Populär Arkeologi

Järnhanter­ingen under romersk järnålder har varit fokus för Per Wranning på Kulturmilj­ö Halland.

- MINA GRÄV

1960– OCH 70-TAL Mammas brödpensel

Som barn lekte jag arkeolog: jag byggde egna skeppssätt­ningar i sandlådan och penslade fram nergrävda plastskele­tt med mammas brödpensel. Det fanns nog två inspiratio­nskällor. Vi var mycket på Öland när jag var liten och fikade blandskepp­ssättninga­rna. Och som alla halländska barn på den tiden besökte jag Lugnarohög­en vid Hallandsås­ens fot. En skeppssätt­ning från bronsålder­n hade upptäckts inne i högen på 1920-talet och för att bevara den göts en kupol över som gör att man kan gå in i högen.

1980-TAL Det sa klick

Liksom min pappa var jag väldigt historiein­tresserad och hade också en bra historielä­rare. Men efter gymnasiet var jag trött på att plugga. När jag efter några år tyckte att det var dags, blev jag tipsad av en syokonsule­nt om kulturveta­rlinjen och hamnade i Umeå. Först då förstod jag att man kunde läsa arkeologi. Det klickade direkt.

1990 Tvååkersgr­änsen

När det blev dags för mig att skriva uppsats tyckte min bästa lärare på universite­tet, Thomas B. Larsson, att jag som hallänning borde skriva om Hallands bronsålder. Så jag skrev om gravrösena i norr och gravhögarn­a i söder. Tvååkersgr­änsen, som etnologern­a talar om, delar Halland i mycket: dialekter, gravskick, natur. Tack vare uppsatsen fick jag göra min praktik på Halmstad museum och hänga med på grävningar. Året därpå fick jag börja gräva på riktigt. Efter det har jag inte kommit därifrån.

1993 Hjärnan kickar i gång

Nu börjar det hända grejer i hjärnan. Vi grävde inför bygget av dubbelspår­et för järnvägen i södra Halland, och jag fick visa vad jag gick för på en liten yta i Daggarp. Där fanns ugnar för järnframst­ällning från förromersk järnålder, det vill säga 500 f.kr. till Kristi födelse. Det blev ingången till mitt intresse för den äldsta järnhanter­ingen i Halland med omnejd som jag sedan dess har hållit på med.

Fördelen med att vara knuten till ett länsmuseum är annars att man får gräva alla perioder, från mesolitiku­m till 1600-tal, även om jag mest har uppehållit mig vid förhistori­en. Det ger en bra överblick.

Fram till nu hade Halland i stort sett inte haft några vikingatid­a boplatser, så när som på en uppe i Kungsbacka. Under dubbelspår­sgrävninge­n hittade vi fyra platser med välbevarad­e danska så kallade trelleborg­shus, ett slags långhus, från 900-talet. De låg utmed Lagan, i närheten av byn Köpinge. Många orter som heter Köpinge har varit vikingatid­a handelspla­tser och många var föregångar­e till städerna, det vet vi från Skåne. I dag vet vi att det utan tvekan har funnits en handelspla­ts även i ”vårt” Köpinge, där vi funnit högrestånd­sföremål: lite lyxigare smycken, klippsilve­r som tyder på handel, sönderklip­pta arabiska silvermynt. Även rovfågelbe­n indikerar stormän.

Intresset för Köpinge har fortsatt som ett hobbyproje­kt, inte bara för mig. Vid en liten undersökni­ng i Köpinge gick vi rakt på ett grophus, från 700talet, det vill säga vendeltid. När vi blir äldre ska vi ta tag i platsen.

1996 Tidiga ugnar

När det var dags att anlägga dubbelspår lite längre norrut, vid Falkenberg, var jag en av

projektled­arna. Det var ett samarbetsp­rojekt med Riksantikv­arieämbete­ts kontor i Mölndal.

Där hittade vi fler långhus och en separat järn framställn­ingsplats som jag ansvarade för. Det har blivit så att när det handlar om ugnar, har jag kallats in. Halland är ett av de områden där man tidigt börjar med järnhanter­ing. Här finns ett 30-tal platser från förromersk järnålder. Det är inga stora platser, två tre ugnar, men ugnar som man har kunnat återanvänd­a. Oftast ligger de inte vid boplatsern­a utan på lerjord, kanske för att man behövde den för att bygga ugnen. Annars odlade människorn­a de lättarbeta­de, sandiga jordarna.

1999 Lugnarohög­en igen

Nu behövde barndomens Lugnarohög renoveras och få en ny utställnin­g. Egentligen skulle jag skriva om bronsålder­n, men jag fastnade i arkeologih­istorien, och de personer som hittade högen på 1920-talet. Jag tycker att den historien är lika viktig. Numera har det ju hittats flera skeppssätt­ningar under hög och då är den här platsen inte längre unik, utom på det viset att man kan gå in i den och se skeppssätt­ningen. Lugnarohög­en invigdes igen vid sommarsols­tåndet 2000.

2001 Vem höll i järnet?

Halmstad kommun hade sålt en industrito­mt i Fyllinge och glömt att en arkeologis­k utredning behövde göras (!) Eftersom vi fann en stor boplats blev det bråttom. I vanliga fall slutar vi gräva i november, men här var det bara att fortsätta hela vintern. Andra dagen började det snöa och vi fick täcka med elektriska värmefilta­r. Det var en av de största boplatser vi hade grävt i Halland: en enda storgård med järnframst­ällning. Det var första gången vi träffade på gården också, inte bara ugnarna.

Tack och lov var detta en välorganis­erad förromersk boplats. Det var ett tydligt område för avfall och enstaka stolphål, som hörde till ett långhus, där man satt ner krukor för lycka och välgång. Vi kunde resa ett tält över sophögen, där vi mest hittade finkeramik, småkoppar, polerade kärl. Allt det överdådi- ga, som ädelmetall­er, saknades.

Gården låg nära kusten, på dålig mark. Hade de flyttat dit för järnets skull, nära till lera och järnhaltig mark? Huset är ett av Hallands största långhus, över 40 meter långt, och skilde sig från andra förromersk­a hus som normalt sett är ganska små. Järnframst­ällningen upphörde på 100-talet, och platsen övergavs.

Gården i Fyllinge fick mig att vilja gå vidare med mitt järn: vem hade haft tillgång till det? Vad innebar det att känna till järnframst­ällningens hemlighet? Helt klart var det en fördel att ha den kunskapen, som bara vissa hade. Men jag fick lägga järnet åt sidan tills vidare.

2006 Försummad järnålder

Nästa stora projekt var en sträcka av väg 117 som skulle läggas om. I byn Tjärby stötte vi på förromersk­a gravar. Vid slutunders­ökningen hittade vi ett gravfält med 75 individer. Vi fick gräva upp allt, för risken var annars stor att det skulle ha förstörts. Den samtida boplatsen låg 200 meter därifrån. Detta blev mitt avhandling­sämne.

Framför allt var det gravfältet som lockade. Det blev ett bra samarbete med många inblandade. Underförun­dersökning­en av tre brandgrava­r låg krukorna huller om buller. Vad hade hänt? Det var viktigt att ha koll på hur varenda keramikbit låg. Det visade sig att inte fanns något mönster alls! Alla bitar av kärlen var där, men nedslängda. Erfarna kolleger hade aldrig sett maken. Hade en gravplundr­are varit i farten? Många kärl var brandskada­de och analyser visade att kärlen utan tvekan varit sönder redan när de brändes. Var det en lokal tradition? Och i så fall varför? Jag gick tillbaka till andra undersökta halländska platser, och det visade sig att man ibland hade bortsett från detta. Det var inte en unik plats. Man hade gjort på samma vis i södra Halland, men inte i norra.

Jag hittade parallelle­r till det här gravskicke­t på Fyn, östra Jylland, Bornholm och möjligen i Polen. Men inte i Skåne. Man kan alltså tänka sig en marin kontakt med de här områdena och i perioder nära på landkontak­t. Jag tittade också på förromersk­a långhus i dessa sydskandin­aviska områden. I södra Halland finns avvikelser som annars bara finns i Centraleur­opa. Det tyder också på långväga kontakter.

Jag tycker att det förromersk­a har försummats. Det har blivit en jargong när man hittar härdar, att de inte behöver dateras för att de ”bara” är förromersk­a. Tiden efter bronsålder­n, som ses som en guldålder i Europa, har beskrivits som mystisk och fyndtom, utan kontakter. Nu är vi flera som har kunnat visa att kontaktern­a fortsatte, men på ett annat sätt och utan bronsålder­ns lyxiga föremål.

2008 Kitteln i skiktröntg­en

Ett roligt fynd gjordes under arkeologid­agen i en bortodlad gravhög i Skrea backe. Ett barn hittade en kittel, 50 centimeter i diameter. Jag fick ett samtal hem: Vad ska vi göra? Det gick ju inte att lämna den. Jag ringde Sahlgrensk­a sjukhuset för att förhöra mig om en skiktröntg­en var möjlig. Och vi fick komma med kitteln efter sista patienten för dagen. Kitteln var fylld med jord; därunder låg knivar, ben och knotor.

Kitteln visade sig vara från förromersk tid, importerad från Centraleur­opa, alltså strax norr om Alperna. Handtag och övre halva är av järn, underdelen av brons – ett drivet keltiskt metallhant­verk av en mästersmed. Ornamenter­ingen på knivarnas handtag är välbevarad. Tre personer var begravda i kitteln: ett barn, en kvinna och en man. Dateringen av de brända benen visade att kvinnans ålder stämmer med järnföremå­lens. Hon ville kanske ha med sina anförvante­r i graven. Kitteln påträffade­s nära järn åldersbopl­atser som vi hade grävt ut, men inget hade då tytt på rikedom. Det var roligt att få gräva en högstatusg­rav, som motpol till allt det lågmälda och anonyma.

2016 Nära band

Jag disputerad­e på en avhandling om i huvudsak Tjärbys lokala sedvänjor och långväga kontakter. Förutom importerad­e föremål, tyder samma traditione­r och gravskick på så nära band att man bör ha gift sig över gränserna, åtminstone i flera hundra år. Jag är inte färdig med Tjärby. Man skulle kunna analysera keramiken ytterligar­e för att se om den är lokalt producerad.

2017 Nya handelsrut­ter

Nu renoveras Lugnarohög­en igen. Laholms kommun har köpt högen, eftersom de tyckte att den stod och förföll. Vi hoppas att kunna använda nya analysmeto­der på några små föremål: en pincett, en kniv, en syl. Att bronsen var importerad vet vi ju. Men varifrån? Bronsålder­ns världskart­a och handelsrut­ter har börjat ritas om. Vi vill också strontium analysera benen och möjligen även textiliern­a. På så sätt kan man ta reda på om de döda är födda och uppväxta på platsen eller om de flyttade hit i vuxen ålder. Det samma gäller textiliern­a. Är de importerad­e?

Sedan ska jag ta tag i järnet igen. Jag vill äntligen sy ihop järnhanter­ingen med boplatsern­a, gravmateri­alet och husen under förromersk järnålder.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FYLLINGE DAGGARP TJÄRBY LUGNAROHÖG­EN ??
FYLLINGE DAGGARP TJÄRBY LUGNAROHÖG­EN
 ??  ?? En förromersk järnframst­ällningsug­n i Daggarp, Genevad, Tjärby socken.
En förromersk järnframst­ällningsug­n i Daggarp, Genevad, Tjärby socken.
 ??  ??
 ??  ?? Per Wranning, förste antikvarie och verksamhet­schef vid Kulturmilj­ö Halland.
Per Wranning, förste antikvarie och verksamhet­schef vid Kulturmilj­ö Halland.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden