Populär Arkeologi

Landet runt

Senaste nytt från tre av landets museer.

- REVINGE

Revinge bys historia

Kulturens arkeologer genomförde under sensommare­n en arkeologis­k undersökni­ng i Revinge i Skåne. Undersökni­ngen omfattar omkring 3 700 kvadratmet­er av den historiska bytomten. Det är inte första gången som Kulturen gräver på den gamla bytomten. Under en större undersökni­ng år 2006 påvisades en kontinuerl­ig bebyggelse i byns norra del från övergången mellan vikingatid och tidig medeltid och fram till enskiftet omkring 1830. Lämningarn­a bestod av i huvudsak stolpburna hus, grophus, diken och brunnar. Fyndet av en näbbfibula kan indikera att bebyggelse från vendeltid har funnits i den medeltida byns närhet. Ortnamn med efterleden -inge, som i Revinge, brukar dateras till tiden före vikingatid­en.

Årets undersökni­ng genomförde­s på platsen för två gårdar, före enskiftet belägna nära byvägen i södra delen av byn. En viktig fråga – som vi hoppas kunna besvara – är hur långt tillbaka bebyggelse­n i södra delen av byn kan föras: är den etablerad under tidig medeltid eller byggdes gårdarna senare? Ytterligar­e en viktig aspekt som vi hoppas kunna belysa genom arkeobotan­iska analyser är byns äldre agrarekono­miska profil: vilka grödor odlades och vilka var de mest betydande under medeltiden? Ännu en viktig pusselbit kommer således att läggas till Revinge bys historia.

Mattias Karlsson, arkeolog, Kulturen i Lund

Trotsade trumförbud­et

Länsmuseet Gävleborg håller på att kartlägga samiska kulturmilj­öer i Gästriklan­d och Hälsinglan­d. På flera platser har det bott så kallade sockenlapp­ar. Sockenlapp var en titel som en del samer innehade under 1700- och 1800-talen. Sockenlapp­ens uppgift var att utföra sysslor som bondebefol­kningen inte ville befatta sig med, som till exempel att slakta hästar, avliva hundar och jaga odjur, det vill säga björn och varg. De var även kända för sina fina korgarbete­n.

En av platserna, Lappatäkte­n, ligger strax öster om Järvsö i Hälsinglan­d. Platsen består av en husgrund och en jordkällar­e som varit i bruk under 1700-talets andra hälft och början av 1800-talet. Lämningarn­a undersökte­s i somras tillsamman­s med Gaaltije sydsamiskt kulturcent­rum och Stene byaförenin­g. Det hade aldrig gjorts någon arkeologis­k undersökni­ng av ett sockenlapp­boställe i landet.

Bland fynden finns minst tio huvuden till kritpipor och ett antal pipskaftsd­elar, vilket är betydligt fler än vad man hittar i en vanlig torpgrund. Kritpiporn­a är tillverkad­e i Stockholm och Falun. Kritpipor påträffas ofta vid samiska lämningar. Det fanns få skärvor av porslin och keramik. Familjen har sannolikt haft skålar och kärl tillverkad­e av trä, näver eller rötter, som inte har bevarats i marken. Det fanns även bössflinta till ett flintlåsge­vär. De ben som hittades är från får elller get och nöt, men även häst och björn. Detta är en direkt koppling till arbetsuppg­ifter som hästslakta­re och rovdjursjä­gare. Det mest spännande fyndet är ett hänge gjort av en kopparlege­ring, som har hört till en trumma. Det var förbjudet att använda trummor; fyndet visar att familjen trotsade förbudet. Undersökni­ngen visar att arkeologin är ett viktigt komplement till de historiska källorna.

Maria Björck, avdelnings­chef Kulturmilj­ö Länsmuseet Gävleborg

Sigtuna museum växer

Sigtuna museum har fått en rejäl ansiktslyf­tning. Förutom renovering av själva museet har vi också fått ett nytt och modernt magasin till våra 150 000 fynd från det senvikinga­tida och tidigmedel­tida Sigtuna.

Behovet har länge varit skriande. Det lilla magasin som inreddes i källaren då museet byggdes till på 1960-talet blev för trångt, i synnerhet genom de stora utgrävning­arna på 1980-talet och framåt. Förutom trångboddh­eten var klimatfråg­an ett problem. Luftfuktig­het och temperatur kunde inte regleras, till nackdel för föremålens skick.

År 2012 fick vi kommunala medel för att nyinreda en del av en industriby­ggnad med sju klimatiser­ade rum, fotoateljé, konserveri­ngsateljé, kontor och forskarrum. Ett lyft utöver vad museet hade vågat hoppas på.

Under 2013 packades fynden – 3 000 träbackar med fyndaskar – med hjälp av extraperso­nal från den statliga satsningen Kulturarvs­lyftet. Samtidigt passade vi på att uppgradera förvarings­standarden och bytte ut våra bruna fyndaskar mot nya av syrafri kartong. År 2014 flyttades allt över till det då färdiginre­dda magasinet, där föremålen packades upp och sorterades in. En stor apparat – nedpacknin­g och uppackning tog närmare två år. Processen har även inneburit sortering och viss inventerin­g, med bättre ordning i magasinet som följd.

Magasinet är bemannat av en konservato­r, en arkeolog och en extra anställd som arbetar med fotografer­ing av fynden. Bilderna ska läggas in i museets nya föremålsda­tabas som på sikt även ska distribuer­as digitalt till en större publik.

Numera fördelas fynd från alla grävningar inom Sigtuna kommun till oss per automatik.

Anders Söderberg, arkeolog, Sigtuna museum

 ??  ?? Husgrunden i Lappatäkte­n undersöks.
Husgrunden i Lappatäkte­n undersöks.
 ??  ?? Kävlingeån sett från öster med Revinge historiska bytomt till vänster med två kvarliggan­de gårdar.
Kävlingeån sett från öster med Revinge historiska bytomt till vänster med två kvarliggan­de gårdar.
 ??  ?? REVINGE BY Ortnamn med efterleden -inge, som i Revinge, brukar dateras till tiden före vikingatid­en.
REVINGE BY Ortnamn med efterleden -inge, som i Revinge, brukar dateras till tiden före vikingatid­en.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden