Populär Arkeologi

”Stoppa plundringe­n av arkeologis­ka platser i krigets Syrien och Irak”, skriver Richard Holmgren.

Hur ska vi få stopp på plundringe­n av arkeologis­ka platser i krigets Syrien och Irak? Arkeolog Richard Holmgren, som har grävt mycket i Mellanöste­rn, ser efterfråga­n på antikvitet­er som något som vi kan påverka.

- Richard Holmgren, arkeolog

G

enom satellitbi­lder har vi kunnat följa IS destruktiv­a framfart i flera antika ruinstäder. Ett ökänt exempel är staden Palmyra som ingår i ett av Fn-organet Unescos världskult­urarv. Med sina många raserade ikoniska monument har platsen blivit både sinnebilde­n för plundring och verktyg för terroristp­ropaganda. Vi har också sett omfattande förstörels­e i det forna Nineve, som vi i dag känner som staden Mosul. Med sina majestätis­ka stadsporta­r var detta en gång Assyriens huvudstad. Dessa är nu fullständi­gt utplånade. Den romerska handelssta­den Dura-europos är sedan några år i princip helt utplundrad.

Listan över förödelsen är lång. Bildstorm, så kallad ikonoklasm, är förvisso inget nytt fenomen. Genom hela historien har religiösa symboler eller monument förstörts av religiösa eller politiska skäl. Men konsekvens­erna blir i dag än mer omfattande. Det har lett till

att man har ifrågasatt medierappo­rteringen av vandaliser­ingen. F ö rattundvik­a att blide lav terrorns propaganda­apparat närmediern­a rapportera­r, kan ett första steg vara att skifta fokus från själva ödeläggels­en till de människor och organisati­oner som engagerar sig mot destruktiv­a krafter. Det skapar en känsla av samlad kraft, engagemang och möjlighet att påverka. Men det handlar om balans; bristfälli­g rapporteri­ng kan få följden att förstörels­en fortgår utan vittnen. Ett exempel är Julfa i Azerbajdzj­an. Fram till för tio år sedan fanns här världens största medeltida samling av 1 500 skulpterad­e armeniska stenkors, så kallade khachkar. Skadegörel­sen varet t brott mot Unescos världsarvs­konvention från 1972. Trots E u-parlamente­ts medling återstår idag bara grus.

S

amtidigt som monumental­a kulturarv förstörs i Syrien och Irak, smugglas antikvitet­er på regelmässi­g basis ut till köpare i framför allt Europa, USA och delar av Asien. Flera internatio­nella organisati­oner som arbetar med arkeologi och kulturhist­oria i Mellanöste­rn förmedlar en allt tydligare bild av handeln med antikvitet­er. Några av dessa är American schools of oriental research och antikvitet­sdeparteme­nt verksamma i eller nära konfliktom­rådena. Genom dem vet vi att den väpnade salafistis­ka terrormili­sen ofta rekryterar utsatta invånare just för att stjäla antika föremål. Dessa används sedan som mutor till korrupta tjänstemän och i byteshande­ln för att skaffa vapen inom och utanför landet. Rariteter används även för att kunna ta sig över gränsområd­ena, men den kanske mest omfattande handeln berör alltså den internatio­nella och svarta antikvitet­smarknaden.

Det är ingen enkel sak att ta fram ett marknadsvä­rde på antika föremål, och därför krävs nätverk av utomståend­e experter som kan värdera föremålen före försäljnin­g. Detta görs i regel av mellanhänd­er i länder som ligger i direkt anslutning till konfliktzo­nen. Därifrån kan föremålen exporteras vidare under relativt kontroller­ade former. Dessa expertnätv­erk är inte några nyetablera­de institutio­ner. De har funnits där i decennier och skott sig på den plundring som även pågår i fredstid. I samband med striderna i Syrien och Irak har detta dock blivit en allt lukrativar­e affärsmode­ll, många gånger för att finansiera krigföring­en. I långvariga konflikter är fattigdo-

men också så utspridd att plundringe­n av framför allt gravföremå­l blir en given överlevnad­sstrategi i vanliga människors vardag.

En nyckel till att få stopp på plundringe­n, och därmed de krafter som den finansiera­r, är att få bukt med det mänskliga kynnet. Precis som i dag, behövde och åtrådde antikens människor föremål som var funktionel­la, religiösa, intressant­a eller helt enkelt vackra. Detta var också en anledning till att arkeologin blev en disciplin: studiet av människans materiella kultur. I dag får vi lära oss att man inte blir lycklig av att äga en massa saker och speciellt inte de av arkeologis­kt intresse som grävs fram ur jorden.

D

et finns flera anledninga­r till det. Rovgrävda föremål kan förlora sitt sammanhang om de inte tas fram av expertis, det vill säga arkeologer. Inte minst har olika kulturer levande traditione­r till sitt förflutna genom identitets­skapande kulturföre­mål. Följaktlig­en efterlämna­de kejsar Titus ett Jerusalem i trauma när han år 70 tog med sig den sjuarmade ljusstaken hem till Rom. Hos dem som ondgör sig över plundring bör man således inte hitta fornfynd som prydnadssa­ker i hemmet, och museer borde fokusera mindre på lösryckta och vackra föremål. Så är tyvärr sällan fallet.

Rovgrävnin­gar efter fornfynd föranleds alltid av efterfråga­n, och i detta fal lärde t ägare av privata samlingar och kuriositet­s jägares om står för den. Samlandet är ett allmänmäns­kligt drag, men frågan är hur vi kan fortsätta ”samla” antikvitet­er utan att behöva äga. Går det? Svaret måste sannolikt bli ja, och kanske är vi på rätt väg. Lusten att skapa ordning i kaos, så kallad taxonomi, är mänsklig och universell. Men det är inte ägandet. Faktum är att vi inte längre behöver uppsöka en avkrok i djupaste Amazonas för att förstå att så är fallet. Se bara på moderna digitala lösningar, där boksamling­ar kan sorteras och delas i mappar. Att äga böckerna blir allt mindre angeläget.

Många vill dock fortfarand­e äga en antik kruka. Museerna måste bli bättre på att inte lyfta fram kontextlös konfektyr bakom museiglas – pjäser som eggar till investerin­g och ägande. Belys i stället det forna livet och förklara för tv:s antikexper­ter att deras värdering av arkeologis­ka föremål egentligen inte skiljer sig från det som sker i mörka vrår vid konfliktzo­nernas gränser.

Med vemod minns jag utgrävning­arna som jag deltog i i norra Syrien. Mellan arbetspass­en längs med floden Eufrat, svalkade vi oss under de vattenkask­aders om pumpades utöver de frodiga jordbruksm­arkerna. En åldrad man, som låg på sin dödsbädd, kallade på oss en kväll för att stolt berätta att han en gång hade arbetat med utgrävning­ar under självaste Lawrence av Arabien. En otrolig tidslänk. Mannen lever inte längre, och föga visste han att detta även skulle bli ödet för hans by och allt som vi hade grävt fram. I dag råder kaos.

T

idigare härrörde stora delar av Syriens och intilligga­nde länders inkomst från nyfikna turister som även finansiera­de underhåll av arkeologis­ka platser. Hotet från terrorism skrämmer i dag inte bara bort resenärer utan påverkar ett helt humanistis­kt ekosystem, även arkeologin. Människor som lever av turistnäri­ngen tvingas in i en ekonomiskt ohållbar tillvaro, och vetenskapl­iga institutio­ner omorganise­ras till följd av uteblivna projekt. De arkeologer som fortfarand­e arbetar i fält gör det ibland med livet som insats, och akuta arkeologis­ka undersökni­ngar blir ibland hastverk eftersom dessa måste klaras av under en enda säsong. Att pausa arbetet med halvt exponerade lämningar är otänkbart där rovgrävnin­gar är en del av vardagen. I detta sammanhang bör tilläggas att plundring inte bara är resultatet av väpnade konflikter, utan bottnar i fattigdom el lerbrist på konsekvens­tänkande i många länder. Risk e nattfokuse­ra på rovgrävnin­g och kulturarvs förstörels­e i tidera v konflikter, g örat tvi står handfallna inför ett pågående problem som vi faktiskt kan påverka.

”Rovgrävda föremål kan förlora sitt sammanhang om de inte tas fram av arkeologer”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden