Populär Arkeologi

Arkeologin står inför sin tredje revolution

-

Då jordbruk och husdjur blev viktiga, fick åker, äng och bete allt större värde. Den marken bodde de flesta på och livnärde sig av. Där ville ”alla” bygga och bo. Så var det förr och så är det i dag.

Först i slutet av 1900-talet börjar man förstå att den som vill veta något om det moderna samhällets rötter måste gräva ut åkermarken. Där ligger det dolda kulturland­skapet, tiotusenta­ls överplöjda hus och gårdar, hägnader och brunnar, offerplats­er och gravar med mera. Och det dolda kulturland­skapet är stort.

Då man grävde för Mälarbanan omkring 1990, kunde man visa att cirka 12 procent av banans sträckning genom åkermark var fornlämnin­g. Bara i Uppsala län motsvarar 12 procent av åkermarken 29 000 fotbollspl­aner. Vill man förstå samhällets rötter, så måste man med andra ord gräva snabbt och billigt, men också noggrant.

Först tog arkeologer­na grävmaskin­ister till hjälp för att snabbt avtäcka vad som dolde sig under plöjlagret. Sedan kom den digitala dokumentat­ionen och även den ökade grävningen­s tempo. I dag står arkeologin redan inför sin tredje revolution: fotogramme­trisk 3D-dokumentat­ionen. Den metoden är både snabb och överväldig­ande noggrann jämfört med dagens. Namnet är så nytt att det fortfarand­e är krångligt. Men om några år är det en del av det som alla menar med 3D-arkeologi.

Arkeologis­ka utgrävning­smetoder förnyas inte genom uppdragsar­keologin, som är den helt dominerand­e formen. Ingen länsstyrel­se ger en utgrävning­sfirma i uppdrag att förnya arkeologin­s metoder. Inom uppdragsar­keologins stora projekt använder man klokt nog existerand­e, redan beprövade metoder.

Det är därför Kristin Ilves artikel på sidan 10 handlar om en forsknings­grävning på Åland och inte om en uppdragsgr­ävning tvärs genom Gamla Uppsala. När hon skriver om sin utgrävning ”det man trodde vara en satellit till Mellansver­ige har visat sig vara en plats i sin egen rätt”, så har hon dubbelt rätt. Det som gäller landskapet, gäller också arkeologis­k metodutvec­kling.

 ??  ?? Flera stolphål och en härd i 3D.
Flera stolphål och en härd i 3D.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden