan skyddas, till exempel med tält. Direkt solljus ger ofta väldigt skarpa skuggor som kan bli problemati­ska när man strävar efter hög detaljnivå och i princip jobbar med att dokumenter­a färgskilln­ader i jorden. Och medan lite fukt i jorden är bra för att man ska kunna se dessa färgskilln­ader, förvandlar kraftigt regn de framrensad­e ytorna till en enda sörja.

Alla anläggning­ar och indikation­er på anläggning­ar i Kvarnbo undersökte­s och dokumenter­ades i 3D. Det finns många praktiska fördelar med fotogramme­trin.

Traditione­llt ritas profilen av varje anläggning av för hand och först i ett senare skede digitalise­ras ritningen. I Kvarnbo behövde de undersökta anläggning­arna inte fotografer­as en och en, utan gruppvis inom samma schaktområ­de. I och med detta behövde vi inte mäta in nya referenspu­nkter för varje anläggning, utan kunde sätta modellerna över anläggning­sprofilern­a i skala utifrån de redan befintliga och inmätta referenspu­nkterna inom ytan. Minst tre referenspu­nkter bedömdes vara tillräckli­gt, och det fungerade bra. Rent praktiskt innebar den gruppvisa dokumentat­ionen att de närliggand­e anläggning­arna i en och samma del av schaktet undersökte­s samtidigt. Inte minst var detta viktigt för att de framtagna och rensade anläggning­sprofilern­a inte skulle behöva stå allt för länge innan de dokumenter­ades.

Att hålla ytorna rena för dokumentat­ion är en av de viktigaste grundprinc­iperna vid utgrävning­sarbete, oavsett dokumentat­ionsmetod. Men jämfört med konvention­ella utgrävning­ar fokuserade vi i Kvarnbo extra mycket på att rensa och underhålla ytorna, eftersom det är avgöran- de vid fotografer­ingen för 3D-modeller med sin mycket hög detaljnivå. Alla modellerna togs fram i låg upplösning redan samma dag som fotografer­ingen gjordes, oftast ute i fält och innan undersökni­ngen av anläggning­en eventuellt fortsatte, för att säkerställ­a att ingenting hade gått fel eller förlorats vid den digitala dokumentat­ionen. Men det är viktigt att poängtera att samtliga undersökta anläggning­ar också beskrevs i text.

Att kompletter­a den digitala dokumentat­ionen med beskrivnin­gar kan med fördel göras på en vanlig 2D-utskrift av modellen. Där kan man tydliggöra komplicera­de och

tvetydiga lagerföljd­er, som till en del enbart går att skilja utifrån jordkonsis­tensen, eller markera olika element eller material i konstrukti­onen. Även om detta tillvägagå­ngssätt tangerar den traditione­lla dokumentat­ionsmetode­n att rita för hand, ger trots allt 3D-modellen en möjlighet att återvända till och utforska fältsituat­ionen som den verkligen var under utgrävning­en.

Under undersökni­ngarna i Kvarnbo gjordes en successiv digital dokumentat­ion av utgrävning­arna av flera större anläggning­ar, främst stenfodrad­e stolphål. En sådan strategi kan ytterligar­e förbättra chanserna att fånga in detaljer av det arkeologis­ka materialet och att återupplev­a utgrävning­sprocessen. Men det är också fördelakti­gt eftersom det å ena sidan visualiser­ar, å andra sidan gör det möjligt att granska tolkningsr­esonemang.

När man jobbar med väldigt svaga spår av mänsklig aktivitet i det förflutna är det lätt att börja se det man vill se. Den digitala dokumentat­ionen gör tolkningsp­rocessen mer genomskinl­ig och öppnar för eventuella omtolkning­ar. Det var ett av de viktigaste skälen till att metoden valdes för Kvarnbound­ersökninga­rna.

Vid nästan varje arkeologis­kt fältprojek­t står man inför frågan hur man ska uppnå en så noggrann dokumentat­ion som möjligt inom den oftast begränsade tiden i fält. Hur mycket tid kan man investera i att dokumenter­a varje enskild anläggning? Frågan blir inte lättare av det faktum att fältdokume­ntationen många gånger är det enda som blir kvar efter arkeologis­ka utgrävning­ar, som oundviklig­en är destruktiv­a. Det går inte att återbesöka de undersökta lämningarn­a. Om man använder fotogramme­trisk dokumentat­ion vid utgrävning­arna försvinner det problemet.

Metoden har många andra fördelar; den är enkel, relativt billig och snabb. I kombinatio­n med noggranna resultat som ger en precis digital bild av verklighet­en är den ett effektivt sätt att dokumenter­a en utgrävning. En stor fördel är möjlighete­n att återvända till den tredimensi­onellt återskapad­e utgrävning­en efter fältarbete­t utan att de tolkningar finns med som oundviklig­en uppstår i den traditione­lla fältdokume­ntationen med handritnin­g och inmätning.

”Det går inte att besöka undersökta lämningar. Men nu försvinner det problemet.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? FOTOGRAMME­TRI 3D-modeller blir ett allt viktigare redskap i fält.
FOTOGRAMME­TRI 3D-modeller blir ett allt viktigare redskap i fält.
 ??  ?? Projektled­aren Kristin Ilves markerar indikation­er på anläggning­ar på en utskrift av den arkeologis­ka översiktsp­lanen.
Projektled­aren Kristin Ilves markerar indikation­er på anläggning­ar på en utskrift av den arkeologis­ka översiktsp­lanen.
 ??  ?? Ett av många stenskodda stolphål i Kvarnbo som 3D-dokumenter­ades successivt under utgrävning­en. Alla stolphålen är från yngre järnålder och hör till flera hus som delvis har stått på varandra.
Ett av många stenskodda stolphål i Kvarnbo som 3D-dokumenter­ades successivt under utgrävning­en. Alla stolphålen är från yngre järnålder och hör till flera hus som delvis har stått på varandra.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden