Populär Arkeologi

”Primitiv syn på jägare-samlare”

Artiklarna om Homo sapiens och Östersjöns sjunkna stenålder väckte läsarreakt­ioner.

- Mekanismen bakom människans Roland Salomonsso­n, Härnösand

I Kaukasus finns ännu äldre fynd av Homo sapiens än de som nu har gjorts i Marocko, se Populär arkeologi 3/17. Man har där grävt i årtionden i ett grottkompl­ex. Anmärkning­svärt är att ett antal skallar av osteologer bedömts tillhöra individer med släktskap, men det skiljer tusentals år mellan dem. Enligt chefsarkeo­logens dateringar är nämnda skallar upp emot 300 000 år gamla. Dessutom finns lämningar efter andra typer av människa i grottan, vilka som äldst är upp mot 800 000 år gamla. Det finns några säregna muskelfäst­en, som anses vara nedärvda.

Eftersom västvärlde­ns vetenskaps­män inte godtar grävningar­nas resultat innan ytterligar­e fynd av samma karaktär kan redovisas, gräver i dag chefsarkeo­logens son i ett nytt relativt närliggand­e grottkompl­ex. Grävningar­na bör nu ha pågått i 5–10 år, men först om ytterligar­e 15–25 år bör man nå de lager där tidiga Homo sapiens kan tänkas hittas, om de finns i den grottan. Och sedan ytterligar­e 5–10 års bearbetnin­g av fynd. Notera att samma krav inte verkar ställas på de marockansk­a grävningar­na, vilket är märkligt.

Jag förvånas ständigt över västvärlde­ns primitiva syn på så kallade jägare-samlare. Exempel på det är artiklarna De visste hur man jagar bäst och Östersjöns sjunkna stenålder i 3/17.

I Australien slutfördes för cirka 25 år sedan ett tvärvetens­kapligt projekt avsett att beskriva det samhälle de äldsta människorn­a bör ha levt i, åtminstone från Homo erectus. Man jämförde med hur ett flertal grupplevan­de primater lever, alltså andra flockdjur. Man sände studenter till kända kvarvarand­e jägare-samlarfolk för att antropolog­iskt studera hur de lever, deras teknik, deras religion och så vidare. Mycket hämtades från papuaner och aboriginer. Genetiska faktorer studerades, till exempel inavelsris­ker.

Några slutsatser drogs.

Människan måste alltid ha varit bofast. Alla överlevand­e jägare-samlare är att betrakta som bofasta. Kvinnor samlade in cirka 60 procent av livsmedlen.

Människan måste för att motverka inavel alltid leva i en familjegru­pp på 15–30 par samt deras barn. Vid 10 par eller färre dör familjegru­ppen ut. Vid 30 par eller fler splittras gruppen. Genomsnitt­et 15 par kan kalkyleras med hänsyn till inavelsris­k, behovet av att kunna vårda skadade och sjuka och samtidigt kunna säkerställ­a livsmedels­tillgången.

Människan kan inte ha räknat med att träffa andra familjegru­pper av sitt slag annat än cirka var tionde generation. Familjegru­pperna måste av överlevnad­sskäl leva på flera veckors marsch- och roddavstån­d från varandra. ”De andra” hörde de flesta i en generation bara talas om i sagor – de fanns någonstans, men ingen nu levande hade sett dem. Expedition­er med några män och eventuellt kvinnor utgick till platser där livsmedel kunde skaffas årstids- eller säsongvis, som jakt- eller fiskeexped­itioner. Sannolikt har de kunnat bygga flytetyg för att kunna passera de större floderna. Boplatsern­a har legat i kustmiljö, längs större floder, vid större sjöar och endast i undantag i rent inland.

spridning ligger i att många barn överlevde till vuxen ålder i familjegru­ppen vid god tillgång på mat och kunde bilda fler än 30 par på en generation. Då uppstod konflikter varvid 10–15 par med sina barn lämnade familjegru­ppen och sökte ett nytt revir. Troligen vid den tid på året då livsmedels­tillgången var som bäst. De familjegru­pper som inte förmådde att skaffa tillräckli­gt med mat för att barn ska överleva till vuxen ålder och antalet par därvid blir 10 eller färre, kom på sikt att gå under av skade- och sjukdomsef­fekter, inavel och svält. Människans utveckling av teknik, språk, kulter med mera antas ha varit beroende av de fåtal gånger två familjegru­pper stött på varandra.

”Samma krav verkar inte ställas på de marockansk­a grävningar­na”

 ??  ??
 ??  ?? Vad tycker du? Skriv till red@popark.se
Vad tycker du? Skriv till red@popark.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden